Máte problém a neviete ho vyriešiť? Stačí sa riadiť týmto postupom

Nechcete prísť o všetky svoje úspory, aby ste vyriešili dlhoročný spor. Zdravý rozum a preventívne opatrenia môžu potlačiť konflikty skôr, než sa vymknú spod kontroly. Rovnako tak vám môžeme pomôcť aj my.

10.09.2018 08:00
shutterstock 282968048

Jednou z najdôležitejších zručností, ktorú sa môžete v tomto smere naučiť a rozvíjať je jednoduchšie mimosúdne riešenie sporov. Úspešní ľudia prirodzene chápu, čo ich spôsobuje a ako rýchlo si s nimi vedia poradiť alebo im predchádzať. No pre ostatných to môže byť naopak oveľa ťažšie a náročné. My vám preto prinášame tipy, ktoré môžete využiť v osobnom ale aj profesionálnom živote.

Pýtajte sa

Konflikt môže vzniknúť v dôsledku zlej komunikácie – niekto vyslovil svoj názor a nebral do úvahy pritom ten váš?. Skôr než dôjde k eskalácií, položte si otázky a komunikujte s ostatnými stranami. Viac hláv, viac rozumu. Nestratíte dobré meno a bude to viesť k rýchlemu rozlúšteniu problému, možno aj v oblasti nevyhnutnej správy bytových domov, od ktorej závisí spokojné a pohodlné bývanie väčšieho počtu osôb.

Snažte sa vidieť rozdielne perspektívy

Majte na pamäti, že konflikt môže vzniknúť v dôsledku ľudí, ktorí majú odlišné vnímanie. Vy alebo iná osoba ste videli veci inak. To sa stáva najčastejšie, keď sa jedná o niekoho z inej organizácie, pozadia alebo kultúry. Vidieť konkrétne veci rovnako nebudeme všetci do jedného ale nikdy, čo je charakterom každej jednej spoločnosti. Snaha o pochopenie situácie to ale môže zmeniť, a to aj vo váš prospech.

Identifikujte chyby

Aj keď čestné a neúmyselné, chyby vedú často ku konfliktu. Predtým, ako vám zdvihnú tlak, skúste zistiť, prečo vznikli? Uvedomte si realitu svojho porozumenia aj v tomto smere a v rámci úspešného riešenia situácie neváhajte využiť bezpečnostné kamery. Niekedy máme riešenie priamo pod nosom.

Dajte si pozor na emocionálne spúšťače

Dajte si pozor na emócie. Strach z niekoho alebo niečoho, hnev alebo vzrušenie môže viesť k neúmyselnému konfliktu, čo môže ale nakoniec spôsobiť, že vaša interakcia bude na bode mrazu. Vyvarujte sa veciam, o ktorých viete, že by vás mohli dostať do úzkych a nechceného rozpoloženia.

Prijmite opatrenia na kontrolu situácie

Zmiernenie eskalácie a vyhýbania sa konfliktu môže zahŕňať jeden z viacerých kľúčových krokov, medzi ktoré patrí aj oddelenie strán, zmena miesta diskusie, signalizácia empatie iným zúčastneným. Tieto veci niekedy fungujú najviac.

Buďte pokojní

Úspešní ľudia si zachovajú chladnú hlavu aj v tých najťažších konfliktných situáciách. Pokoj a rozvaha je v tomto smere výhodou číslo jedna a navyše to prospeje celému tímu. Je to ale schopnosť, ktorou disponuje len hŕstka vyvolených. Pri komplikáciách ale pomáha pokojná myseľ asi najviac. Funguje to aj u vás?

chyba