Čo by ste mali vedieť o úveroch

Nie je úver ako úver. A úprimne, niekedy je ťažké sa v nich vyznať. Dôležité je premyslieť si, na čo ho potrebujete, koľko máte rokov a v akej ekonomickej situácii sa práve nachádzate.

07.08.2018 08:00
digiline pss

Úvery môžeme rozdeliť do niekoľkých základných typov:

Hypotekárny úver – podmienkou pre jeho poskytnutie je založenie nehnuteľnosti v prospech banky. Výhodou je nižšia úroková sadzba a dlhá doba splatnosti.

Úver na bývanie – je zabezpečený záložným právom k nehnuteľnosti alebo iným zabezpečením. Určený je prevažne na kúpu, výstavbu alebo rekonštrukciu nehnuteľnosti. Tak, ako hypotekárny úver, aj úver na bývanie má dlhú splatnosť a nízku úrokovú sadzbu. Zvláštne postavenie má úver na financovanie bývania do 50 000 €, poskytovaný Prvou stavebnou sporiteľňou. Tento úver nie je potrebné zabezpečiť nehnuteľnosťou a jeho výška sa pohybuje podľa toho, v akom vzťahu k PSS žiadateľ je. Ak máte pocit, že sa podobá na spotrebiteľský úver, nenechajte sa zmiasť. Hlavný rozdiel je v účele na ktorý ho PSS poskytuje – teda na bývanie (jeho zabezpečenie či úpravy) a hlavne v dĺžke doby splatnosti. Tá je rovnaká, ako pri úvere zabezpečenom nehnuteľnosťou, teda až 30 rokov. Úver má priaznivú úrokovú sadzbu, ktorú vám PSS zafixuje na nasledujúcich 5 rokov.

Spotrebiteľský úver – má krátkodobý charakter (max. 8 rokov), môže, ale nemusí byť využitý na zabezpečenie alebo obnovu bývania a má obmedzenú výšku. Úrokové sadzby sú vyššie ako pri spomínaných úveroch.

Iste ste si všimli opatrenia Národnej banky, ktoré vstúpili do platnosti od 1. júla tohto roku. Podľa nich už nebude také jednoduché získať úver vo výške 100 % hodnoty nehnuteľnosti. Je preto nanajvýš žiaduce, aby ste si začali sporiť. Ideálnym riešením je uzatvorenie zmluvy o stavebnom sporení. Výhodné zhodnotenie vkladov spolu so štátnou prémiou dajú dobrý základ pri žiadosti o úver. Ak požiadate o úver stavebnú sporiteľňu v ktorej si sporíte a splníte vopred dohodnuté podmienky, máte zákonný nárok na stavebný úver s garantovanou úrokovou sadzbou počas celej doby splácania úveru. Aj pre sporiteľov má PSS pripravené prekvapenie. Vďaka akcii Sporte výhodne, čítajte kvalitne, získate na ďalší rok predplatné časopisu o bývaní, v ktorom nájdete množstvo nápadov a návodov ako lepšie bývať.

Ak sme vám týmto prehľadom úverov pomohli, tešíme sa. Pri výbere toho najvýhodnejšieho pre vás, sa určite ešte poraďte s odborníkmi. V PSS ich majú viac než dosť. Ich zoznam nájdete na www.pss.sk , alebo si zavolajte na telefónne číslo 02/58 55 58 55.

Na čo všetko môžete úvery a sporenie od PSS použiť, sa dozviete tiež z nového čísla časopisu DOMa, plného dobrých rád a inšpirácií. Časopis si môžete stiahnuť do svojho mobilného zariadenia prostredníctvom aplikácie cez Google Play aj cez App Store.

chyba