Finančný audit

Finančný audit je overovanie individuálnej alebo konsolidovanej účtovnej závierky a overovanie súladu výročnej správy s účtovnou závierkou alebo konsolidovanou účtovnou závierkou.

22.03.2018 08:15
637850838

Audit musí vykonávať skúsená, odborne vyškolená osoba, ktorá sa nazýva audítor. Audítor má veľmi zodpovednú činnosť, pretože musí odhaliť všetky prípadné nedostatky alebo chyby v účtovníctve firmy a v účtovnej závierke.

Aké sú zodpovednosti audítora a čo vlastne pri audítorskej činnosti robí?

Audítor musí zhodnotiť finančnú situáciu firmy a na to používa presne stanovené postupy. Dôkladne skontroluje účtovnú závierku a v záverečnej správe vyjadrí svoj postoj k nej. Za svoj názor nesie plnú zodpovednosť. Práca audítora je náročná, ale zato veľmi dôležitá.

Prečo treba spoločnostiam robiť audit? A aké má výhody?

Najdôležitejšou úlohou auditu spoločnosti, je kontrola účtovnej závierky. Audítor sa môže tiež považovať za akéhosi poradcu firmy v oblasti financií a pomáha odhaliť prípadné veľmi závažné chyby v účtovníctve. Rozlišujeme externý a interný audit. Externý audit sa väčšinou týka iba účtovnej závierky a externý audítor nie je súčasťou organizácie. Interný audit je obsiahlejší a pomáha firme napredovať a hlavne objektívne posúdiť smerovanie firmy a jej fungovanie. Interný audítor je na rozdiel od externého audítora zamestnancom organizácie a často má veľkú zásluhu na dosahovaní vytýčených cieľov firmy. Preto je pre manažment firmy veľmi podstatným členom. Všetky informácie a služby ohľadom auditu nájdete aj na webe www.solidita-audit.sk

Interní audítori pochádzajú zo združenia Inštitút interných audítorov, ktoré má sídlo v USA a vzniklo v roku 1941. Tento inštitút je lídrom vo vzdelávaní interných audítorov a poskytuje medzinárodné štandardy pre vykonávanie interného auditu. Na Slovensku vznikol Slovenský inštitút interných audítorov SKIIA v roku 1997. Z inštitútu vychádzajú vysoko kvalifikovaní interní audítori.

chyba