S PARTNERS GROUP SK zažívam pozitívnu skúsenosť: podnikanie popri materstve

V živote som riešila dilemu, či materská alebo povýšenie. S PARTNERS GROUP SK som spojila oboje: podnikanie popri starostlivosti o dieťa.

08.12.2017 08:00
matka-s-dietatom

Finančné služby sú vo všeobecnosti považované skôr za mužský svet. No čoraz častejšie v ňom stretávame aj úspešné ženy, ktoré sa jednak starajú o rodinu a popri tom si budujú kariéru. O skúsenostiach s podnikaním v službách finančného sprostredkovania sme sa rozprávali s Danielou Meškovou, odborníčkou na osobné financie PARTNERS GROUP SK.

Povolanie finančnej sprostredkovateľky – čo vás na ňom zaujalo?

Nevedela som, čo chcem robiť, ale vedela som, aký život chcem žiť. Mala som vysoké ciele a po dvoch rokoch v zamestnaní som pochopila, že si ich nemám šancu splniť. V čase materskej dovolenky sme sa stali klientmi našej finančnej odborníčky. A zrazu som mala jasno, čo chcem robiť. Zaujala ma jej spokojnosť, životný štýl a služba, ktorú nám ukázala, mi dávala zmysel.

Sú vlastnosti, ktoré nesmú dobrému sprostredkovateľovi chýbať?

Podľa mňa by mal mať hlavne ochotu učiť sa novým veciam a dôležité sú aj vytrvalosť, trpezlivosť a disciplína. A tiež by mal byť stotožnený s hodnotami našej spoločnosti.

Čo vám dáva práca vo financiách?

Je to hlavne práca s ľuďmi a to ma baví na tom najviac. Dáva mi zmysel a beriem to ako poslanie môcť pozitívne ovplyvňovať kvalitu života mojim klientom a spolupracovníkom a to mi tiež prináša radosť a hrdosť na to, čo robím. Sme v prostredí úspešných ľudí, ktorí nám pomáhajú rásť osobnostne, kariérne aj finančne a tiež v prostredí PARTNERS GROUP SK som pochopila mnohé princípy, ktoré uplatňujem aj v osobnom živote, napríklad pri výchove detí.

Ste matka, ale aj podnikateľka. Dá sa to skĺbiť?

Osobný aj pracovný život sa mi darí skĺbiť hlavne vďaka efektívnemu plánovaniu podľa rolí a priorít. Som matkou, manželkou, manažérkou, finančnou odborníčkou… Viem si udržať harmóniu vo všetkých oblastiach a snažím sa, samozrejme, nájsť čas aj na seba. Pri plánovaní využívam Paretovo pravidlo 80/20. Zameriavam sa hlavne na 20 % dôležitých činností, ktoré mi prinášajú výsledky a tých 80 % menej dôležitých činností delegujem na asistentku. Toto pravidlo uplatňujem aj v rodine a domáce práce sa snažím tiež delegovať.

Nie je práca s peniazmi, finančným sprostredkovaním skôr „pánska záležitosť“?

To si nemyslím. Pri práci s klientmi sa častejšie stretávam s tým, že rodinné financie spravujú viac ženy ako muži. A tiež je to práca s ľuďmi a to si vyžaduje veľkú dávku empatie, trpezlivosti a pochopenia a to my ženy máme.

Ako na vás reagujú klienti? Dôverujú vám hneď od začiatku?

Moja práca je založená na vzťahoch a dôvere. Verím tomu, čo robím. Som presvedčená, že službou finančného plánovania pomáham skvalitňovať život mojim klientom a potom mi dôverujú. Dôveru si získavam aj cez úprimný záujem, profesionálny, transparentný a spoľahlivý prístup a tým, že prejavujem úctu klientom.

S akými mýtmi sa pri práci najčastejšie stretávate?

Na začiatku som sa stretla skôr s nedôverou ľudí v širšom okolí. Tvrdili, že ma táto práca neuživí, že nebude dopyt po mojich službách, ale aj s nepodloženými predsudkami, že cez finančného sprostredkovateľa, teda cezo mňa budú mať drahšie produkty.

Zažili ste situáciu v práci, ktorá vás rozosmiala, prekvapila?

Je ich viac, ale je jedna, ktorá ma vždy pobaví. Volajú ma Chuck Norris, lebo viem zrealizovať aj nenaplánované stretnutie. Stalo sa mi, že som prišla nedopatrením na stretnutie k neznámym ľuďom v domnienke, že o mne vedia a čakajú ma. Až neskôr sa priznali, že ich prekvapilo, keď som sa zjavila vo dverách a so širokým úsmevom sa im prihovorila: „Rodinka tak som tu, ako sme sa včera dohodli.“ Dnes sú mojimi spokojnými klientmi.

Povedali ste si niekedy, že by ste chceli skúsiť ešte inú profesiu?

Najväčším šťastím človeka je, keď robí, čo ho baví. Ja túto prácu milujem. Baví ma spoznávať ľudí, budovať si s nimi vzťahy. Teší ma, keď vidím, ako si moji klienti a aj spolupracovníci plnia svoje ciele. Naše podnikateľské, prajné a zároveň súťaživé prostredie mi dáva šancu na úspech a zároveň dosiahnuť slobodu a uznanie. PARTNERS GROUP SK mi poskytuje aj zázemie a podporu v oblasti funkčných systémov, marketingu, IT, v produktovej a legislatívnej oblasti. Mám možnosť získať benefity, ako napríklad manažérsky dodatok, ktorý zabezpečí moju rodinu, keby sa mi niečo stalo. A zároveň sme odmenení za dobre výsledky rôznymi cestami. Vážim si, že vďaka „family konceptu“ môžeme cestovať aj s rodinou. A vtedy nie je dôvod na zmenu.

Vo finančníctve sa často spomína pojem finančná sloboda. Čo to znamená pre vás?

Sloboda pre mňa znamená užívať si život vo všetkých smeroch, v duchovnom, duševnom aj telesnom a to všetko podložené finančnou slobodou. Peniaze sú pre mňa prostriedok na vybudovanie firmy. A úspešná fungujúca firma mi potom zabezpečí splnenie všetkých osobných aj pracovných cieľov.

Zdá sa, že práca je aj váš koníček. Do kedy sa jej plánujete venovať?

Myslím že veľká zmena u mňa nenastane ani na dôchodok. Budem sa aj naďalej venovať tomu, čo mi robí radosť a to je mojej rodine, rozvíjať podnikanie a ešte viac cestovať.

chyba