Majú najvyššie dane v Európe, napriek tomu sú ich obyvatelia spokojní

Alebo práve kvôli tomu? Reč je o troch európskych krajinách, ktoré sú považované za jedny z najsilnejších ekonomík a progresívnych štátov: Švédsko, Dánsko, Holandsko.

19.12.2017 08:00
Tax-1

Druhí na svete, prví v Európe

Daňové zaťaženie Švédov je pre niektoré krajiny nepochopiteľné. Obyvatelia odvedú zo svojho ročného príjmu až 56,6 % daň. Aj vďaka tomu majú však jeden z najsilnejších sociálnych systémov na svete a sú oslobodení od platenia daní z predaja nehnuteľností.

Najšťastnejší ľudia na svete

Najšťastnejší ľudia na svete platia druhú najvyššiu daň v Európe. Reč je o Dánoch, ktorí sa pri výške odvodov z ročného príjmu 55,38 % dostali na druhú priečku tohto zoznamu. Dane sa však prejavili práve na sociálnom a benefičnom systéme krajiny, ktorej obyvatelia sa na životnú úroveň rozhodne nemôžu sťažovať.

Tax-2

Kvety a dane

Holandsko, ktoré je 3. európskou krajinou s najvyššími daňami, je vo svete „veľmocou“ v pestovaní a vývoze kvetov. V tomto segmente má až 52 % podiel na globálnom trhu, čo je zhodou okolností aj výška daňových odvodov za ročný príjem. Paradoxne, Holandsko je zároveň považované za daňový raj pre korporácie – hoci má korporátna daň výšku 25 %, krajina udeľuje prosperujúcim medzinárodným firmám a koncernom daňové úľavy a výnimky, aby tak zatraktívnila domáci trh pre vstupy nových spoločností.

Aby sa mohla zvyšovať životná úroveň, musia sa odvádzať dane

Vo východoeurópskych krajinách je výber daní omnoho náročnejší, ako vo Švédsku, Dánsku či Holandsku. Obyvatelia sa plateniu odvodov vyhýbajú a častokrát ani nehľadajú legálne cesty či „medzierky“ v zákone.

Aj proti týmto prípadom bojuje slovenská spoločnosť Allexis, ktorá štátom ponúka svoje riešenia problematiky daňových únikov. Podľa odhadov Európskej komisie spôsobujú daňové úniky v Európskej únii stratu až 1 bilión EUR ročne.

Tax-3

„Medzi riešenia Allexis patrí napríklad aplikácia Superkolky, ktorá bojuje s nelegálnym predajom alkoholu už na spotrebiteľskej úrovni – sám spotrebiteľ môže upozorniť príslušný kontrolný orgán, že niečo nie je v poriadku.“, hovorí Jana Rovčaninová, CEO Allexis.

Inšpirujme sa progresívnymi krajinami

Keď sa pozrieme ekonomiky vyspelých európskych krajín, zistíme, čo všetko im daňový systém prináša. Nielen sociálne výhody, úroveň štátnych škôl či vzdelávania ako takého, ale aj veci, ktoré využívame každodenne a možno na ne ani nemyslíme ako na výhodu – napríklad prepracovanú infraštruktúru cyklo-ciest.

Ak sa štátom v spolupráci so spoločnosťami, akou je napríklad Allexis, podarí zefektívniť výber daní aj v iných krajinách, k tejto úrovni budú mať aj východoeurópske krajiny o podstatný kus bližšie.

chyba