Ekonomiky rozvojových krajín sú na vzostupe. Čo môže zapríčiniť ich pád?

13.12.2017 08:00
Tax-control-1

Podľa rankingu Svetovej banky je Etiópia najrýchlejšie rastúcou ekonomikou na svete. V porovnaní s rastom globálneho HDP, ktoré je na úrovni 2,7 %, je rast etiópskeho HDP viac ako trojnásobne vyššie – až 8,3 %. S rozvojom tejto ekonomiky však prichádza aj dlh, ktorý sa krajine kumuluje kvôli budovaniu rozsiahlej infraštruktúry.

Hoci východoafrický ekonomický tiger dominuje vo svojom geografickom pásme a plánuje zvýšiť životnú úroveň svojich obyvateľov vďaka vyšším mzdám a zabezpečeniu, okrem dlhu ovplyvňujú jeho pokrok aj daňové úniky.

Ochrana pred cudzím aj domácim

Rozvojové ekonomiky lákajú investorov z rozvinutých krajín. To, čo je v rozvinutých krajinách samozrejmosťou alebo etablovanou súčasťou trhu, je v rozvojových krajinách príležitosťou pre investíciu na zelenej lúke. S príchodom zahraničných priemyselníkov a investorov však Etiópia zažila netransparentné praktiky niektorých západných korporácií. Aj v dôsledku toho vznikli masívne protesty, ktoré boli cielené na zahraničné spoločnosti.

Krajina tak prišla o miliardy, keďže musela odškodniť zahraničných investorov a zároveň dlhodobo bojuje s nelegálnou prácou. Ako sa proti nej môžu rozvojové krajiny brániť?

Implementáciou systému na sledovanie a kontrolu transakcií získajú štátne inštitúcie prehľad nad daňovými odvodmi subjektov. Jedným z poskytovateľov overených riešení, ktoré bojujú s daňovými únikmi, je slovenská spoločnosť Allexis Group.

Tax-control-2

„Efektívne využívanie štátneho rozpočtu a funkčné zdaňovanie môžu byť lákadlom a hodnotiacim faktorom pre vyspelé krajiny a transparentné korporácie, ktoré chcú investovať do projektov v rozvojových krajinách, alebo im poskytnúť dotácie. Žiadna krajina sa však nemôže spoliehať len na cudzí kapitál, preto by mala byť edukácia daňovníkov v tom, ako aj oni môžu ovplyvniť životnú úroveň, jednou z hlavných priorít,” hovorí Jana Rovčaninová, CEO spoločnosti Allexis.

Daňové úniky sa netýkajú len rozvojových krajín

S daňovými únikmi bojujú vo väčšej či menšej miere aj rozvinuté ekonomiky. V rebríčku daňových strát dominujú Spojené štáty, v ktorých daňové úniky v roku 2016 dosiahli viac ako 188 miliárd dolárov. Táto suma sa pritom neprejavuje len v podobe neodvedených daní, ale aj v podobe neefektívne vynaložených nákladov na kontrolu daňových subjektov.

chyba