Ako ochrániť auto pred chladom?

Nie len človek trpí chladom. Prichádzajúce mrazivé obdobie rozhodne patrí k tomu, ktoré je riadnou záťažou aj pre vášho štvorkolesového miláčika a dáva mu poriadne zabrať. Využite naše praktické rady, ktoré pomôžu auto nielen ochrániť, ale ušetria vám aj nemalé náklady spojené s jeho údržbou po zime.

16.11.2017 08:00
01-cold-snow-winter-frozen union inzercia
Zdroj: Pexels

V zime striehne na motorové vozidlo hneď niekoľko nástrah – nízke teploty, agresívne posypové materiály, námraza, ťiaž snehu a v neposlednej rade studené štartovanie. Nezabúdajme ani na prezutie pneumatík, či výmenu kvapaliny za zimnú zmes a vybavovačky keď chceme zmeniť PZP. To však nie sú zďaleka jediné povinnosti, ktoré by ste si mali voči svojmu autu splniť.

Karoséria

Auto je počas chladných mesiacov permanentne vystavené vlhkému prostrediu, stretáva sa so zamŕzajúcou vodou, snehom, posypovými materiálmi ako štrk, piesok, soľ a podobne. Ako to už býva, každá minca má dve strany. Posyp vás síce ochráni pred zamrznutými a klzkými cestami, no na druhej strane môže aj nepekne poškodiť karosériu auta. Pýtate sa ako? Oxidáciou laku, koróziou plechov, poškodením plastových častí auta, popraskanými gumovými komponentmi. Auto najlepšie ochránite dôkladným umytím podvozku a povrchového laku – voskovaním a leštením. Účinným prostriedkom sú rôzne ochranné vosky, ktoré vytvoria neviditeľný štít na laku auta. Odporúčame použiť tzv. tvrdý vosk, ktorý dôkladne rozotriete po karosérii a potom dosucha preleštíte.

Zdroj: Pexels
Union inzercia-photo-376361 Zdroj: Pexels

Profesionálne leštenie laku je zase dobrým základom pre nanášanie ochranných prostriedkov. Voskovanie odporúčame minimálne 2-krát počas zimného obdobia, keďže vplyvom počasia má ochranná vrstva vosku na aute nižšiu trvácnosť. Ďalšou užitočnou ochranou sú prostriedky s hydrofóbnou funkciou, ktoré lepšie odpudzujú vodu. Vďaka nim sa karoséria lepšie čistí od snehu, námrazy či ľadu. Pred čistením odporúčame auto vnútri vyhriať, námraza sa tak ľahšie uvoľní od povrchu vozidla. Zvýšenú pozornosť venujte časti auta v oblasti kolies, kde sa nečistoty z posypu a zasnežených ciest ukladajú vo vyššej miere. Štrkový či kamienkový posyp na zamrznutých cestách vám môže spôsobiť aj nepríjemnosť v podobe odleteného kamienka, ktorý oškrie lak, poškodí sklo alebo karosériu. V takomto prípade je najlepšou ochranou havarijné poistenie auta. Vybavíte si ho online napríklad v poisťovni Onlia.
Navyše, uzavrieť si môžete pokojne iba na tak dlho, ako potrebujete. Napríklad iba na zimu. Poistenie je dokonca bez akejkoľvek viazanosti.

Studené štartovanie motora

Štartovanie premrznutého motora je niekedy srdcervúca záležitosť nielen pre auto, ale aj pre jeho majiteľa. V prípade, že nemáte vaše auto „zazimované“ v garáži, ale odstavené vonku, počas dňa a najmä noci vám poriadne premrzne. Jednotlivé komponenty sú tak oveľa viac zaťažované ako napríklad v lete.

Zdroj: Pixabay
UNION -698531 1920 Zdroj: Pixabay

Studený motor, premrznutá prevodovka či časti podvozku sa v zimnom počasí zahrievajú oveľa pomalšie a auto sa vám môže zdať „lenivejšie“. Z tohoto dôvodu je dôležité zachádzať s autom citlivejšie, čím predĺžite životnosť jednotlivých častí vozidla. Po naštartovaní sa odporúča pomalá jazda pri nízkych otáčkach. Olej sa tak dostane všade tam, kam treba a okrem motoru začínajú pracovať aj ďalšie časti auta (prevodovka, tlmiče a pod.), ktoré sú premrznuté, ale pomalou jazdou sa zahrievajú súčasne s motorom. Až keď sú jednotlivé komponenty vozidla zahriate, je vhodné pridávať plyn. Toto pravidlo platí najmä pre dieselové motory, ktoré je potrebné prvých 20 kilometrov viac šetriť. Benzínové autá sa naopak zahrievajú oveľa rýchlejšie, avšak prílišné šliapanie na plyn – keď je motor ešte premrznutý – môže mať za následok prasknutie hláv valcov.

Vidieť aj v zime

V zime je rosenie a zahmlievanie skiel každodennou rutinou. K tomuto javu dochádza pri teplotných rozdieloch vo vnútri auta a vonku. Zabrániť týmto javom je možné niekoľkými spôsobmi. Najúčinnejšou metódou je klimatizácia. Tá vzduch vo vnútri auta vysuší a zároveň suchým vzduchom fúkaným na sklo odstráni zahmlenie. Aby klimatizácia dobre pracovala, je potrebné aspoň raz ročne vymeniť kabínový filter, alebo ho preventívne počas roka čistiť od prachu. Ďalšou možnosťou sú chemické prípravky určené na odrosenie skla. Stierače v zime bojujú nielen s dažďom, ale aj snehom, námrazou a nečistotami z vozidiel idúcich pred vami. Ak je guma na stieračoch stvrdnutá, stieranie čelného skla nie je také účinné. Odporúčame zmäkčiť gumy v koncentrovanom prostriedku (napr. alkohol), alebo ich jednoducho vymeniť.

Zdroj: Pixabay
UNION inzercia04-winter-791086 1920 Zdroj: Pixabay

V prípade, že máte pred jazdou zamrznuté stierače, nepoužívajte hrubú silu. Môžete tak poškodiť gumovú časť stieračov. Neodporúčame ani teplú vodu na ich rozmrazenie, pretože riskujete prasknutie čelného skla. Efektívna je nemrznúca zmes do ostrekovačov, ktorou primrznuté stierače polejte.

Gumené tesnenia

Zima nešetrí ani gumové súčasti auta. Namáhané sú najmä tesnenia okolo dverí, okien, kapoty a kufra, ktoré môžu pri nízkych teplotách primrznúť. V takom prípade neodporúčame násilné otváranie dverí, inak hrozí poškodenie tesnenia. Účinnými prostriedkami pre ochranu gumených častí sú silikónové spreje a ceruzky, ktorými tesnenie jednoducho potriete. Najlepšie tak urobíte ešte pred tým, ako udrú mrazy.

Zimná výbava

V prípade, že sa chystáte na hory, okrem cestovného poistenia vám odporúčame pribaliť si aj nasledujúce pomôcky:

  • Metlička na sneh;
  • škrabka na ľad;
  • rozmrazovač;
  • reťaze;
  • lopatka;
  • vrecko s pieskom alebo posypovou soľou;
  • štartovacie káble.

Batéria

Určite sa vám už stalo, že ste nemohli naštartovať auto pre slabú batériu. Nízke teploty dávajú zabrať aj autobatérii, ktorá v chlade rýchlo stráca svoju kapacitu. Akumulátoru viete pomôcť očistením kontaktov, odstránením skorodovanej vrstvy pomocou brúsneho papiera, kontrolou dobíjania a absolvovaním dlhšej jazdy. Dobre nabitá batéria by mala zniesť aj teploty okolo –20 °C. Avšak v prípade, že auto dlhšiu dobu stojí (v mrazoch stačí aj týždeň alebo dva), hrozí riziko jej poškodenia.

chyba