Nespokojný s úrokmi na sporení či termínovanom vklade?

Trápi vás nízke zhodnotenie vašich úspor? Poradíme, ako získať viac a nepopáliť sa.

05.10.2017 08:00
Privatbanka

Úroky na bežných účtoch sú dnes prakticky nulové. Sporiace účty na tom tiež nie sú oveľa lepšie a termínované vklady sa zriedka prehupnú cez 1 % p. a. Dá sa vôbec niekde dosiahnuť zaujímavý výnos bez nadmerného riskovania?

Zaujímavou alternatívou, ponúkajúcou atraktívne zhodnotenie úspor, sa dnes stávajú korporátne dlhopisy. Objavuje ich čoraz viac Slovákov. Ponúkajú totiž niekoľkonásobne vyššie výnosy ako termínované vklady. Výnos je pritom vopred známy, je fixný a vyplácaný v pravidelných, spravidla polročných intervaloch.

Korporátne dlhopisy ponúkajú fixný a 10-krát vyšší výnos ako termínované vklady

Ako to funguje?

Princíp je jednoduchý – kúpou dlhopisu požičiavate na určité obdobie peniaze spoločnosti, ktorá dlhopis vydáva. Tá vám za to vypláca dohodnutý úrokový výnos a pri splatnosti dlhopisu vám vyplatí späť investovanú sumu – istinu.

Na čo si dať pozor pri výbere korporátneho dlhopisu?

Alfou a omegou je preveriť si spoločnosť, ktorá dlhopisy vydáva. Investícia do dlhopisov totiž nie je chránená fondom na ochranu vkladov. S investíciou do dlhopisov je teda spojené riziko, avšak to nemusí byť vysoké. Treba si ale vybrať silnú, stabilnú spoločnosť, ktorá na trhu pôsobí už dlhšie obdobie, ideálne podnikajúcu vo viacerých od seba nezávislých oblastiach. Takáto spoločnosť je menej zraniteľná v dôsledku výkyvov v jednotlivých segmentoch trhu a je u nej podstatne nižšia pravdepodobnosť, že bude mať problémy pri plnení svojich finančných záväzkov. Rovnako si treba všímať, či spoločnosť nové zdroje získané emisiou dlhopisov používa na rozvoj podnikania – napríklad na výstavbu významných developerských projektov alebo len na splatenie starších dlhov.

Pri výbere dlhopisov si najmä preverte spoločnosť, ktorá ich vydáva

Čo si teda vybrať z aktuálnej ponuky na trhu?

Veľmi atraktívnu možnosť na zhodnotenie úspor má v ponuke Privatbanka. Dlhopisy PENTA PUBLIC s fixným výnosom až 3,75 % ročne majú len 3-ročnú splatnosť a sú dostupné už od 3 000 eur. Veľkou výhodou tiež je, že v prípade potreby hotovosti vám banka sprostredkuje ich predaj aj pred uplynutím splatnosti a k svojim úsporám sa tak môžete dostať doslova o pár dní. Ako vyplýva už z názvu, tieto dlhopisy vydáva jedna z najsilnejších finančných skupín pôsobiacich na Slovensku, PENTA, ktorá je aktívna v celom rade odvetví od zdravotníctva, bankovníctva až po developerské aktivity a stojí za takými významnými projektmi, ako sú napr. projekty Bory, Digital Park či Sky Park.

Ak zvažujete, kam investovať svoje úspory, mali by ste sa poponáhľať. Niektoré emisie dlhopisov PENTA PUBLIC sa totiž v minulosti vypredali už v priebehu niekoľkých dní. Nezáväznú konzultáciu si môžete dohodnúť vyplnením jednoduchého formulára. Prospekt cenného papiera je zverejnený na webstránke www. privatbanka.sk

Nezáväzný záujem

chyba