Ako založiť spoločnosť? Poradíme vám, ako na to

Podnikať môžete ako drobný živnostník, SZČO, založiť spoločnosť s ručením obmedzeným alebo akciovú spoločnosť. Ako na začiatku postupovať, aby bol pre vás vstup do podnikania čo najjednoduchší?

02.05.2017 08:00

Zažiadajte si o živnostenský list

Základom pre podnikanie je živnostenské oprávnenie, ktoré získate na miestne príslušnom živnostenskom úrade. Jeho vybavenie stojí 5 alebo 15 EUR podľa toho, o akú živnosť žiadate a ide o jednoduchý proces, pri ktorom uvediete, akému podnikaniu sa chcete venovať. Rozsah požadovaných dokumentov sa líši podľa druhu živnosti. Na voľnú živnosť stačí len vybrať okruh podnikania, ale napríklad k viazanej a remeselnej živnosti už je potrebné doložiť odbornú spôsobilosť a ďalšie dokumenty. Ak chcete začať podnikať ako právnická osoba, vyplníte v žiadosti názov obchodnej firmy, ktorú je však potrebné najprv založiť formou zakladateľskej listiny resp. spoločenskej zmluvy, záleží od počtu zakladateľov.

Živnosť si môžete založiť aj elektronicky. Ak budete postupovať touto cestou, budete potrebovať zaručený elektronický podpis a všetky doklady v elektronickej podobe. V prípade elektronického podania sa za ohlásenie voľnej živnosti neplatí a za remeselné alebo viazané živnosti sa platí znížený poplatok 7,5 EUR.

Živnostenský úrad potom do 3 dní vykoná zápis do živnostenského registra. Ak zakladáte firmu, ako právnická osoba máte povinnosť zapísať sa aj do obchodného registra.

Zaujímavosťou je, že pre autorskú činnosť, teda napríklad tvorbu hudby, nepotrebujete živnostenské oprávnenie, ale len registráciu na finančnom úrade.

Zakladanie spoločností s ručením obmedzeným

Spoločnosti s ručením obmedzeným patria k najpopulárnejším spôsobom podnikania. Skôr než sa vydáte na živnostenský úrad, je potrebné splniť niekoľko podmienok.

Podľa zákona musíte spísať zakladateľskú listinu. Ak má spoločnosť viac zakladateľov, spíšete spoločenskú zmluvu. Ďalej si zvolíte originálny názov spoločnosti, ktorý nesmie byť zhodný alebo podobný so žiadnou inou existujúcou firmou. V zakladateľskom dokumente taktiež uvediete, aký bude predmet podnikania.

zdroj: Officehouse.sk
Spoločnosti Online s.r.o., zdroj: Officehouse.sk

Nová firma potrebuje adresu, kde bude sídliť a prijímať úradné písomností. K vhodným priestorom získajte súhlas majiteľa nehnuteľnosti, ktorý musí byť doručený obchodnému registru. Ak takýto objekt nemáte, alebo nechcete ako sídlo spoločnosti uvádzať svoj byt, môžete si vhodné sídlo prenajať. Officehouse.sk dokáže poskytnúť sídlo spoločnosti pre už existujúce, ale aj novo zakladané spoločnosti, ku ktorým náleží reprezentatívne zázemie a celý administratívny servis.

Potom už len splatiť základné imanie do pokladne spoločnosti alebo na účet v banke. Minimálna výška základného kapitálu je 5 000 EUR. Minimálny vklad (peňažný alebo nepeňažný) jedného spoločníka je 750 EUR. Potom môžete spoločnosť zapísať na živnostenskom úrade. Pred podaním návrhu na zápis do obchodného registra musí byť z každého z peňažných vkladov splatených najmenej 30 %. Celková suma splatených vkladov musí byť najmenej 2 500 EUR. Spoločnosť s ručením obmedzeným vzniká až zápisom do obchodného registra.

Založenie akciovej spoločnosti

Podobne ako pri spoločnosti s ručením obmedzeným, potrebujete poznať sídlo spoločnosti, unikátny názov a predmet podnikania. Vo forme notárskeho zápisu prijmete stanovy, určujúce okrem iného aj členov orgánov spoločnosti. Zásadný rozdiel je ale v kapitále, ktorý je treba do spoločnosti vložiť. Ten je najmenej 25 000 EUR. Pred samotným zápisom do obchodného registra musí byť splatených najmenej 30 % menovitej hodnoty akcií. Taktiež pri vzniku akciovej spoločnosti je nutné založiť rezervný fond, vo výške minimálne 10 % základného imania. Treba dbať aj na to, že pri splácaní kapitálu sa podľa zákona nesmie uhrádzať v hotovosti viac ako 5 000 EUR. Súdny poplatok za zápis do obchodného registra je 750 EUR, pri elektronickom podaní len polovica tejto čiastky. Po zapísaní do obchodného registra spoločnosť vydá akcie, ktoré sú buď na meno, alebo zaknihované na majiteľa.

zdroj: Officehouse.sk
Spoločnosti Online s.r.o., zdroj: Officehouse.sk

Nákupom ready made spoločnosti ušetríte čas, ale aj starosti

Svoje podnikanie nemusíte stavať na zelenej lúke. Môžete si kúpiť už hotovú spoločnosť so splateným kapitálom, takže vaše finančné prostriedky nie sú viazané vo firme. Získate tým časovú úsporu až 10 dní. Niektoré naše ready made spoločnosti majú niekoľkoročnú históriu, čo je výhoda pri rokovaniach s obchodnými partnermi a naviac to zvyšuje ich bonitu pri žiadosti o firemný úver. Vybrať si môžete z desiatok spoločností ready made s.r.o., akciových spoločností alebo európskych spoločností(SE). Pozrite sa na aktuálnu ponuku Spoločnosti Online a začnite podnikať ešte dnes.

chyba