Hotovosť bude čoskoro out

Ešte pred tridsiatimi rokmi sme inú formu platenia než hotovosť pomaly ani nepoznali. Dnes hotovosť ide do úzadia a nahrádzajú ju pohodlnejšie - bezhotovostné formy platenia. Ktoré to sú?

25.01.2017 08:00

Fyzické peniaze poznáme už z čias staroveku. Približne v prvom tisícročí pred našim letopočtom barterový obchod postupne nahradili rôzne úlomky vzácnych kovov, ktoré slúžili ako platidlo. Z nich neskôr vznikli mince. Takáto „hotovosť“ sa ujala ako oficiálne platidlo a ostala, v pozmenenej kovovej a papierovej podobe, až dodnes. Aj keď je hotovosť stále najrozšírenejšou formou platenia, pozreli sme sa na ďalšie formy, ktoré sú bezpečnejšie a komfortnejšie a hotovosť postupne nahrádzajú.

Foto: Profimedia
309013624tatra banka inzercia

Platobné karty – je to neuveriteľné, no platobné karty na Slovensku budú tento rok oslavovať sviežich 28 rokov. Prvú platobnú kartu na našom území vydala Živnostenská banka v roku 1988 a použiteľná bola jedine v Tuzexoch. Avšak o pár rokov neskôr sme už o platobné karty nemali núdzu.

Prvú kreditnú kartu na Slovensko priniesla Tatra banka v roku 1994 a dnes si už môžeme vyberať medzi desiatkami typov debetných a kreditných kariet podľa našich preferencií či nárokov. Platobné karty sa od svojho vzniku technologicky značne posunuli – od magnetického prúžku cez čip až po dnes tak obľúbené bezkontaktné platenie.

tatra banka inzercia

Internet banking a banka v mobile – v 90. rokoch sa internet začal šíriť po svete rýchlosťou svetla, čo bolo impulzom pre vývojárov, aby vytvorili online bankovníctvo. Rok 1998 na Slovensko priniesol internet banking, ktorý nám doteraz umožňuje platby z pohodlia domova. Internet banking od začiatku ponúkal možnosť okamžite zistiť aktuálny stav na účte a zadávať prevodné príkazy z účtu. Dnes v internet bankingu vieme spravovať prakticky celý svoj majetok a máme prehľad o finančnej situácii v podstate kedykoľvek a kdekoľvek. Stačí nám na to bezpečné pripojenie PC, tabletu či mobilu k internetu.

Foto: Profimedia
tatra banka inzercia

Mobilný telefón – bez mobilného telefónu sa pomaly nepohneme ani na krok a stále viac z nás automaticky siaha po svojom smartfóne aj pri finančných transakciách. Súčasnému trendu sa prispôsobili tiež bankové služby, ktoré umožňujú klientom bezpečne pracovať so svojimi financiami pomocou mobilu. Vďaka dostupným aplikáciám platíme za tovar a služby bez karty či hotovosti. Peňaženku tak môžeme pokojne nechať doma, všetko potrebné máme v mobile.

Mobilom platíme na Slovensku od roku 2012. Dokonca sme boli prvou krajinou v Európe, ktorá na trh priniesla mobilné platby pre iPhone. Neskôr sa pridali mobilné platby aj pre Android, tieto však boli závislé od konkrétnych mobilných operátorov. Potrebovali sme špeciálnu SIM kartu a mobil s NFC, vďaka ktorým sa dalo platiť mobilom. Aj tu sme sa posunuli ďalej. Dnes už platíme bezkontaktne svojimi mobilmi cez technológiu HCE (Host Card Emulation), vďaka ktorej na platby mobilom konkrétneho mobilného operátora nepotrebujeme. Údaje o platobnej karte sú vďaka použitej technológii maximálne chránené pred zneužitím.

Foto: Profimedia
tatra banka inzercia

Viamo – k aplikáciám, ktoré nám uľahčujú bezhotovostný život patrí aj VIAMO aplikácia, ktorá je obľúbená vďaka jej jednoduchosti. Zaplatil niekto za vás obed? Na to, aby ste sa vyrovnali stačí vedieť telefónne číslo známeho, na ktoré mu cez aplikáciu zašlete peniaze. Pomocou VIAMA môžeme zaplatiť aj kuriérovi či v kníhkupectve. Konkrétne meno obchodníka nájdeme priamo v aplikácii alebo môžete nasnímať špeciálny VIAMO QR kód, ktorý je na to určený a obsahuje detaily platobného príkazu. Na záver stačí zadať PIN kód a máme zaplatené.

Foto: Profimedia
tatra banka inzercia

Vyššie sme uviedli dnes už bežné formy bezhotovostných platieb. Čo nás však čaká v budúcnosti?

Podľa riaditeľa spoločnosti VISA pre SR a ČR Marcela Gajdoša bude v roku 2020 na internet pripojených až 50 miliárd zariadení, ktoré môžu slúžiť na platenie. Či už to budú bežne dostupné smart hodinky, prsteň, auto alebo chladnička, aktuálne nevieme povedať. S istotou však vieme, že stojíme na začiatku novej éry platenia a čaká nás pestrá budúcnosť v bezkontaktných platbách.

chyba