6 spôsobov, ako sa dá z mesta lacno urobiť zelenšie a zábavnejšie miesto

Na skrášlenie mesta a života v ňom nemusia byť potrebné žiadne megainvestície. Niekedy stačí naozaj len trocha peňazí v kombinácii s dobrým nápadom.

23.01.2017 08:00
raiffeisen inzercia aktual

Turistický sprievodca pre miestnych
Bežný turistický sprievodca vám povie čo-to o najvýznamnejších pamiatkach. Prejdete, odfotíte, hotovo. Časom na to možno aj zabudnete. Skúste sa však „povŕtať“ v histórii mesta, poradiť s miestnym historikom či pamätníkom a pripraviť prehliadku mesta spolu s informáciami, ktoré nenájdete v bedekroch ani učebniciach. Určite nájdete také zaujímavosti, o ktorých bude vedieť možno jeden obyvateľ z tisíca.

Kino pod holým nebom
Sme síce uprostred zimy, no aj myšlienka na teplý letný večer zahreje pri srdci. Ak k cvrlikaniu svrčkov pridáte ešte film premietaný na plátno, o večer s úžasnou atmosférou máte postarané. Zohnať licenciu na premietanie a vybaviť príslušnú administratívu týkajúcu sa autorských práv dá síce trochu práce, no na filmové večery vo vašej štvrti sa bude spomínať ešte dlho.

Foto: Unsplash.com, Jeremy Yap
raiffeisen inzercia

Hojdačky pre dospelých
Kto povedal, že sa nemôžete vyblázniť na hojdačke aj keď ste už seriózny dospelák? V kanadskom Montreale sa vďaka projektu 21 Swings môže na ulici pohojdať kto chce, a vyčariť si tak úsmev na tvári. Že to naozaj funguje vás presvedčia rozžiarené tváre ľudí z tohoto videa.

Fitcesta
Aj obyčajná ulica sa môže stať fitness centrom, treba iba trocha invencie. V San Franciscu si z toho dokonca urobili celý festival. Stačí na to nejaká tá umývateľná farba, stavebný odpad či nepotrebný materiál, a aj obyčajný chodník sa môže na jeden deň zmeniť na prekážkovú dráhu či priestor na cvičenie. Nájdite zaujímavé miesta, kam sa vojde dosť ľudí a vyznačte ich do trasy. Medzi jednotlivými stanovišťami sa môžu cvičeniachtiví ľudia presúvať behom. A takto to môže vyzerať:

Komunitné záhradky
Vyhrnúť si rukávy a trochu si zašpiniť ruky v záhradke je uvoľňujúce, navyše, len máločo vám dá taký dobrý pocit ako keď vidíte, ako sa darí rastlinkám, o ktoré sa staráte. Stačí nájsť nevyužitú plochu, napríklad vo vnútrobloku. Na betónových povrchoch si môžete pomôcť drevenými boxmi s hlinou.

Foto: Unsplash.com, Annie Spratt
raifeisen inzercia

Originálne lavičky z prebytočného materiálu
Aj keď mestá lavičky zvyknú odstraňovať kvôli problémom s vandalizmom a asociálmi, niekedy ich odstránenie zamrzí. Zmizne tak miesto, kde si ľudia môžu v pokoji posedieť, porozprávať sa alebo dohliadať na deti pri hre. Lavičky však do miest patria, a ak sú nápadito spracované, stanú sa akýmsi spontánnym miestom, ba možno aj orientačným bodom. Na ich výrobu sa dá použiť naozaj hocičo. Inšpirujte sa napríklad od Newyorčanov.

Nechcete sa len tak prizerať a radšej by ste priložili ruku k dielu vo vašom meste? Prihláste do 15. februára svoj projekt zameraný na skvalitnenie prírodného a sociálneho prostredia na www.gestopremesto.sk. V každom meste, kde má Raiffeisen banka svoju pobočku, verejnosť vyberie jeden víťazný projekt, ktorý bude podporený sumou 1 000 eur. Prispejte k zlepšeniu života vo svojom meste spolu s nami a získajte dobrý pocit.

chyba