Kreditná karta alebo spotrebiteľský úver. Čo sa oplatí viac

Máte pravidelné menšie výdavky alebo plánujete jednorazovú väčšiu investíciu. Pre aký úver je dobré sa rozhodnúť?

18.01.2017 07:57
tatra banka inzercia Foto:

Auto, dovolenka, bývanie, zabezpečenie rodiny. Všetko by sme chceli mať naraz a najlepšie ihneď. No vieme, že naraz to všetko až tak nejde. Naše ciele si potrebujeme naplánovať. A to nielen časovo, ale aj finančne. Rýchlym a jednoduchým riešením pri zvýšených výdavkoch či jednorazových investíciách sú kreditná karta či bezúčelový úver. Viete však, ktorý z produktov je vhodný práve pre vás?

Bezúčelový úver
Ak plánujete zvýšiť svoje náklady jednorazovo, napríklad na rekonštrukciu bývania alebo na kúpu auta, v tomto prípade sa vám oplatí vziať si bezúčelový úver. Ten je možné dostať až do výšky približne 30 000 €. Výhodou spotrebiteľského úveru je, že nemusíte dokladovať účel, na ktorý ho využijete.

Kreditná karta
Táto karta nesmie chýbať v peňaženke žiadneho cestovateľa. Vďaka kreditke si môžete bez problémov rezervovať letenky, ubytovanie či prenájom auta. Milujete nákupy na internete? S kreditnou kartou jednoducho zaplatíte aj za nákupy na medzinárodných e-shopoch. Takisto sa kreditná karta zíde aj ľuďom na menšie výdavky, ktoré vedia splatiť bez poplatku počas bezúročného obdobia.

Pomocnú ruku vie kreditná karta podať aj pri vykrytí krátkodobého výpadku príjmu. Jej veľkou výhodou je tiež flexibilita splácania, kedy sa sami rozhodujete kedy a koľko z vyčerpaných prostriedkov splatíte. Pri využívaní karty banky ponúkajú rôzne programy odmeňovania, vďaka ktorým môžete mať jej používanie bez mesačného poplatku.

V čom je rozdiel
Hlavný rozdiel medzi bezúčelovým úverom a kreditnou kartou je spôsob použitia. Bezúčelový úver načerpáte jednorazovo a následne ho už len splácate. Kreditnú kartu môžete používať opakovane, či už na pravidelné nákupy alebo pri nepredvídaných výdavkoch. Vďaka nej tak máte finančnú rezervu stále poruke. Výhodou kreditnej karty oproti bezúčelovému úveru je to, že ak stihnete požičané peniaze z kreditky vrátiť v bezúročnom období, máte toto „požičanie“ od banky v podstate zadarmo.

Mnohí ľudia si nevedia predstaviť, ako to celé funguje. Preto si to ukážeme na bežnej životnej situácii: Pokazí sa vám doma práčka. S týmto výdavkom ste tento mesiac nepočítali a máte týždeň do výplaty. Kúpu novej zaplatíte jednoducho kreditnou kartou. Znamená to, že ste si práve požičali peniaze od banky. Počkáte si na výplatu a minutú sumu na kreditke následne vyrovnáte. Ak požičané prostriedky vrátite v lehote splatnosti, požičali ste si od banky vďaka bezúročnému obdobiu bez úrokov. Obyčajne bezúročné obdobie trvá 45–50 dní. Pri finančnom plánovaní je dôležité vybrať si vhodný produkt, ktorý môže pomôcť dosiahnuť stanovené ciele. Stačí len vedieť, čo práve potrebujete.

chyba