Kreditka: Ako je to s bezúročným obdobím naozaj

Používanie kreditnej karty môže byť pre vás výhodou. Stačí dodržiavať zopár zásad.

02.11.2016 08:22
Tatra banka Foto:

Na Slovensku stále vládne obava, že používať kreditnú kartu je drahá záležitosť. Avšak jej správne používanie môže byť pre vás výhodnejšie, než ste si mysleli. Pre začiatok je dôležité, aby sme si povedali, čo je bezúročné obdobie a ako nám pomôže.

Bezúročné obdobie je vlastne čas, ktorý vám banka dáva na splatenie dlžnej sumy z kreditnej karty bez toho, aby ste jej platili úrok za požičanie peňazí. Ak vyrovnáte požičané finančné prostriedky v tomto čase, ušetríte na úroku.

Bezúročné obdobie sa väčšinou začína počítať od začiatku mesiaca a viaže sa na fixný dátum splatnosti. Dĺžku bezúročného obdobia ovplyvňuje počet dní v mesiaci. Zvyčajne sa toto obdobie pohybuje okolo 45–50 dní.

Uveďme si príklad: Kartu ste začali používať 1. októbra. Na kreditke máte nastavené bezúročné obdobie do 15. dňa nasledujúceho mesiaca. Na to, aby ste stihli banke vyplatiť sumu za nákupy kreditkou v bezúročnom období, potrebujete peniaze vrátiť do 15. dňa v mesiaci november. Bezúročné obdobie bude v tomto prípade trvať 46 dní (31 dní v októbri + 15 dní v novembri). Hodnotu dlžnej sumy sa dozviete z mesačného výpisu za október, ktorý dostanete začiatkom novembra. Podobne to bude platiť pri každom ďalšom mesiaci – požičanú sumu za mesiac november vyplatíte bezúročne do 15. dňa mesiaca december. Presný dátum splatnosti si však vždy overte v mesačnom výpise, keďže pôvodne stanovený termín môže pripadnúť na nedeľu či sviatok.

Ušetriť však môžete nielen na úroku. Napríklad za vedenie kreditnej karty sa bežne v bankách platí mesačný poplatok. Avšak podobne, ako je to pri vedení účtu, sa tento poplatok dá znížiť úplne na nulu vďaka rôznym programom odmeňovania. Napríklad stačí, ak kreditnou kartou za mesiac zaplatíte nákupy v určitom objeme, vyrovnáte sa s bankou v bezúročnom období a využívanie kreditky máte v podstate zadarmo.

Bude vás zaujímať: Výhody kreditnej karty

chyba