Orientujete sa vo financiách? 4 tipy, kde nájdete informácie

Chcete vedieť, aké sú všeobecné úrokové sadzby na finančných trhoch? Alebo to, aké sú trendy pri úveroch, leasingu či investovaní?

01.07.2016 08:00
sita inzercia
Zdroj: Thinkstock

Financie a finančníctvo všeobecne mimoriadne ovplyvňujú aktuálnu situáciu tak spotrebiteľov, ako aj podnikateľov. Aj z tohto dôvodu je veľmi dôležité zostať informovaní ohľadom toho, čo sa deje na finančných trhoch a aké sú aktuálne trendy napríklad pri sporení, investovaní, úveroch alebo leasingu. Správne informácie v správny čas vám môžu zachrániť nemalé peniaze.

Denníky a noviny

Financiám sa venujú viaceré celoslovenské denníky a noviny. Najčastejšie je to vo forme samostatných autorských či agentúrnych článkov, ktoré uverejňujú tak v tlačených novinách, ako aj na internetových portáloch svojich redakcií a je to súčasť ich pravidelného spravodajstva.

Ak chcete mať aspoň minimálny prehľad, odporúčame pravidelne čítať aspoň jeden celoslovenský denník alebo noviny. Nájdete tu všetky informácie týkajúce sa tak domácich finančných tém na Slovensku, ako aj informácie zo zahraničia a to aspoň ohľadom tých najdôležitejších udalostí.

Výhodou najväčších mediálnych značiek je, že sa snažia zachytiť finančné spravodajstvo v celej šírke a hoci nejdú do príliš detailných informácií, získate prehľad aspoň v základných súvislostiach. Dozviete sa napríklad spotrebiteľsky dôležité informácie o trendoch pri úveroch, sporení, poistení a vo financiách všeobecne.

Špecializované stránky

Druhou možnosťou sú špecializované webové stránky, ktoré sa zameriavajú práve na financie. Jednou z takýchto stránok je aj portál voFinanciách.sk, ktorý patrí pod Webnoviny, známy spravodajský web súkromnej spoločnosti iSITA. Na portály nájdete komplexné spravodajstvo aj autorské články presne zamerané na financie, spotrebiteľa, banky, investovanie a poisťovníctvo.

Na Slovensku existuje oveľa viac podobne zameraných stránok, ktoré sa môžu zameriavať napríklad len na bankové finančníctvo, poisťovníctvo, financie z pohľadu spotrebiteľov alebo na financie pre podnikateľov a spravodajstvo s tým spojené. Stačí použiť len vyhľadávač, napríklad Google, zadať hľadanú oblasť financií a hneď zistíte, kde sú dobré zdroje informácií.

Ani webové sídla štátnej správy nezaostávajú v informovaní a to najmä z hľadiska spotrebiteľa a finančných ukazovateľov. Pravidelne o finančníctve a finančnej situácii na Slovensku informujú napríklad Národná banka Slovenska alebo Ministerstvo financií.

Svetový prehľad

Kto hľadá viac odbornejšie témy a to aj z celosvetového hľadiska, tomu odporúčame viaceré zahraničné webové portály venujúce sa financiám a finančníctvu. Známymi značkami v tejto oblasti sú celosvetové média alebo aj ich výskumné agentúry. V rámci svojej služby Google News má vyhľadávač Google aj špeciálnu kategóriu Market News s článkami zameranými na finančné trhy.

chyba