Tisíce EUR a tisíce kilometrov za víťazstvom nad rakovinou

Ak sa pozriete na krásnu pätnásťročnú Viki, len ťažko v nej spoznáte dievčatko, ktoré kedysi prišlo zo dňa na deň o vlasy. Kolieskové korčule a malebnú dedinku na Spiši pred rokmi zo dňa na deň vymenila za lôžko na bratislavských Kramároch.

10.03.2016 08:00
Dobry anjel

Lymfóm na hrudníku, veľký ako päsť, obsadil toľko miesta, že na dýchanie jej ostal priemer už len tri milimetre. Rodičia doteraz ďakujú šťastiu, že cestou cez celú republiku neskolabovala. Okamžite prišiel rad na chemoterapiu.

Mama doteraz spomína, že v nemocnici v prvých minútach položila asi tú najhlúpejšiu otázku: ” Kedy budeme môcť ísť domov? ” Domov sa z onkológie veru tak rýchlo nechodí. S prestávkami tam strávi dieťa v priemere rok a pol. A tak sa rodina rozdelí, Vikina malá sestra nevidela mamu a sestru, mama manžela a mladšiu dcéru a čas bežal.

Vždy, keď bolo možné ísť domov, všetci sa veľmi tešili. Cesty hore dole po Slovensku však niečo stoja. Onkologickí pacienti sa kvôli chorobe nacestujú niekedy až tisíce kilometrov. Na pobyt v nemocnici, na kontroly, na odbery, na CT alebo MR vyšetrenie.

STOVKY KILOMETROV

Onkologicky chorý pacient navštívi lekára alebo zdravotníka v priemere 5× za mesiac. Dieťa navštevuje kvôli rakovine päť odborných ambulancií, dospelý tri. Pre predstavu je to okrem onkológa očný, neurológ, ortopéd, napríklad aj gynekológ, urológ alebo aj psychiater.

Dobry anjel

(všetky zverejnené údaje sú z prieskumu n.o. DOBRÝ ANJEL z r.2015 na 723 rodinách s nezaopatreným dieťaťom, kde má rakovinu dieťa, mamka, alebo otec. Podobnými problémami prechádzajú však aj rodiny s pacientom s iným ťažkým ochorením.)

Priemerná vzdialenosť onkológa dieťaťa je 118km, dospelého 57 km. Niektorí za ním ale cestujú aj 400km. Pravidelne. Na ožarovanie dochádzajú denne celý mesiac, dvadsať pracovných dní. Napríklad Paťko takto denne dochádzal z Levoče do Košíc. Ale aj Nina a veľa iných pacientov cestuje za nádejou takto denne.

Dobry anjel

TRVÁ TO ROKY

Rodina najazdí mesačne v priemere 600 km. Viaceré rodiny precestujú viac ako 2000km za mesiac. Päť z dotázaných prejazdilo za posledné dva mesiace viac ako 6000 km, čo je vzdialenosť medzi Bratislavou a New Yorkom.

Dobry anjel

Príjem takýchto rodín je veľmi nízky, pretože jeden rodič nechodí do práce. Mesačný celkový príjem:

Dobry anjel

a 80% rodín má mesačný príjem menej ako 800 EUR. Pritom rodina má v priemere štyroch členov, každá štvrtá rodina má len jedného rodiča.

Aj Viki takto cestovala cez celú republiku. Dobrí anjeli jej pomáhali a aj vďaka nim boj zvládla. Pomáhajú aj tisícom ďalších rodín, pretože toto obdobie je psychicky a finančne naozaj náročné.

Dnes je Viki už dávno po liečbe, namiesto rovných vlasov jej vyrástli nové, kučeravé. Do rodiny k dvom sestrám pribudla tretia. Malá krásna Klárka. Nevadí, že má downov syndróm. Je to ich slniečko.

Desaťtisíce Dobrých anjelov prispievajú ľubovoľnou sumou každý mesiac do Systému DOBRÝ ANJEL. Systém ich príspevky prvý pracovný deň nasledujúceho mesiaca prerozdelí medzi tritisíc rodín s deťmi, ktoré bojujú s ťažkých ochorením. Takto im pomáha ľahšie zvládnuť ich náročný boj. Pridajte sa k nim aj vy na https://www.dobryanjel.sk alebo darujte organizácii Vaše 2% z dane, ktoré DOBRÝ ANJEL tiež preposiela chorým do posledného centu.

VIDEO:

chyba