Inštaláciu fotovoltiky máte v ZSE v cene riešenia. Vyberte si ho ešte dnes

Vysoká miera inflácie a s ňou súvisiace zdražovanie spôsobilo, že cena fotovoltických riešení mierne stúpla. Napriek tomu sa komponenty, ktoré sa pri inštalácii fotovoltiky využívajú sa stali nedostatkovým tovarom. Príčinou je vysoký záujem o fotovoltiku.

31.05.2023 00:00
fotovoltika, ZSE Foto:

Až desaťnásobný nárast záujmu o inštaláciu fotovoltických riešení, v porovnaní s rokom 2020, zaznamenala v uplynulom roku spoločnosť ZSE. Nainštalovali vyše tisíc fotovoltických zariadení po celom Slovensku. „Je to pochopiteľné, pretože vzhľadom na geopolitickú situáciu a rekordné zdražovanie komodít, ide určite o výhodnú investíciu,“ potvrdila pre agentúru SITA hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová.

Mnoho ľudí si postupne uvedomuje, že po síce vyšších vstupných nákladoch sú mesačné výdavky na energie neporovnateľne nižšie, ako pri tradičných zdrojoch získavania energie. Fotovoltika tak šetrí váš rodinný rozpočet a zároveň aj životné prostredie.

Je fotovoltika vhodná aj pre vás?

Pre bežné domácnosti je dnes solárna energia najdostupnejším obnoviteľným zdrojom energie. Fotovoltické panely vám zabezpečia dodávky elektrickej energie nezávisle od distribučnej siete. Práve čiastočná energetická sebestačnosť je jednou z výhod fotovoltického riešenia od ZSE.

„Fotovoltika je vhodná pre domácnosti žijúce v rodinných domoch na území celého Slovenska, ktoré si chcú vyrábať elektrinu pre vlastnú spotrebu. Dokážu tak šetriť financie i životné prostredie. Rodinný dom by mal mať väčšiu strechu orientovanú na juh, juhovýchod alebo juhozápad. Minimálna veľkosť plochy strechy je 15 m2 pri šikmej streche a 24 m2 pri rovnej streche. Fotovoltika je aj pre tých, ktorí chcú zvýšiť hodnotu svojej nehnuteľnosti,“ vysvetľuje odborník na fotovoltiku zo ZSE, Erik Chabreček.

Čím viac elektrickej energie spotrebúvate, tým má väčší zmysel uvažovať o fotovoltike. Predovšetkým, ak elektrinu využívate najviac počas dňa. Fotovoltaický panel vyrobí najviac elektriny práve počas dňa v závislosti od intenzity slnečného žiarenia. Ak vaša domácnosť funguje v nepretržitom režime – napríklad často pracujete z domu, prípadne ste na materskej či rodičovskej dovolenke, elektrinu môžete spotrebovať ihneď. Rovnako to platí aj v prípade, ak s vami v dome žijú vaši rodičia, ktorí sú na dôchodku.

Fotovoltika je vhodná voľba aj v prípade, že väčšiu časť elektriny spotrebúvate ráno a večer. Týmto spôsobom funguje prevažná väčšina slovenských domácností. Nápor na spotrebu elektriny je ráno pred odchodom do práce či školy, a potom večer po návrate domov. Ideálnou voľbou je v tomto prípade skombinovať fotovoltické panely s Virtuálnou batériou. Prebytok elektriny vyrobený počas dňa si v nej môžete uložiť na neskoršie použitie. Akonáhle bude vaša spotreba vyššia než výroba, využijete najprv energiu z Virtuálnej batérie.

Inštalácia je v cene fotovoltického riešenia

Pred inštaláciou fotovoltických panelov a najmä pred výberom a zostavovaním celého fotovoltického systému sa vždy poraďte s kvalifikovaným odborníkom, ktorý vám pomôže navrhnúť vhodné riešenie.

„Spoľahlivého dodávateľa spoznáte podľa toho, že už má za sebou množstvo úspešných realizácií a recenzií. Časté riziko predstavujú firmy, ku ktorých recenziám sa vôbec neviete dopátrať a ako najväčšie lákadlo používajú podozrivo nízke ceny. Bohužiaľ prvotne nízka cena býva iba falošnou návnadou alebo sa za ňou môže skrývať nesprávne spracovaná kalkulácia. Môže sa dokonca stať, že v závere zaplatíte oveľa viac,“ objasňuje výber firmy odborník na fotovoltiku zo ZSE.

Odborná firma zvládne fotovoltické panely umiestniť na vašu strechu za jeden deň. V určitých prípadoch to môže trvať maximálne dva dni. Všetko závisí od vašich konkrétnych požiadaviek, dispozičného riešenia vášho domu či poveternostných a svetelných podmienok. Ak si vyberiete fotovoltiku v ZSE, máte profesionálnu montáž aj dopravu v cene riešenia. Okrem toho ZSE kompletne zastreší celú administratívu spojenú so zapojením fotovoltiky do distribučnej siete a výmenu elektromera.

Montérsky tím tvoria dvaja až piati pracovníci. Závisí to od náročnosti inštalácie. Zo sebou si prinesú všetok potrebný inštalačný materiál aj náradie. „Po ukončení montážnych prác uvedieme fotovoltické zariadenie do skúšobnej prevádzky pomocou montérskej aplikácie a vo vašej prítomnosti celý systém odskúšame, aby sme sa presvedčili, či všetko funguje tak, ako má. Zároveň vám poskytneme základnú inštruktáž o používaní zariadenia a zariadenie vám odovzdáme na základe preberacieho protokolu,“ zakončuje Erik Chabreček zo ZSE.

Ušetriť môžete niekoľko stoviek eur ročne

V súčasnosti je najpredávanejším riešením ZSE Fotovolt Štandard 4 kWp s desiatimi panelmi a s Virtuálnou batériou k tomu. Je určené do domácnosti so spotrebou do 9 megawatthodín ročne. Cena takéhoto riešenia je 7 990 eur.

Možnosť ušetriť na vstupnej investícii je vďaka štátnemu príspevku z programu Zelená domácnostiam. Aktivovanie žiadostí a vydávanie poukážok je však aktuálne pozastavené. Záujem o poukážky totiž prevýšil sumu, ktorá bola na tento projekt vyčlenená. Registrácia nových žiadostí je naďalej otvorená, slúži však len na evidovanie záujmu domácností o podporu v ďalšom období. ZSE aktívne sleduje zmeny v dotačnom programe a akonáhle sa otvorí pre ďalších záujemcov, bude o tom informovať na webe zse.sk.

Odborníci zo ZSE napriek tomu odporúčajú záujemcom investovať do fotovoltiky aj bez štátneho príspevku. Hoci sú momentálne ceny energií zastropované, vývoj geopolitickej situácie a zahraničných trhov, ktoré ovplyvňujú aj slovenskú ekonomiku sa nedá predvídať.

Bežná slovenská rodina, ktorá žije v dome a elektrinu používa na varenie, vykurovanie aj ohrev vody spotrebuje približne 8,7 megawatthodín elektriny za rok. Zaplatí za ňu okolo 1 200 eur.

„Kvôli súčasným cenám elektriny dokáže v roku 2023 priemerný zákazník v rodinnom dome so sadzbou DD2 už pri najnižšom riešení ZSE Fotovolt Štandard 3 kWp s Virtuálnou batériou ušetriť ročne takmer 642 € na svojich účtoch za elektrinu. Pri riešení ZSE Fotovolt Štandard 4 kWp je to už takmer 815 eur a pri riešení ZSE Fotovolt Štandard 7 kWp hovoríme o ročnej úspore viac ako 1 45 eur,“ vysvetľuje odborník na fotovoltiku zo ZSE.

Môžete teda minimálne rok čakať na finančný príspevok od štátu. Ak sa ho kvôli obrovskému záujmu vôbec dočkáte. Alebo začať radšej šetriť stovky eur už tento rok. V letných mesiacoch si s fotovoltikou dokážete bezproblémovo pokryť spotrebu elektrickej energie z vlastných zdrojov a niečo si aj odložiť.

Výhody, ktoré získate s fotovoltikou od ZSE

Postup k vlastnej fotovoltickej elektrárni od ZSE je veľmi jednoduchý. Stačí, ak ZSE necháte svoj kontakt a do niekoľkých dní vám zatelefonujú, preveria, či ste si vybrali vhodné riešenie a dohodnú podpísanie zmluvy o dielo. Samozrejme môžete aj osobne navštíviť niektoré zo ZSE centier.

Následne si zodpovední pracovníci prídu obzrieť miesto inštalácie a ešte raz s vami prediskutujú, všetko, čo sa bude na mieste diať. ZSE za vás podá aj žiadosť na pripojenie malého zdroja prevádzkovateľovi distribučnej sústavy, ktorý sa vyjadrí najneskôr do štrnástich dní. Montáž fotovoltiky trvá štandardne jeden deň. Po inštalácii a preverení funkčnosti systému, prevádzkovateľ distribučnej sústavy vymení elektromer a pripojí zariadenie do distribučnej sústavy. Tento proces trvá niekoľko týždňov.

S fotovoltikou od ZSE získate okrem vlastnej elektrickej energie hneď niekoľko výhod.

  • Bezpečnú, kvalitnú a bezplatnú montáž fotovoltických panelov. Aj všetky nutné stavebné úpravy, ktoré sa týkajú prepojenia fotovoltických panelov s ďalšími komponentami sú zahrnuté v cene.
  • Garantovaný objem vyrobenej elektriny bez ohľadu na počasie. Optimizéry výkonu, ktoré sú osadené na každom paneli zvlášť maximalizujú celkovú ročnú výrobu elektriny zo systému. Každý panel tak pracuje samostatne s maximálnym výkonom za akéhokoľvek počasia.
  • Monitoring fotovoltiky na diaľku. Riešenie ZSE Fotovolt je možné monitorovať prostredníctvom bezplatnej aplikácie vo vašom počítači, tablete alebo smartfóne. Vidíte tak aktuálne množstvo vyrobenej a spotrebovanej elektrickej energie. Umožňuje taktiež historické porovnávanie údajov o výkone a výrobe elektriny.
  • Každé riešenie ZSE Fotovolt je možné pripojiť na Virtuálnu batériu. Prebytok elektriny vyrobený počas dňa si v nej môžete uložiť na neskoršie použitie. Elektrinu vám ZSE vráti v čase, keď ju budete skutočne potrebovať.
chyba