Práškovanie – moderná forma lakovania

Práškové lakovanie, pri ktorom sa používal prášok z epoxidovej živice vyvinula spoločnosť Bosch v 40- tych rokov 20. storočia. Prášok neobsahoval rozpúšťadlá, avšak chýbala mu vhodná technika nanášania. Preto sa začali postupne využívať elektrostatické striekacie pištole, ktoré umožnili vytvoriť dlhotrvajúcu priľnavosť.

01.06.2023 00:00

Práškové lakovanie je technológia nanášania prášku na kovové vodivé materiály ako je napr. oceľ a hliník. Dnes je už neodmysliteľnou súčasťou v strojárstve, automobilovom, stavebnom priemysle, vo výpočtovej technike, ale aj v domácnosti – biela technika. Na lakovanie je možné použiť širokú škálu farieb vo všetkých odtieňoch RAL v matnej aj vysoko lesklej. Jednou z firiem, ktorá Vám zaručí vysokú kvalitu nalakovaného komponentu je IDEAL CENTER, s.r.o., Poprad, o ktorej sa viac môžete dozvedieť na www.idealcenter.sk.

Foto: IDEAL CENTER
IDEAL CENTER, pr, nepouzivat

Aké sú výhody práškového lakovania?

Výhodou oproti tzv. „mokrému“ lakovaniu je šetrnosť k životnému prostrediu, nakoľko neobsahuje ťažké kovy a rozpúšťadlá. Práškové vrstvy sú zvyčajne relatívne hrubé, čím sa zakryjú aj drobné nerovnosti v podklade a zaisťujú vysokú odolnosť proti korózii, ale aj proti nárazu a oderu. Výrobky s práškovým náterom sú odolnejšie voči chemikáliám a poveternostným vplyvom. Komponent sa dá použiť okamžite po vytvrdení farby, čo je ďalšou výhodou. Práškovanie je aj cenovo výhodnejšie ako mokré lakovanie.

Stupne lakovania

Proces práškového lakovania sa skladá z niekoľkých stupňov.

Dôležitým faktorom je predúprava komponentu, pretože len tak sa vytvorí požadovaná priľnavosť. IDEAL CENTER ako jedna z mála lakovní disponuje 7– stupňovou chemickou predúpravou s alkalickým odmasťovaním a následnou pasiváciou komponentov.

Samotné práškové lakovanie sa vykonáva v striekacej kabínke pomocou práškových striekacích pištolí. Nanášanie farby prebieha elektrostaticky prostredníctvom elektrického nabíjania častíc farby. Ideal center, s.r.o. disponuje jedným z najmodernejších modelov striekacej kabíny od spoločnosti GEMA s 19 pištoľami. Zavedením novej striekacej kabínky sa zvýšila flexibilnosť, kapacita a kvalita lakovania, čo prinieslo vyššiu spokojnosť zákazníkov a vylepšenie produktivity lakovacieho procesu.

Prášková vrstva sa vo vytvrdzovacej peci roztaví a vytvorí homogénny film. Teploty v peci sa pohybujú od 180– 200 stupňov Celzia.

Foto: IDEAL CENTER
IDEAL CENTER, pr, nepouzivat

Prášková lakovňa IDEAL CENTER, s.r.o. Poprad patrí medzi jednu z najmodernejších lakovní na Slovensku a svojou kvalitou vysoko prevyšuje konkurenciu. Práškové lakovanie je hlavným zameraním spoločnosti, ponúka však aj priemyselné odmasťovanie komponentov. Špecializuje sa na odmasťovanie hliníkových výrobkov, pri ktorom dosahuje vysoký lesk povrchu. Cieľom spoločnosti je udržanie spokojnosti zákazníkov a zvyšovanie úrovne kvality práškového lakovania za pomoci modernizácie technológií a zvyšovania odbornosti zamestnancov.

chyba