Koľko elektriny spotrebuje klimatizácia? Je to menej, ako ste si mysleli

Chladenie domácnosti počas horúcich letných dní nemusí zvýšiť vaše účty za elektrinu. Spotreba klimatizácie závisí od viacerých faktorov. Pozrite sa koľko zaplatíte za elektrinu?

30.04.2023 00:00
klimatizacia, ZSE, pr Foto:

Spotrebu klimatizácie môžete ovplyvniť. Ako na to?

Na výber elektrických spotrebičov je v súčasnosti kladených množstvo náročných požiadaviek. Vyberáme už nielen na základe vzhľadu či mena výrobcu. Čoraz viac nám záleží na životnom prostredí a snažíme sa obmedziť nepriaznivé vplyvy na našu planétu. No napriek tomu chceme žiť komfortne a vychutnávať si všetky možnosti, ktoré nám doba ponúka.

Ani pravidelné používanie klimatizácie počas horúcich letných dní nemusí zvýšiť vaše účty za elektrinu. Môžete ju napojiť na fotovoltické panely na vašej streche a chladiť domácnosť úplne zadarmo. Ak bývate v byte alebo fotovoltické panely zatiaľ nevlastníte, ani vtedy nie je nič stratené. Stačí, ak si vyberiete špičkový model klimatizácie a naučíte sa ho správne používať. Klimatizácia tak bude šetrná nielen k vašej peňaženke ale i k životnému prostrediu.

Pripravte sa na horúce letné dni už teraz. V ZSE získate okrem predsezónnej zľavy 100 eur aj 300 kWh elektriny pre klimatizáciu zdarma.

Energetický štítok vám prezradí koľko ušetríte

Energetický štítok nie je na klimatizácii len tak na ozdobu. Pomôže vám vybrať si skutočne úsporný model, ktorého používanie nezasiahne do rodinného rozpočtu. Ak jednotlivým skratkám uvedeným na štítku nerozumiete, neváhajte a oslovte zodpovedného zamestnanca.

Dôležitým parametrom je energetická účinnosť, ktorú na štítku označujú ukazovatele SEER (pomer sezónnej energetickej účinnosti pri chladení) a SCOP (sezónny koeficient výkonu pri vykurovaní). Podľa ich hodnoty je klíma zaradená do energetickej triedy A+++ až G. Čím je hodnota koeficientu vyššia, tým je klimatizačná jednotka pri uvedenom najvyššom výkone úspornejšia a efektívnejšia. Ak si chcete vybrať čo najúspornejšie zariadenie, mali by ste siahnuť po klimatizácii, ktorá je označená A++ a vyššie. V ZSE nájdete len takého úsporné zariadenia.

Čím menej elektrickej energie klimatizácia spotrebuje, tým má menší dopad na životné prostredie a rovnako aj na výšku vašich účtov za elektrinu. Výkon klimatizácie je rovnako uvedený na energetickom štítku. Zariadenie s výkonom 3,5 kilowattov zaradené do energetickej triedy A++ spotrebuje za hodinu chladenia približne 0,3 až 0,8 kilowatthodín elektriny. Prevádzka klimatizácie vás tak bude stáť približne 10 eur na mesiac.

Klimatizácia s invertorom je energeticky úspornejšia

Na trhu sú ešte stále dostupné aj klimatizácie bez invertora, označované ako On/Off. Tie však pracujú s rovnakým výkonom bez ohľadu na teplotu v miestnosti. Majú teda oveľa vyššiu spotrebu elektrickej energie ako klimatizácie s invertorom. Ak chcete, aby bola vaša klíma do domu alebo bytu úsporná a zároveň efektívna, vyberte si jednotku s invertorom. Tieto modely sú síce cenovo náročnejšie, avšak z dlhodobého hľadiska výhodnejšie a energeticky úspornejšie.

Technológia invertor reguluje počet otáčok kompresora a tak vplýva na výkon a spotrebu klimatizácie. Regulácia výkonu klimatizácie umožňuje účinnejšiu reguláciu teploty. Klimatizácia vybavená invertorovou technológiou dosiahne požadovanú teplotu za polovičný čas a je o 30 až 40 percent úspornejšia ako jednotka, ktorá invertor nemá. Použitím rovnomerne nižšieho výkonu na udržanie teploty v miestnosti znižuje spotrebu elektrickej energie.

Tip od odborníkov zo ZSE na tichú a úspornú klimatizáciu je multisplit systém Samsung z najvyššej energetickej triedy A+++. Je to mimoriadne tichá klimatizácia, s ktorou vychladíte viac miestností. Okrem toho, že pracuje pri hlučnosti len 19 dB, získate komplexného pomocníka do vašej domácnosti. Vzduch vo vašom byte nielen vychladí, ale aj vyčistí a počas chladnejších dní si s ňou môžete aj prikúriť. Vďaka funkcii SmartThings si ju môžete spojiť s vašim mobilom alebo tabletom a ovládať odkiaľkoľvek. Technológia Wind-Free™ zase zabezpečuje príjemnú osviežujúcu atmosféru bez pocitu chladného prievanu v miestnosti. S funkciou Good’sleep sa výborne vyspíte aj počas horúcich letných nocí. V porovnaní so štandardným režimom chladenia zároveň znižuje spotrebu elektrickej energie až o 36 %.

Efektívne používanie klimatizácie znižuje spotrebu energie

Aj keď si vyberiete úsporný model klimatizácie, nezabudnite, že klimatizáciu je potrebné aj správne umiestniť a efektívne nastaviť a používať. Len tak si udržíte nízke prevádzkové náklady. Ak bývate v rodinnom dome, môžete klimatizáciu napojiť na fotovoltické panely umiestnené na vašej streche. Slnečná energia je zadarmo a tak vás chladenie nebude stáť ani euro. Ak bývate v byte alebo fotovoltické panely ešte nevlastníte, usporiť na prevádzke klimatizácie môžete aj vhodným umiestnením a používaním klimatizácie. Tu je niekoľko tipov od odborníkov.

Vnútornú jednotku neinštalujte na steny, ktoré sú väčšiu časť dňa vystavené slnečnému žiareniu alebo v blízkosti veľkých okenných plôch. Môže tak dochádzať k prehrievaniu klimatizácie, a tým vyššej spotrebe elektrickej energie, pretože klimatizácia musí chladiť miestnosť s vyšším výkonom. Pri nevhodnom umiestení zariadenia, sa aj z najúspornejšej klimatizácie stane ekologický strašiak, pohlcovač elektrickej energie a vašich financií.

Nielen zo zdravotného, ale i z hľadiska úspory energie by ste mali byť vašu klimatizáciu správne nastaviť. Platí pravidlo, že teplotný rozdiel medzi vonkajšou teplotou v tieni a vnútorným prostredím by nemal presiahnuť šesť stupňov. Ak sa teda teplota vonku pohybuje okolo tridsiatky, klíma by mala byť nastavená na 24 až 25 stupňov.

Nezabúdajte, že pri úspornom používaní klimatizácie platí, že všetky okná v miestnosti by mali byť zatvorené. Teplý vzduch prúdiaci do priestoru zvyšuje výkon klimatizačnej jednotky a tým aj spotrebu elektrickej energie, pretože klimatizácia sa ho snaží neustále ochladzovať.

Klimatizáciu pravidelne čistite a udržiavajte. Nedostatočná starostlivosť sa môže prejaviť skrátením životnosti klimatizačnej jednotky, vyššími nákladmi na prevádzku alebo zvýšením rizika jej poškodenia. Ak však budete svoju klimatizáciu pravidelne udržiavať a servisovať u odborníkov zvýšite jej výkon, znížite spotrebu a predĺžite životnosť.

chyba