Fotovotlické panely zvládnu aj výkyvy počasia. Ich životnosť je niekoľko desaťročí Title: Fotovoltaické panely a ich životnosť?

Životnosť sa u fotovoltických panelov meria poklesom výkonnosti. Elektrinu však dokážu spoľahlivo vyrábať aj niekoľko desaťročí a to celkom zadarmo.

30.04.2023 00:00
fotovoltika, ZSE, pr Foto:

Fotovotlické panely zvládnu aj výkyvy počasia. Ich životnosť je niekoľko desaťročí

Spomínate si na malé vreckové kalkulačky, ktoré nepotrebovali žiadne baterky. Na chvíľu ich stačilo položiť na slnko. Slnečné žiarenie im dodalo potrebnú energiu. Predstavte si, že na rovnakom princípe premeny slnečnej energie na elektrickú by mohla fungovať všetky elektrospotrebiče vo vašej domácnosti. Postačí vám na to len strecha vášho rodinného domu a kvalitné fotovoltické panely od profesionálov.

Ak uvažujete nad inštaláciou fotovoltiky, určite si kladiete množstvo otázok. Ako si vybrať toho správneho dodávateľa? Akú majú panely životnosť? Nečaká ma náročná údržba a vydržia aj krupobitie? My vám na všetky tieto aj ďalšie otázky prinášame odpovede.

Výroba elektriny pre vlastnú spotrebu pomocou fotovoltiky je určená pre každú domácnosť, ktorá žije v rodinnom dome na území Slovenska. Hoci ceny fotovoltických panelov o niečo stúpli, stále je toto riešenie zaujímavou investíciou do budúcnosti. Mnoho ľudí si postupne uvedomuje, že po síce vyšších vstupných nákladoch sú mesačné výdavky na energie neporovnateľne nižšie, ako pri tradičných zdrojoch získavania energie. S fotovoltikou zároveň šetríte životné prostredie.

Monokryštalické panely sú pre solárnu elektráreň najvhodnejšie

Slovensko má veľmi vhodné podmienky na získavanie elektriny zo slnka. Množstvo slnečného žiarenia predstavuje ročne priemerne 1 200 až 1 300 kilowatthodín na meter štvorcový. Objem spotreby elektriny, ktorú dokáže domácnosť pokryť z fotovoltiky má sezónny charakter. V lete to môže byť aj sto percent. V zime, keď počet slnečných hodín klesá, je nevyhnutné kombinovať fotovoltiku so zdrojmi z verejnej siete.

Fotovoltické panely sa vyrábajú z kremíkového materiálu. Podľa typu spracovania sa rozdeľujú na monokryštalické, polykryštalické a amorfné. Monokryštalické panely sú o niečo drahšie v porovnaní s polykryštalic­kými, avšak dosahujú vyššiu účinnosť, ktorá je na úrovni 20 až 25 percent. Táto hodnota udáva, koľko slnečného žiarenia dokáže fotovoltaický panel premeniť na elektrinu. Polykryštalické panely sú lacnejšie na výrobu, no ich účinnosť je pod dvadsať percent.

Práve preto odborníci odporúčajú inštalovať monokryštalické panely, ktoré nájdete aj v ZSE. K panelom tu dostanete aj špičkové výkonové optimizéry, ktoré zvyšujú množstvo vyrobenej elektriny, pretože využívajú maximálny výkon každého panelu aj pri zatienení jedného z nich. Ak sú fotovoltické panely zapojené tradične a jeden z nich je zatienený, znižuje výkon celého systému. Vďaka optimizérom SolarEdge vyrába fotovoltika od ZSE stále rovnaký objem elektriny.

Výroba fotovoltických panelov je pre planétu omnoho menej škodlivá ako ťažba, spracovanie a transport zemného plynu, ropy a uhlia. Fotovoltické panely sú zo 60 až 70 percent vyrobené zo skla a z približne 20 percent z hliníka. To sú bežne recyklovateľné materiály. Solárne elektrárne sú tak vďaka možnosti recyklácie zelené od svojho začiatku až do konca.

Životnosť panelov je niekoľko desiatok rokov, pretože sa ukladajú do hermeticky uzavretých obalov, zabezpečených priehľadným tvrdeným sklom. Touto povrchovou úpravou sú chránené aj pred poveternostnými vplyvmi.

Záruka na výkon panelov je až 25 rokov

Ak teraz uvažujete o kúpe fotovoltiky, je pre vás životnosť fotovoltických panelov určite veľmi dôležitá. Všade sa hovorí, že s fotovoltikou môžete dlhodobo ušetriť na elektrine. Ale koľko je to dlhodobo? Päť, desať, dvadsať rokov? Za koľko sa vám počiatočná investícia do solárneho riešenia vráti? A môžete vôbec životnosť fotovoltikých panelov ovplyvniť?

Životnosť fotovoltických panelov je doba, počas ktorej sú panely schopné efektívne fungovať a vyrábať elektrinu. Výkon klesá približne o 0,5 percenta ročne. Ak sa výkon fotovoltického panela zníži o viac ako 20 percent, môže to byť dôvod k jeho výmene. To však hrozí najskôr o 20 až 30 rokov po inštalácii fotovoltického systému. A aj po tridsiatich rokoch vám môžu tieto panely, síce s nižšou účinnosťou, vyrábať elektrinu zadarmo. Nemusíte sa teda ničoho obávať.

ZSE vám zároveň poskytuje záruku na výkon panelov a výkonových optimizérov až 25 rokov. Okrem toho získate dvanásťročnú záruku na striedače a materiál, z ktorého sú panely zhotovené. Striedač zabezpečuje zmenu jednosmerného prúdu na striedavý, tak aby bol prakticky využiteľný vo vašej domácnosti.

Na životnosť fotovoltických panelov má vplyv viacero faktorov – najmä kvalita materiálu, údržba panelov a vonkajšie vplyvy. Kvalitné moderné panely majú veľmi vysokú mechanickú odolnosť. Vo výrobe sa testuje aj ich odolnosť proti poveternostným vplyvom. Bežne zvládnu krupobytie s rýchlosťou vetra až 80 kilometrov za hodinu.

Ako predĺžiť životnosť panelov?

Výrobcovia dnes garantujú životnosť fotovoltických panelov minimálne 25 rokov. Dovtedy ich výkon neklesne o viac ako 15 až 20 percent. V praxi je však životnosť kvalitných panelov skôr 30 až 40 rokov. A ak vám nebude prekážať nižšia účinnosť, potom vám fotovoltika bude slúžiť aj viac ako päťdesiat rokov.

Ak chcete životnosť fotovoltických panelov predĺžiť, je dobré sa o ne z času na čas postarať. Minimálne raz za päť rokov sa odporúča kompletná revízia celého fotovoltického systému. Ak vidíte, že sú panely zanesené napríklad napadaným lístím alebo inými hrubými nečistotami, odstráňte ich. Bežné znečistenie prachom alebo peľom zvládajú panely dobre, bez zníženia svojho výkonu a životnosti. Raz, dvakrát do roka ich môžete umyť rotačnou kefou alebo obyčajnou stierkou na okná. Inak je fotovoltika bezúdržbová.

Vlastná fotovoltická elektráreň na streche vášho rodinného domu vám môže ušetriť až 50 percent nákladov na elektrinu. Vďaka Virtuálnej batérii od ZSE si môžete prebytok elektriny vyrobený počas dňa uložiť na neskoršie použitie. Elektrinu vám ZSE vráti v čase, keď ju budete skutočne potrebovať, napríklad večer alebo ráno. Akonáhle bude vaša spotreba vyššia než výroba, využijete najprv energiu z Virtuálnej batérie. „Návratnosť fotovoltiky je vďaka službe Virtuálna batéria veľmi rýchla. Približne iba deväť rokov,“ hovorí odborník zo ZSE.

Fotovoltické panely kupujte len od odborných firiem

Pred inštaláciou fotovoltických panelov a zostavovaním celého fotovoltického systému sa vždy poraďte s kvalifikovaným odborníkom, ktorý vám pomôže navrhnúť vhodné riešenie celého systému. V uplynulom roku zaznamenala spoločnosť ZSE až desaťnásobný nárast záujmu o inštaláciu fotovoltických riešení, v porovnaní s rokom 2020. Nainštalovali vyše dvetisíc fotovoltických zariadení po celom Slovensku.

„Spoľahlivého dodávateľa spoznáte podľa toho, že už má za sebou množstvo úspešných realizácií a recenzií. Časté riziko predstavujú firmy, ku ktorých recenziám sa vôbec neviete dopátrať a ako najväčšie lákadlo používajú podozrivo nízke ceny. Bohužiaľ prvotne nízka cena býva iba falošnou návnadou alebo sa za ňou môže skrývať nesprávne spracovaná kalkulácia. Môže sa dokonca stať, že v závere zaplatíte oveľa viac,“ objasňuje odborník na fotovoltiku zo ZSE Erik Chabreček.

ZSE vám zaručí bezpečnú a kvalitnú montáž fotovoltických panelov. Všetky nutné stavebné úpravy, ktoré sa týkajú prepojenia fotovoltických panelov a striedača solárnym káblom, ako aj prepojenie ďalších komponentov sú zahrnuté v cene.

„Naši pracovníci vlastnia potrebné osvedčenia a certifikáty o odbornej spôsobilosti, pred začatím inštalačných prác vždy zabezpečia miesto inštalácie, aby nedošlo k nežiaducej situácii a pri práci používajú všetky potrebné ochranné prostriedky,“ pokračuje Chabreček.

Z fotovoltiky môžete čerpať elektrinu pre všetky domáce elektrospotrebiče, je využiteľná pre elektrické kúrenie či klimatizáciu. Môžete pomocou nej dobíjať váš elektromobil alebo svietiť v celom dome úplne zadarmo.

chyba