Ako naplno využiť potenciál fotovoltiky? Vyrobenú elektrinu si ukladajte

Vlastnú elektrinu z fotovoltiky môžete mať aj v noci, aj počas upršaných dní. Uložte si prebytky do Virtuálnej batérie a šetrite na elektrine.

31.03.2023 00:00
fotovoltika, ZSE, pr, nepouzivat Foto:

Zmýšľanie ľudí o obnoviteľných zdrojoch energie sa v posledných rokoch zmenilo. Už to nie je téma len pre hŕstku nadšencov, ktorí chcú chrániť planétu. Fotovoltika si prerazila cestu aj do bežných domácností a záujem o ňu je enormný. Vďaka nej môžete šetriť nielen životné prostredie, ale aj vaše financie. Pri dnešných cenách za energie a klimatickej kríze sa to rozhodne vyplatí.

Uvažujete o fotovoltike aj vy, no obávate sa, že naplno neužijete jej potenciál? Odchádzate každý víkend preč a ani počas dňa sa nezdržiavate doma? Radi by ste si vyrábali vlastnú elektrinu zo slnečného žiarenia, no chcete naozaj zužitkovať každú jednu kilowatthodinu, ktorú vám váš fotovoltaický panel vyrobí? Potom máte dve možnosti. Prvou je finančne náročná kúpa batériového systému, druhou je služba Virtuálna batéria od ZSE. Nemusíte nič inštalovať, ani investovať svoje úspory. Prebytočnú elektrickú energiu si budete odkladať len virtuálne.

Na inštaláciu fotovoltiky nikdy nebola lepšia príležitosť. Po vstupnej investícií sú mesačné náklady na energie neporovnateľne nižšie, ako pri tradičných zdrojoch. Vďaka Virtuálnej batérii od ZSE môžete teraz ušetriť na elektrickej energii ešte viac. Dokonca pomocou nej znížite návratnosť investície do fotovoltického riešenia. Ako to funguje?

Prebytočnú elektrinu môžete spotrebovať neskôr

Foto: ZSE
ZSE , pr

Fotovoltické panely vyrobia najviac elektriny počas dňa. Avšak nie každá domácnosť funguje v nepretržitej prevádzke. Väčšinou je nápor na spotrebu elektriny ráno, pred odchodom do práce a školy a poobede či večer, po návrate domov.

Čo však s elektrickou energiou, ktorú vaša fotovoltika vyrobila, keď ste neboli doma? ZSE sa postará o to, aby ste neprišli ani o jednu kilowatthodinu. „Aby ste využili maximum vyrobenej energie, spoločnosť ZSE priniesla pred tromi rokmi ako prvá na slovenský trh unikátnu službu – Virtuálna batéria,“ hovorí Erik Chabreček, odborník na fotovoltiku zo ZSE.

Virtuálna batéria umožňuje ukladanie prebytočnej elektrickej energie, vyrobenej fotovoltickými panelmi. Nemusíte pritom vlastniť žiadne fyzické batérie, ktoré sú finančne veľmi náročné. Prebytok elektrickej energie, ktorú vaša fotovoltika vyrobí si odložíte virtuálne, priamo v ZSE. Keď ju budete potrebovať, ZSE vám ju jednoducho vráti.

Napríklad v dni, keď nesvietilo slnko a fotovoltika nevyrábala dostatok elektriny, môžete vďaka z Virtuálnej batérii sledovať televíziu, zapnúť umývačku a práčku alebo nabíjať elektromobil pomocou vašej vlastnej elektriny. Elektrinu z Virtuálne batérie môžete využiť aj o týždeň počas upršaného víkendu, kedy solárne panely nevyrobia dostatok elektriny na to, aby zaistila fungovanie všetkých potrebných spotrebičov v domácnosti.

Virtuálna batéria vám doma nezaberie žiadne miesto a uložíte si do nej elektrinu do výšky celej vašej spotreby. „Virtuálnu batériu od ZSE môžete mať bez ohľadu na to, od koho máte inštalované fotovoltické riešenie na vašej streche. Vzťahuje sa to na fotovoltiku inštalovanú v minulosti, ako aj na riešenia, o ktorých domácnosti ešte len uvažujú,“ dopĺňa možnosti využitia Virtuálnej batérie od ZSE Erik Chabreček.

Fotovoltiku využijete celoročne

V minulosti malo význam zameriavať sa na výrobu elektriny pomocou fotovoltických panelov v mesiacoch apríl až september. Intenzita slnečného žiarenia je vtedy najsilnejšia a fotovoltika dokáže pokryť spotrebu v plnom rozsahu. V zimných mesiacoch je potrebné dopĺňať elektrinu z verejnej siete. S využitím Virtuálnej batérie od ZSE je možné pokryť fotovoltikou celoročnú spotrebu elektriny.

Fotovoltika sa tak stáva zaujímavou a plne využiteľnou investíciou pre domácnosti, ktoré elektrinou aj vykurujú. Na poplatkoch za elektrinu môžete ušetriť až 50 percent. Okrem toho sa so službou Virtuálna batéria znižuje návratnosť fotovoltického riešenia na sedem rokov.

„Priemerný zákazník môže so službou Virtuálna batéria, po odrátaní mesačného poplatku vo výške dvoch eur, ušetriť o 80 až 320 eur ročne viac, v porovnaní so situáciou, keby Virtuálnu batériu nevyužíval,“ hovorí odborník na fotovoltiku zo ZSE, Erik Chabreček.

Pri ukladaní vyrobenej, ale nespotrebovanej elektriny do Virtuálnej batérie, neplatíte vôbec nič. Pri odbere elektriny z Virtuálnej batérie naspäť pre svoju spotrebu, platíte len poplatky prevádzkovateľa distribučnej sústavy vo výške dvoch eur. Šetríte tak za samotnú dodávku elektriny.

Pomocou aplikácie vo vašom smartfóne alebo tablete presne uvidíte, koľko vyrobenej elektriny ste si uložili vo Virtuálnej batérii, koľko ste z nej využili a koľko elektriny ste spotrebovali od ZSE. „Na základe týchto dát, ak spotrebiteľ vie, aké bude napríklad počasie najbližšie dni, vie plánovať aj svoju spotrebu,“ vysvetľuje Erik Chabreček zo ZSE. Celkové zúčtovanie virtuálne uloženej elektriny prebieha zhodne s vyúčtovacím cyklom vašej spotreby elektriny. Elektrinu uloženú vo Virtuálnej batérii vám ZSE vráti v rovnakom pomere vysokej a nízkej tarify, ako v prípade vášho štandardného odberu zo siete.

Výhody Virtuálnej batérie

Fotovoltika od ZSE spolu s Virtuálnou batériou má niekoľko výhod, vďaka ktorým je získavanie elektriny zo slnečného žiarenia ešte lákavejšie. Fotovoltické riešenie šetrí nielen životné prostredie, ale v kombinácii s batériou aj vaše financie.

  • Virtuálna batéria vám môže ušetriť až 50 percent nákladov na elektrinu.
  • Získate čiastočnú energetickú sebestačnosť.
  • Vlastnú elektrickú energiu budete mať aj v noci aj v čase nepriaznivého počasia, kedy vaše fotovoltické panely nevyrobia dostatok elektriny na pokrytie vašej spotreby.
  • Do Virtuálnej batérie si môžete uložiť elektrinu do výšky celej vašej spotreby.
  • Nemusíte si kupovať vlastnú fyzickú batériu, ktorá stojí niekoľko tisíc eur. Virtuálnu batériu získate len za dve eurá mesačne.
  • Akonáhle bude vaša spotreba vyššia než výroba, využijete najprv energiu z Virtuálnej batérie a až potom tú z distribučnej si­ete.
  • Pri dodávke elektriny z Virtuálnej batérie šetríte náklady za dodávku elektriny.
  • Pri ukladaní elektriny do Virtuálnej batérie neplatíte nikomu nič, ani prevádzkovateľovi distribučnej sústavy.
  • Návratnosť investície do fotovoltiky sa vďaka Virtuálnej batérii znižuje na sedem rokov.

Ak si sami netrúfate odhadnúť, aké fotovoltické riešenie by ste pre vašu domácnosť potrebovali, nemusíte sa obávať. Technici zo ZSE na obhliadke presne zhodnotia situáciu vašej domácnosti a navrhnú vám optimálny výkon fotovoltického systému, ktorý bude fungovať spoľahlivo a šetriť vaše financie. V prípade akýchkoľvek otázok môžete tiež kontaktovať ZSE poradcov pre Zelené riešenia.

chyba