Zvažujete fotovoltiku pre svoju firmu? Poradíme vám

Fotovoltické zariadenia pribúdajú na strechách výrobných hál, administratívnych budov či malých podnikateľských prevádzok raketovým tempom.

04.05.2023 00:00
fotovoltika Foto:

Dôvod extrémneho záujmu slovenských firiem je zrejmý. Na rozdiel od domácností – ktoré majú štátom garantované zastropované ceny energií – mnohé podniky, organizácie či samosprávy vysoké ceny energií ohrozujú priam existenčne. Firmy preto hľadajú spôsoby, ako si v tejto situácii pomôcť a vyrobiť si aspoň časť spotrebovanej elektriny vlastnými silami.

S čím počítať a na čo si dať pri inštalácii fotovoltiky pozor?

1. Zvoľte si spoľahlivého partnera

Stredoslovenská energetika realizuje fotovoltické projekty pre svojich zákazníkov komplexne: od prvých nezáväzných poradných konzultácií cez projektovanie, dodávku a montáž technológie, vlastné financovanie až po prípadný výkup elektrickej energie, ak zákazník počíta s tým, že vyrobené prebytky elektriny bude dodávať do siete. Viac o tom, koľko môžete vo svojej firme vďaka fotovoltike ušetriť a či sa vám investícia do nej naozaj oplatí, nájdete na sse.sk/fotovoltika-firmy.

2. Stavebno-technický stav strechy

Fovoltické panely znamenajú pre strechu významné dodatočné zaťaženie. V prípade plochej strechy treba počítať okrem hmotnosti samotných panelov aj s oceľovou konštrukciou, ktorá zabezpečuje sklon panelov, a takisto aj s betónovou záťažou, ktorá bráni prevráteniu či „odfúknutiu“ panelov v silnom vetre. Strecha by preto naozaj mala byť „v dobrej kondícii“.

3. Orientácia inštalácie na svetové strany

Ak to vaše možnosti dovoľujú, smerujte panely na juh. V tom prípade bude platiť, že 10 kWp výkonu fotovoltických panelov zabezpečí, aby striedač na výstupe dodával 10 kW elektrickej energie. Ak sa musia panely orientovať aj na východnú a západnú stranu, pre 10 kW výstup striedača bude potrebné využiť väčšiu plochu/viac panelov (napríklad s výkonom 15 kWp). Takisto treba vedieť, že výkon fotovoltického systému neurčuje výkon panelov, ale výkon striedača.

4. Umiestnenie nehnuteľnosti

Ak sa budova, ktorej sa projekt fotovoltiky týka, nachádza v historickom centre mesta či v pamiatkovej zóne, je pravdepodobné, že stavebný/pamiatkový úrad nepovolí inštaláciu panelov na pohľadových stranách strechy (na ulicu, do námestia).

5. Záruku poskytuje výrobca panelov

Aktuálne používané fotovoltické panely majú zvyčajne uvádzanú minimálnu životnosť 25 rokov. Na výkon panelov je pritom poskytovaná 20-ročná záruka, na mechanické časti 10-ročná. Záruku neposkytuje dodávateľ alebo zhotoviteľ (hoci prípadné reklamácie rieši zákazník s ním), ale priamo výrobca panelov. Aby ju dokázal poskytovať taký dlhý čas, je dôležité, aby išlo o stabilnú a zabehnutú spoločnosť. Agentúra Bloomberg výrobcov panelov pravidelne hodnotí a prideľuje im indikátor finančnej stability podľa Tier 1. Stredoslovenská energetika v inštaláciách pre svojich zákazníkov využíva fotovoltické panely práve od takýchto výrobcov.

6. Myslite na bleskozvod

Počítajte s tým, že osadením fotovoltického zariadenia na strechu objektu sa narušia pomery v doterajšej vonkajšej ochrane budovy bleskozvodom. Túto problematiku bude treba vyriešiť nanovo, dobrý projektant vám nové riešenie chrániace aj fotovoltickú investíciu iste rád objasní.

7. Zabezpečenie v prípade požiaru

Informujte sa, ako je vaša fotovoltika na zabezpečená na zásah v prípade požiaru. Najnovšia norma hovorí, že fotovoltický systém musí byť vybavený optimizérom – odpájačmi, ktoré dokážu nebezpečné napätie fotovoltickej inštalácie rozdeliť a previesť na bezpečnú úroveň tak, aby sa mohol po streche pohybovať zasahujúci hasiaci personál. Uistite sa, že váš projekt fotovoltiky s optimizérmi počíta, aby ste eliminovali zbytočné riziká.

chyba