Najčastejšie otázky o fotovoltike. Poznáme odpovede

27.02.2023 00:00
fotovoltika, ZSE, pr, nepouzivat Foto:

Donedávna si mnohí mysleli, že fotovoltika a výroba vlastnej elektriny z nej je len záľuba ekologických nadšencov. V poslednom roku sa však ukazuje, že jej prínos je najmä ekonomický. Fotovoltické panely sú dvojitou výhrou. Ušetria vaše peniaze a vy šetríte životné prostredie.

Už dnes je záujem o inštaláciu fotovoltického riešenia pre rodinné domy enormný. Len spoločnosť ZSE nainštalovala v uplynulom roku tisíc domácich fotovoltických elektrární.

Je však fotovoltika vhodná pre každú domácnosť? Aký výkon fotovoltického riešenia je optimálny a budem vďaka fotovoltike energeticky sebestačný? Odpovede na tieto a ďalšie otázky sme hľadali s odborníkmi na fotovoltiku zo spoločnosti ZSE.

Môžem si pomocou fotovoltiky zohriať aj vodu?

Fotovoltika označuje proces premeny slnečnej energie na energiu elektrickú. Deje sa tak pomocou fotoelektrického javu pri dopade svetla na fotovoltaický panel, ktorý následne vytvára elektrický prúd.

Hlavným rozdielom medzi solárnym kolektorom a fotovoltickým panelom je princíp ich fungovania. Obe zariadenia absorbujú slnečné lúče a premieňajú ich na energiu. Avšak solárny kolektor spotrebúva slnečnú energiu výlučne na výrobu tepla, zatiaľ čo fotovoltický panel premieňa slnečné žiarenie na elektrickú energiu. Pomocou kolektorov si tak môžete len ohriať vodu, avšak fotovoltika vám vyrobí elektrinu nielen na ohrev vody ale aj na ďalšiu spotrebu v domácnosti. Na vašu vlastnú solárnu elektráreň si môžete napojiť nielen kotol na ohrev vody, ale aj umývačku riadu, práčku či chladničku.

„Slnečné lúče dopadajú na fotovoltický panel, v ktorom sa svetelná energia premieňa na jednosmerný prúd za pomoci fotoelektrického javu. Po následnej premene na striedavý prúd získate vlastnú elektrinu, ktorú v domácnosti využijete na bežnú spotrebu. Aby bol elektrický prúd, ktorý vyrábajú fotovoltické panely prakticky využiteľný, je potrebné ho zmeniť z jednosmerného na striedavý. Túto zmenu zabezpečuje striedač, ktorý je tak kľúčovou súčasťou domácej solárnej elektrárne,“ objasňuje Erik Chabreček, odborník zo ZSE, praktické využitie fotovoltiky v domácnosti.

Hovorí sa správne fotovoltaika alebo fotovoltika?

V hovorovej slovenčine sa zaužíval výraz fotovoltaika a má dokonca vo vyhľadávači Google omnoho viac odkazov, ako jeho správna podoba fotovoltika. Pojem fotovoltaika je však nesprávny. Zásadám tvorenia slov v slovenskom jazyku zodpovedná len výraz fotovoltika a z neho odvodené prídavné meno fotovoltický. Názov je vytvorený z gréckeho foto- a z prídavného mena, odvodeného od pomenovania jednotky elektrického napätia volt, ktoré ma v slovenskom jazyku podobu -voltický.

Pomenovanie fotovoltaický je odvodené z pôvodného anglického názvu javu photovoltaic effect, ktorý sa spája s výrobou prvého elektrického článku v USA. Doslovným prekladom potom vznikol gramaticky nesprávny názov, ktorý sa bežne používa nielen v hovorovej reči, ale i v odborných článkoch.

Je fotovoltika naozaj vhodná pre všetky domácnosti?

„Fotovoltika je vhodná pre domácnosti žijúce v rodinných domoch na území celého Slovenska, ktoré si chcú vyrábať elektrinu pre vlastnú spotrebu. Dokážu tak šetriť financie i životné prostredie. Rodinný dom by mal mať väčšiu strechu orientovanú na juh, juhovýchod alebo juhozápad. Minimálna veľkosť plochy strechy je 15 m2 pri šikmej streche a 24 m2 pri rovnej streche. Fotovoltika je aj pre tých, ktorí chcú zvýšiť hodnotu svojej nehnuteľnosti,“ hovorí odborník zo ZSE.

Čím viac elektrickej energie spotrebúvate, tým má väčší zmysel uvažovať o fotovoltike. Predovšetkým, ak elektrinu využívate najviac počas dňa. Fotovoltické panely vyrobia najviac elektriny práve počas dňa v závislosti od intenzity slnečného žiarenia. Ak vaša domácnosť funguje v nepretržitom režime – napríklad často pracujete z domu, prípadne ste na materskej či rodičovskej dovolenke, elektrinu môžete spotrebovať ihneď. Rovnako to platí aj v prípade, ak s vami v dome žijú vaši rodičia, ktorí sú na dôchodku.

Oplatí sa mi fotovoltika, aj vtedy ak som celý deň mimo domu?

Fotovoltika je vhodná voľba aj v prípade, že väčšiu časť elektriny spotrebúvate ráno a večer. Týmto spôsobom funguje prevažná väčšina slovenských domácností. Nápor na spotrebu elektriny je ráno pred odchodom do práce či školy, a potom večer po návrate domov. Ideálnou voľbou je v tomto prípade skombinovať fotovoltické panely s Virtuálnou batériou. Prebytok elektriny vyrobený počas dňa si v nej môžete uložiť na neskoršie použitie. Akonáhle bude vaša spotreba vyššia než výroba, využijete najprv energiu z Virtuálnej batérie. S Virtuálnou batériou navyše ušetríte na poplatkoch za elektrinu ešte viac.

„Pri ukladaní vyrobenej ale nespotrebovanej elektriny do Virtuálnej batérie, neplatíte vôbec nič. Pri odbere elektriny z virtuálnej batérie naspäť pre svoju spotrebu, platíte len poplatky prevádzkovateľa distribučnej sústavy a šetríte tak za samotnú dodávku elektriny. Priemerný zákazník môže so službou Virtuálna batéria po odrátaní mesačného poplatku vo výške dvoch eur ušetriť o 80 až 320 eur ročne viac, v porovnaní so situáciou, keby Virtuálnu batériu nevyužíval,“ hovorí Erik Chabreček zo ZSE.

Ak si nainštalujete fotovoltické riešenie s desiatimi panelmi, môžete ročne usporiť na poplatkoch za elektrinu takmer 800 eur.

Vráti sa mi niekedy investícia do fotovoltiky?

„Návratnosť fotovoltiky je vďaka službe Virtuálna batéria veľmi rýchla. Už od sedem rokov. Fotovoltické panely majú životnosť 30 až 40 rokov, takže investícia do fotovoltiky je investícia aj pre budúce generácie,“ hovorí odborník zo ZSE.

Výrobou elektriny pomocou fotovoltických panelov a integrovanou Virtuálnou batériou môžete ušetriť až 50 percent nákladov na elektrinu. Napríklad pri riešení ZSE Fotovolt Štandard 4 kWp, ktoré obsahuje desať fotovoltických panelov a ročne vám vyrobí približne 9 megawatthodín elektriny, môžete ušetriť takmer 800 eur ročne na poplatkoch za elektrinu.

ZSE vám navyše garantuje množstvo vyrobenej elektriny. Ak fotovoltika nevyrobí predpokladané množstvo elektrickej energie, ZSE vám doplní chýbajúce množstvo elektrickej energie pri vyúčtovaní prostredníctvom služby Virtuálna batéria.

Návratnosť celého fotovoltického riešenia závisí najmä od toho, ako dokáže domácnosť elektrinu z fotovoltiky využiť ale aj od toho, ako je navrhnutý výkon fotovoltiky voči potrebám domácnosti. Platí, že čím je podiel spotreby vlastnej elektriny vyšší, tým je vyššia aj úspora. Najrýchlejšiu návratnosť investície do fotovoltiky majú domácnosti, ktoré vedia využívať elektrospotrebiče počas dňa. Ideálne je zapínať umývačku riadu, práčku, filtráciu bazénu, ohrev vody, sušičku alebo nabíjať elektromobil medzi desiatou a šestnástou hodinou.

Budem ešte potrebovať elektrinu zo siete, keď mám fotovoltiku?

Mnoho ľudí sa pýta, či dokážu byť vďaka fotovoltike úplne energeticky sebestační? Je to možné, sezónne. V lete dokáže fotovoltické riešenie úplne pokryť spotrebu elektriny bežnej domácnosti. V zime, keď je slnečných hodín o niečo menej, je to horšie. Vtedy je potrebné dopĺňať aj elektrinu z verejnej siete.

„Fotovoltický systém sa navrhuje najmä s ohľadom na ročné množstvo spotreby elektriny v konkrétnej domácnosti. V zásade však platí, že čím väčšia spotreba energií, tým väčší zmysel má uvažovať o fotovoltike. Pre lepšiu predstavu uvediem, že fotovoltika s desiatimi panelmi vyrobí ročne zhruba päť MWh elektriny. V mesiacoch jún, júl je to cca 650 kWh za mesiac, samozrejme, v závislosti od polohy panelov na streche a od počasia. To však dokáže celkom pokryť potreby štvorčlennej rodiny,“ hovorí odborník zo na fotovoltiku zo ZSE Erik Chabreček.

Môžem získať na fotovoltiku nejaký príspevok?

Väčšina záujemcov o fotovoltické riešenie sa obáva vysokej vstupnej investície, ktorá však nemusí byť strašiakom. S využitím finančného príspevku z programu Zelená domácnostiam III ušetríte pri kúpe fotovoltiky až 1500 EUR. Tento príspevok je určený pre domácnosti mimo Bratislavského kra­ja.

Nový systém žiadostí o finančnú podporu z projektu Zelená domácnostiam bol spustený začiatkom júna 2022. Po vyplnení žiadosti získate kód pre aktiváciu vydania poukážky. Nie samotnú poukážku, ako to bolo predtým. Pri podpise zmluvy podá ZSE žiadosť o pridelenie poukážky a následne vo váš prospech obdrží kód na aktiváciu poukážky.

„Žiadosti o pridelenie poukážky pre našich zákazníkov aktivujeme postupne, podľa dostupnosti materiálu a montážnych kapacít. Rešpektujeme pritom poradie, v akom boli zmluvy s našimi zákazníkmi uzatvorené,“ vysvetľuje Chabreček zo ZSE.

Aj keď sú v súčasnosti dodacie doby fotovoltických riešení dlhšie, Slovenská inovačná a energetická agentúra vylučuje, že by mohla dotácia na fotovoltiku prepadnúť. Ak zistíte, že poukážku nestihnete do troch mesiacov od jej vydania využiť, môžete žiadosť zrušiť. O podporu sa môžete znovu uchádzať vtedy, keď budete mať istotu, že fotovoltiku stihnete zrealizovať do troch mesiacov.

Čo sa stane, ak je jeden z panelov zatienený?

Ak sú fotovoltické panely zatienené, systém elektrinu nevyrába, pretože nedochádza k premene slnečného žiarenia na elektrickú energiu. Aby fotovoltická elektráreň fungovala čo najefektívnejšie a dokázala pokryť vašu spotrebu elektrickej energie dbajte na to, aby panely neboli zatienené stromami, okolitými budovami alebo nečistotami či snehom.

Práve preto majú všetky fotovoltické riešenia od ZSE špičkové výkonové optimizéry, ktoré maximalizujú výkon každého panela. V praxi to znamená, že ak sa zníži výkon jedného panela, napríklad z dôvodu zatienenia alebo napadaného lístia, ostatné panely stále pracujú na sto percent.

„Pri tradičnom zapojení fotovoltických panelov najslabší panel znižuje výkon všetkých ostatných panelov. Vo fotovoltických riešeniach od ZSE pracuje každý panel samostatne a vďaka optimizérom výkonu, ktoré sú osadené na každom paneli zvlášť, dokáže toto riešenie dosiahnuť maximálny možný výkon,“ objasňuje Erik Cabreček zo ZSE.

chyba