Rastúce ceny energií zvyšujú náklady na vykurovanie. Prinášame Vášmu biznisu 5 tipov, ako ušetriť

08.03.2023 00:00
Daikin, pr, nepouzivat

Vysoké ceny energií trápia nielen domácnosti, ale aj facility managerov, majiteľov kancelárskych budov, hotelov a penziónov.

Energetická kríza vyvolala obrovský impulz pre rozvoj obnoviteľných zdrojov. Výzvou aktuálnej zimy je naučiť sa, ako efektívnejšie narábať s energiami a pritom si zachovať komfort, na ktorý sme zvyknutí. Vďaka tomu sa lepšie pripravíte na horšie časy, ktoré môžu nastať v budúcnosti. Náklady na vykurovanie a ohrev vody tvoria pomerne významnú časť prevádzkových nákladov budov. Ak budete dodržiavať nasledujúce efektívne opatrenia, môžete výrazne ušetriť.

Nezabudnite na audit

Pre komplexnú energetickú analýzu možno osloviť profesionálov a nechať si vypracovať energetický audit. Firma vďaka nemu získa prehľad spotreby energií, návrhy efektívnych opatrení či vyčíslenie predpokladaných investičných nákladov a ich návratnosti. Takéto služby ponúka napr. spoločnosť Daikin. Na ich webovej stránke stačí vyplniť nezáväzný formulár.

Následne Vás bude kontaktovať osobný zástupca, ktorý Vám bude k dispozícii počas celého projektu, až po prípadnú realizáciu. Navrhne Vám riešenie na mieru pre Vašu budovu. Ešte predtým, ako sa vedenie firmy rozhodne, aký spôsob analýzy spotreby využije a aké opatrenia prijme, je dôležité si uvedomiť rozlohu firemných priestorov, ale tiež aj to, či sídli vo vlastnej budove.

Foto: Daikin
Daikin, pr, nepouzivat

Dobrá investícia šetrí rozpočet

Keď sa povie šetrenie energií, mnohí sa ako prví zamerajú na osvetlenie. V prvom rade je dôležité preškoliť zamestnancov, že efektívne šetrenie prichádza s vypnutým osvetlením, keď sa v miestnosti nikto nenachádza. Ďalšou možnosťou sú šetrnejšie LED žiarovky, ktoré čoraz častejšie nahradzujú tie klasické. Tie sa podľa odborníkov vyznačujú až o 80 percent nižšou spotrebou.

Efektívne vetranie vďaka rekuperácii

Zatiaľ čo v minulosti bolo vetranie zabezpečené aj netesnosťami stavby, dnes sú také budovy energeticky náročné a na prevádzku veľmi drahé.

Jedným zo spôsobov, ako predchádzať tepelným stratám, sa považuje rekuperácia. Vďaka nej je do budovy privádzaný čerstvý vzduch a odvádzaný je ten použitý. Výnimočnosť rekuperácie je v zabezpečení veľmi efektívneho vetrania bez toho, aby sme stratili vzácne a dnes tak drahé teplo.

Tepelné čerpadlo Foto: Daikin
Daikin, pr, nepouzivat Tepelné čerpadlo

Nechajte si poradiť

Nižší účet vám zaručí aj inštalácia tepelných čerpadiel. S inovatívnym riešením prichádza napríklad spoločnosť Daikin. Tá vo svojom portfóliu ponúka Invertorové tepelné čerpadlo, ktoré zabezpečí vykurovanie, chladenie aj prípravu teplej vody.

Vzhľadom na široký výkonový rozsah je vhodné pre bytové domy ale aj komerčné priestory. Japonská kvalita sa nezaprie, tepelné čerpadlá Daikin sú známe vysokou spolahlivosťou, účinnosťou a úspornosťou. Svedčí o tom aj záruka, ktorú si môžete predĺžiť až na päť rokov.

Pri výmene starých zdrojov vykurovania vieme v určitých prípadoch využiť existujúce potrubie a elektrické rozvody, aby sa eliminovali dodatočné náklady. Chráni tiež životné prostredie, pretože využíva obnoviteľné zdroje energie a používa ekologickejšie chladivo. Navyše, energetickú účinnosť môžete zvýšiť aj pripojením k solárnemu riešeniu.

Viac informácií o tom, ako dokážete dlhodobo ušetriť energiu aj peniaze, ktoré môžete investovať do svojho biznisu, získate na tomto mieste.

chyba