10 faktov o tepelných čerpadlách vzduch/vzduch

Pokiaľ sa poobzeráte po tepelnom čerpadle, pravdepodobne vám padli do oka tepelné čerpadlá typu vzduch/vzduch. Aké sú vlastnosti týchto tepelných čerpadiel, to sa dozviete na nižšie uvedených riadkoch.

16.02.2023 00:00
tepelne cerpadlo, pr Foto:

Čo by ste mali o tomto zdroji tepla vedieť?

  1. Tepelné čerpadlá vzduch/vzduch dokážu pracovať aj pri vonkajšej teplote –25 °C. Už od cca – 10 °C však ich výkon výrazne klesá. Preto je vhodné mať k tomuto zdroju tepla aj záložný zdroj napr. v podobe elektrokotla. Nie je teda pravda, že tento typ tepelných čerpadiel je schopný efektívne fungovať iba počas jari či jesene.
  2. Tepelné čerpadlá vzduch/vzduch nevyžadujú žiadne zložité stavebné úpravy.
  3. Aj na tepelné čerpadlá vzduch/vzduch je možné získať dotáciu od štátu.
  4. Náklady na teplo je možné u tepelných čerpadiel vzduch/vzduch znížiť napojením na fotovoltickú elektráreň.
  5. Tepelné čerpadlá vzduch / vzduch dokážu v lete fungovať aj ako klimatizácia.
  6. Tepelné čerpadlá vzduch / vzduch môžu mať jednu alebo viac vnútorných jednotiek. Nie je teda pravda, že tepelné čerpadlá vzduch/vzduch sa hodia len do nehnuteľností s jednou miestnosťou, napr. chalupy, chaty, kancelárie apod.
  7. Tepelné čerpadlá vzduch/vzduch dokážu vygenerovať cca 4 – 5 násobok energie potrebnej na svoju prevádzku, všeobecne sa tak jedná o zdroj lacného tepla. Teplo tento typ čerpadiel získava z vonkajšieho vzduchu, t. j. komodity, ktorá je k dispozícii v neobmedzenom množstve zadarmo.
  8. Tepelné čerpadlá vzduch / vzduch s nedostatočným výkonom môžu byť nepríjemne hlučné. Všeobecne platí, že tepelné čerpadlá získavajúce teplo zo vzduchu nie je vhodné umiestňovať k miestnostiam určeným na spánok. Kvalitné tepelné čerpadlá so zodpovedajúcim výkonom pri svojej prevádzke vydávajú hluk porovnateľný napr. s umývačkou riadu.
  9. Tepelné čerpadlá vzduch/vzduch boli najpredávanejším typom tepelných čerpadiel vo Švédsku.
  10. Tepelné čerpadlá vzduch/vzduch neslúžia na ohrev vody.

Kedy sú vhodné?

Neexistuje univerzálne vhodný typ tepelných čerpadiel. O výhodnosti jednotlivých typov čerpadiel rozhoduje celý rad faktorov, zbežnú predstavu si môžete urobiť v tomto sprievodcovi výberom tepelného čerpadla: https://www.ivt.sk/…eho-cerpadla.

chyba