Využite energiu zo Slnka. Je zadarmo a ušetrí vám značné finančné prostriedky

Ste fanúšikom zelenej energie? A myslíte si, že by sme mali využívať zdroje, ktoré nám dáva sama príroda a prirodzené prostredie okolo nás? Čo by ste povedali, keby ste mohli využívať elektrickú energiu priamo zo Slnka. Poďte sa s nami na to pozrieť.

02.12.2022 00:00
p. Sirotka P.U.R.E, pr, nepouzivat
Ing. Dušan Sirotka, konateľ spoločnosti P.U.R.E., s.r.o

Žijeme neisté časy a hrozba zvyšovania cien energii nejednému z nás nedá spávať. Využime teda Slnko ako zdroj nekonečnej energie. A čo je dôležité, je zadarmo. Ako na to? Fotovoltické panely sú tie zariadenia, ktoré premieňajú slnečnú energiu priamo na elektrickú. Tieto systémy sú bezpečné, vysoko spoľahlivé a neprodukujú žiaden hluk. Ich odhadovaná životnosť je 30 rokov a to už stojí za zamyslenie.

Slnko je zdrojom nekonečnej energie, napriek tomu máme s jej využitím na Slovensku značné rezervy. Solárna energia vám pritom ušetrí nemalé finančné prostriedky a prispieva aj k redukcií emisií skleníkových plynov. „Výpočty ukazujú, že naše výrobné zdroje v rádoch desiatok MW prispievajú k redukcií skleníkových plynov ročne hodnotou 27 ton a produkujú čistú elektrinu v cene do 5 centov / kWh,“ tvrdí Ing. Dušan Sirotka, konateľ spoločnosti P.U.R.E., s.r.o. ktorá vlastným know-how produkuje čistú elektrinu z veľkých fotovoltických polí na rôznych kontinentoch a drasticky redukuje zákazníkom spotrebu elektriny z distribučných sietí. Za pozornosť stojí spomenúť, že aktuálne je na Slovensku cena energie pre podnikateľské subjekty o 1 000% vyššia, ako spomínaných 5 centov / kWh.
„Špičkovou riadiacou a výkonovou elektronikou vyrobenou na Slovensku dokážeme redukovať produkciu elektriny z fosílnych palív až o 50% a dodávať pre veľké mestá zelenú elektrickú energiu 24h denne. Niekoľko miliárd ľudí na planéte spotrebúva elektrinu vyrobenú z naftových generátorových sietí, tieto meníme na hybridné, teda prevažne zelené, prijateľné pre planétu,“ tvrdí Ing. Sirotka a dodáva, že celé je to o „vášni a neúnavnej túžbe vyrábať viac čistej elektriny zo Slnka“. Energiu fotónov, ktoré k nám letia približne 8 minút transformujeme na elektrickú energiu synchrónnu s bežnou elektrickou sieťou.

Tieto moderné technológie sú v kombinácií s kontajnerovými batériovými úložiskami schopné pokryť spotrebu miest aj v nočných hodinách, zlepšovať parametre distribučných sietí, znižovať prenosové straty vo vedeniach a ešte oveľa viac. Konateľ spoločnosti P.U.R.E., s.r.o., preto verí, že aj na Slovensku dôjde k prudkému nárastu inštalácií fotovoltických zdrojov. Táto technológia je podľa jeho slov, čo sa týka expanzie, neudržateľná.

„Distribučné spoločnosti 6 rokov úplne odmietali pripájať nové výrobné obnoviteľné zdroje podnikateľského sektora (2014–2019 stop-stav). Momentálne je situácia tiež neistá, podnikateľským subjektom sa značná časť žiadostí zamieta paradoxne aj vtedy, ak si celú výrobu spotrebujú a nič nedodajú do sústavy. Neostáva im teda nič iné, ako nakupovať drahú elektrinu od dodávateľov, čo mnohých privádza do krachu. Zelená energia má na Slovensku len čiastočnú zelenú,“ skonštatoval Ing. Dušan Sirotka.

chyba