Ako spoznáte Smart City?

Viete si predstaviť, že by budovu vášho mestského úradu zrekonštruovali a vybavili fotovoltickými panelmi tak, aby ušetrila dve tretiny elektrickej energie? V Liptovskom Mikuláši sa takýto plán stal skutočnosťou.

08.02.2018 08:00
siea inzercia

„Každá takáto budova prispieva k energetickým úsporám, ale aj k úsporám verejných zdrojov. Na Slovensku vzniká aj v oblasti energetiky skvelý základ smart riešení,“ povedala Svetlana Gavorová, generálna riaditeľka Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA), na konferencií Slovensko na ceste k Smart Cities.

Vlastná energia, elektrobusy v uliciach

Medzinárodná iniciatíva Smart Cities, ktorá sa zrodila v roku 2011, dnes zásadne mení tvár miest na celom svete. Aj slovenské mestá sa usilujú o energetickú sebestačnosť, budujú cyklistické trasy, v ich uliciach premávajú elektromobily či elektrobusy a dopravu riadia inteligentné semafory. Takto vyzerajú inovácie v praktickom živote. Na pohľad jednoduché riešenia, ktoré robia lepším náš každodenný život. Neznamená to však, že inovácie sa presadzujú ľahko – vyžadujú si okrem kreativity aj spoluprácu a často aj vytrvalosť a odvahu.

Inovácie nemajú šablónu

Kľúčové sú štyri oblasti: udržateľná spotreba energie, inovatívne využitie informačných technológií, efektívne riadenie dopravy a zdravé životné prostredie. Nie náhodou sa do programu zapojili v minulosti ťažko skúšané mestá ako Šaľa či Žiar nad Hronom. Vďaka inováciám sa opäť stali príjemnými miestami pre život. Nositeľom týchto inovácií je samospráva, jeho hnacím motorom sú potom malé a stredné podniky, ktoré sú zdrojom kreatívneho a inovatívneho potenciálu.

Meňme veci k lepšiemu

Odkiaľ na projekty vziať peniaze? Významným zdrojom sú eurofondy, napríklad aj operačný program Kvalita životného prostredia, alebo Integrovaný regionálny operačný program (IROP). Výzvy, ktoré predstavila generálna riaditeľka Centrálneho koordinačného orgánu ÚPVII Denisa Žiláková, budú priamo šité na miestu Smart Cities.

Základom úspechu je však najmä tvorivosť a chuť inovovať – teda meniť veci k lepšiemu. V poradí štvrtú konferenciu Slovensko na ceste k Smart Cities pripravili Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, Smart Cities klub a Slovenská inovačná a energetická agentúra v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR, Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Združením miest a obcí Slovenska.

chyba