Domácnosť na baterky sa stáva novým trendom v bývaní

V médiách v poslednej dobe rezonujú výrazy ako inteligentná domácnosť či ekologické bývanie. Sú charakteristické tým, že berú ohľad na životné prostredie, úsporu energií a efektívne riadenie domácnosti. Novým trendom sa tiež stáva využívanie energie zo slnka a jej uskladňovanie v batérii.

30.10.2017 08:00
zeon inzercia

Slnečné elektrárne na strechách rodinných domov

Od roku 2010 do 2014 sa na Slovensku nainštalovalo viac ako 2500 fotovoltických elektrární s celkovým výkonom 537 MWp. Väčšinou išlo o veľké elektrárne na poliach, prípadne na strechách firiem či administratívnych budov. Od spustenia dotačného programu v roku 2015 až po súčasnosť sa u nás nainštalovalo cca 3000 slnečných elektrární na strechách rodinných domov s výkonom približne 7 MWp. Celkovo máme na Slovensku teda viac ako 5500 fotovoltických zdrojov o výkone cca 544 MWp.

Úspora až 60 % nákladov na elektrinu

Do pozornosti sa v poslednej dobe dostávajú fotovoltické panely s batériou, v ktorej sa uskladňuje vyrobená elektrina. „Toto riešenie je vhodné pre bežnú domácnosť, ktorej spotreba elektriny je najvyššia ráno a poobede po návrate z práce a zo školy. Fotovoltické panely však vyrobia najviac elektriny počas dňa, keď je väčšinou minimálna spotreba. Ideálnym riešením je preto uskladniť vyrobenú elektrinu vo vysokokapacitnej batérii a využiť ju v čase, keď ju rodina doma potrebuje. Domácnosť s ročnou spotrebou 3 – 5 MWh tak môže ušetriť na elektrine aj stovky eur ročne, pričom náklady na prevádzku fotovoltických panelov sú minimálne,“ hovorí Erik Chabreček, expert na riešenie ZEON Fotovolt v ZSE.

Prehľad o vyrobenej a spotrebovanej energii v mobile

Nové trendy vo využívaní slnečnej energie smerujú k smart riešeniam, ktoré poskytujú prehľad o množstve vyrobenej a spotrebovanej elektriny priamo v mobilnej aplikácii. „Zákazník si môže v mobile skontrolovať výkon svojich fotovoltických panelov počas dňa alebo môže sledovať, koľko uskladnenej elektriny má k dispozícii pre svoju domácnosť v batérii. Pridanou hodnotou pre našich zákazníkov je bezplatná služba – vzdialený monitoring a diagnostika fotovoltických panelov, vďaka ktorej má zákazník istotu, že jeho slnečná elektráreň bude fungovať bezproblémovo,“ dopĺňa Erik Chabreček, expert na riešenie ZEON Fotovolt v ZSE.

100-násobný pokles cien fotovoltických panelov

Fotovoltika je pri klesajúcej cene fotovoltických panelov zaujímavejšia pre čoraz väčšie skupiny obyvateľov. Pre porovnanie v roku 1977 stál 1 Watt fotovoltického panelu 76 dolárov, dnes stojí 0,31 dolára. Majiteľom rodinných domov, ktorí uvažujú o fotovoltických paneloch s batériou, hrá do kariet aj výhodná ponuka spotrebiteľských úverov a hypoték v bankách a vyzerá to, že teraz je ten správny čas na získanie vlastnej fotovoltickej elektrárne. Pre viac informácií kliknite na www.zeon.sk/fotovolt alebo si pozrite video.

chyba