Tepelné čerpadlo sa u novostavieb skutočne oplatí. Čím konkrétne?

Investícia do tepelného čerpadla sa vždy vráti. V priemere do 5-8 rokov. Prevádzka je veľmi ekonomická a šetrná k životnému prostrediu. Väčšina odborníkov ju odporúča pre nové budovy a pasívne domy. Prečo?

31.10.2017 08:00
ait inzercia

Najväčšie výhody tepelných čerpadiel u novostavieb

1. Čím viac nižšie obstarávacie náklady a možnosť získania dotácie

Obľuba tepelných čerpadiel sa neustále zvyšuje, zatiaľ čo cena každý rok klesá. Napríklad obstarávacia cena efektívneho tepelného čerpadla značky Samsung EHS začína na 110 000 Kč. Na zaobstaranie a inštaláciu môžete teraz využiť dotáciu s názvom Nová zelená úsporám, ktorá náklady na obstaranie ešte zníži.

2. Rýchla návratnosť investície

Najväčšou výhodou je bezpochyby lacnejšia prevádza vďaka využitiu „prírodnej“ energie. Pri porovnaní s elektrikou či plynom ušetríte cca polovicu nákladov na vytápanie. Návratnosť investície sa pohybuje v rozmedzí 5 a 8 rokov. Záleží na type tepelného čerpadla i stavby. U novostavieb je však návratnosť lepšia, pretože môžete ignorovať náklady na nákup existujúceho zdroja tepla alebo karmy na ohrev vody.

3. Bezproblémová inštalácia

Prečo sa odporúča tepelné čerpadlo najmä pri nových domoch? Môžete si ním totiž počítať už pri samotnom plánovaní stavby. Niektoré druhy čerpadiel vyžadujú hĺbkový vrt priamo pod stavbou. To sa v prípade už postavených budov robí o poznanie horšie.

4. Zatopí aj ohreje vodu

Čerpadlo Váš dom vytopí a naviac dokáže ohrievať vodu. A to nie len pitnú, ale aj úžitkovú. To sa oplatí hlavne v prípade, že si chcete na leto kúpiť bazén alebo kropiť záhradu vlažnou vodou.

5. Poslúži aj ako klimatizácia alebo pohlcovač vlhkosti

Túžite ma doma alebo v kancelárii celoročne stáli, osviežujúci vzduch? Potom spojte príjemné s užitočným a tepelné čerpadlo využite v lete ako klimatizáciu. Postráži za Vás aj ideálnu vlhkosť vzduchu a zbaví ho prachu, peľu a väčšinu ďalších alergénov.

6. Je ekologické a ľahko sa ovláda

Tepelné čerpadlo je veľmi šetrné k prírode. Nevypúšťa do okolia žiadne splodiny. Po úvodnom nastavení funguje čerpadlo samo od seba, bez toho aby ste s ním museli akokoľvek manipulovať.

chyba