Využite nové riešenia na úsporu energií s finančným príspevkom

Nedávno bol spustený podporný program Zelená domácnostiam, v rámci ktorého môžu domácnosti získať finančný príspevok na zariadenia využívajúce obnoviteľné zdroje energie (OZE). Medzi tieto zariadenia patria fotovoltické panely či solárne kolektory.

21.12.2015 08:00
zse inzercia

O príspevok požiadajte čím skôr

Domácnosti, ktoré chcú šetriť na energiách prostredníctvom týchto zariadení, by mali požiadať o príspevok čo najskôr. „Kontakt môžu nechať na www.zse.sk/prispevok. Skontaktujeme sa s nimi, vypracujeme odbornú analýzu, zrealizujeme predaj a montáž. Záujemcovia si vďaka príspevku, ktorý pre nich vybavíme, môžu znížiť náklady na investíciu až do 50 %. Zvyšok môžu uhradiť buď jednorazovo alebo na splátky už od 34 € mesačne. Samozrejmosťou u nás je záručný a pozáručný servis,“ hovorí Marek Tomeš, odborník na obnoviteľné zdroje energie zo ZSE.

Fotovoltické panely na výrobu elektriny

Ak si chcete vyrábať elektrinu pre vlastnú spotrebu, riešením sú fotovoltické panely. V závislosti od orientácie panelov a počtu členov domácnosti si môžete znížiť ročnú spotrebu elektriny aj o 30 %. Marek Tomeš zo ZSE odporúča inštalovať panely na strechu, ktorá je orientovaná na juh, juhovýchod alebo juhozápad. Podľa jeho slov sa zákazníci nemusia obávať ani nesúladu medzi časom, kedy fotovoltické panely vyrábajú elektrinu a kedy ju domácnosť spotrebuje. Tento nesúlad sa dá jednoducho pokryť elektrinou z verejnej distribučnej siete.

Budúcnosť je v smarthome riešeniach

„Trendy vo využívaní OZE smerujú k hybridným fotovoltickým riešeniam s batériou, ktoré uskladnia elektrinu vyrobenú počas dňa a umožnia jej spotrebu ráno alebo večer, teda v čase, keď ju potrebujeme. Budúcnosť je aj v riešeniach inteligentných domácností, tzv. smarthome riešeniach, ktoré integrujú inteligentné vykurovanie, inteligentné osvetlenie, inteligentné spotrebiče, bezpečnostné senzory, ale aj fotovoltické panely,“ dopĺňa Marek Tomeš zo ZSE. Jednotlivé časti budú prepojené v centrálnej online platforme, ktorá je schopná poskytovať okamžitý prístup k informáciám o pripojených zariadeniach, ich výkone či spotrebe a umožňuje ovládať zariadenia kedykoľvek, odkiaľkoľvek a cez akékoľvek zariadenie pripojené na internet (počítač, tablet, smartfón).

Solárne kolektory na ohrev vody

So solárnymi kolektormi sa dá ročne ušetriť až 70 % nákladov na teplú vodu. Výška úspory závisí od výberu riešenia a od orientácie kolektorov. Solárne kolektory majú životnosť až 30 rokov a nízke prevádzkové náklady. V našich podmienkach majú väčší zmysel ploché kolektory než vákuové trubicové. Trubicové kolektory majú vyššie prevádzkové náklady a v prípade topiaceho sa či zamŕzajúceho snehu na streche môže dôjsť k deštrukcii vákuových rúr, čo pri plochých kolektoroch nehrozí.

Finančný príspevok na inštaláciu zariadenia na využívanie obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach je poskytovaný z finančných prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu SR, prostredníctvom Operačného programu Kvalita životného prostredia v rámci národného projektu Zelená domácnostiam v súlade so Všeobecnými podmienkami projektu zverejnenými na zelenadomacnos­tiam.sk.
ZSE Energia, a.s. je zapísaná v zozname oprávnených zhotoviteľov v zmysle Všeobecných podmienok národného projektu Zelená domácnostiam.

chyba