Na MňamFest v Bánovciach príde pani, ktorá vymyslela Francúzsku polievku. Je z Prievidze

O jedinečnom festivale plnom nevšedných zážitkov, ale aj o inom sme sa pozhovárali s Ing. Stanislavom Voskárom, riaditeľom mliekarne MILSY.

18.09.2014 08:00
inzercia milsy

Už piatykrát organizujete v Bánovciach festival regionálnych dobrôt MňamFest. Je aj toto spôsob, ako podporiť slovenské potraviny?
Určite áno. Vlani prišlo takmer desaťtisíc ľudí. Pečieme býka aj prasiatko, robíme klobásy na traktorovej vlečke, varíme slivkový lekvár či 13 druhov gulášu, grilujeme syry, pripravujeme domáce koláče, perky a trhance. Deti sa môžu tešiť na farmársku minizoo, skákanie do sena, detský mliečny bar či historické kombajny. Ľudia sa môžu nielen do sýtosti najesť, ale aj zabaviť. Celú sobotu budú na troch pódiách hrať a tancovať súbory z regiónu. Dôležité je, že MňamFest organizujú spoločne regionálni farmári a potravinári v spolupráci s mestom. Takáto spolupráca v iných regiónoch nie je obvyklá.

Kvalita mliekarenských výrobkov z našich regiónov je vysoká. Keď ich porovnáte so zahraničnými, v čom vidíte prednosť domácich výrobkov?
Samotný názov „domáce“ výrobky hovorí o tom, že necestujú stovky kilometrov, a preto neobsahujú toľko konzervačných látok. Zdravý mliečny výrobok je ten, ktorý je čerstvý. Vieme garantovať čerstvosť výrobkov a vrátili sme sa k pôvodným osvedčeným receptúram. Kto ochutnal náš Bánovecký smotanový jogurt, iný už nechce. Obsahuje len to, čo má. Poctivú smotanu a jogurtovú kultúru.

Výroba mliekarenských výrobkov závisí od počtu dojníc v poľnohospodár­skych podnikoch. Ako výrobcovia zareagovali na pokles domáceho stavu?
Počet dojníc na Slovensku klesá každý rok. Došlo aj k výraznému poklesu produkcie mlieka. Aj dovážané produkty vytvorili tlak na zníženie domácich dodávok do reťazcov. Dnešná produkcia mlieka na Slovensku je zhruba 870 miliónov kg za rok a toto číslo sa rovná aj spotrebe. Avšak viac ako polovica tejto produkcie odchádza za hranice. Od roku 2015 sa mali vyrovnať dotačné podmienky pre poľnohospodárov starých a nových členských štátov EÚ. Realita je však taká, že ani po tomto roku nedôjde k úplnému vyrovnaniu. Okrem nevyrovnanej dotačnej politiky sú tu aj nevyvážené vzťahy s obchodnými reťazcami, kde za kratší koniec ťahá dodávateľ a aj prvovýrobca.

Akí sú Slováci konzumenti mliečnych výrobkov?
Žiaľ, v spotrebe mlieka sme na posledných priečkach nielen v EÚ, ale aj v celosvetovom rebríčku. U nás pripadá len 156 kg mliekarenských výrobkov na osobu za rok, čo je pod odporúčanou hodnotou. V Nemecku je to 300 kg. Existuje veľa štúdií a kontroverzných názorov, či je mlieko zdravé a od akého veku sa má konzumovať. Pravda je, že nízky príjem bielkovín, vápnika a minerálov má na náš organizmus negatívny vplyv.

pravda graf inzercia

Ktoré mliekarenské výrobky sú z vášho pohľadu na našom trhu najžiadanejšie?
Medzi najpredávanejšie dlhodobo patria kyslomliečne výrobky, jogurty a syry. Z nášho portfólia by som ešte vyzdvihol Bánovecké nátierky, zo syrov sú to najmä tradičné korbáče, parenice, oštiepky či polooštiepky.

Vyvážate vaše výrobky aj do zahraničia?
Pre nás je prioritný domáci trh, pričom v Česku sú naše produkty rovnako známe a žiadané. Určité výrobky putujú aj do Nemecka a propagačne vyvážame korbáče a parenice do USA.

V zahraničí dávajú niektoré mliekarenské podniky možnosť nahliadnuť mladým ľuďom do výroby. Ponúkate takúto skúsenosť aj vy?
Len výnimočne. Sme potravinársky podnik s prísnymi hygienickými pravidlami. Aktuálne však pripravujeme v spolupráci so školou výchovný projekt, kde budú mať deti a študenti priestor nahliadnuť na to, ako sa mlieko spracúva. Verím, že tento projekt bude mať úspech a odrazí sa aj pri voľbe povolania.

Mliekarenstvo je úzko spojené s prírodou. Ako vnímate využitie obnoviteľných zdrojov energie v súvislosti s vaším podnikaním?
Obnoviteľné zdroje energie by mali byť v agende každého druhu podnikania. Aj u nás je to tak. Pripravujeme projekt, vďaka ktorému dokážeme eliminovať tvorbu odpadov a využitím energie z vedľajších produktov dosiahnuť zníženie primárnych energetických nákladov o 7 %.

Aké energeticky efektívne technológie ste doteraz zaviedli vo výrobe?
Naše výrobné procesy pozostávajú z neustáleho zohrievania a chladenia, ktoré je možné kombinovať, a tým dosiahnuť zníženie energií. Už v roku 2012 sme inštaláciou tepelných čerpadiel dosiahli to, že chladiace kompresory, ktoré nám vyrábajú zdroj chladu, zároveň zohrievajú priestory v celom areáli. Aj toto sú dôvody, prečo chceme v inováciách aj naďalej pokračovať.

pravda MILSY 1 inzercia

Počas niekoľkoročnej praxe ste sa určite stretli s ponukami rôznych dodávateľov energií. Vaším dlhoročným dodávateľom je stále ZSE. Čo pre vás táto spolupráca znamená?
Keďže výroba v mliekarni musí fungovať bezpečne a bez výluky, popri cene je pre nás dôležitá aj stabilita a garancia dodávok elektriny. Na základe pozitívnych skúseností so ZSE sme sa rozhodli rozšíriť našu spoluprácu aj o dodávku zemného plynu.

Vráťme sa ešte k MňamFestu, ktorý bude už túto sobotu 20. septembra v Bánovciach nad Bebravou. Čím bude výnimočný?
MňamFest je oslavou regionálnych potravín a výrobcov. Každý rok sa snažíme priniesť niečo nové. Festival otvorí nádherný sprievod kočov vyzdobených dožinkovými vencami, keďže bánovský región mal tento rok najvyššiu úrodu na Slovensku. Okrem jedál si návštevníci budú môcť kúpiť sadenice stromčekov a aj drobné zvieratstvo. Novinkou je aj to, že sa predstavia okolité obce s gurmánskymi špecialitami, napríklad držkovou polievkou z Veľkých Držkoviec. Vedeli ste, že vreckovú Francúzsku polievku vymyslela v Prievidzi v roku 1971 pani Darina Matyášová? Prijala naše pozvanie a bude osobne podávať Francúzsku polievku varenú z čerstvých surovín z nášho regiónu. Príďte v sobotu do Bánoviec a uvidíte, že MňamFest je úžasný!

chyba