Značka, vďaka ktorej majú Slováci sladší život

Fornetti už 15 rokov udávajú smer v oblasti mrazených pekárenských výrobkov na Slovensku. O tom, čo je dôvodom neustáleho rastu ich predaja a prečo sa im darí napredovať aj v časoch poznačených krízou, nám viac prezradili zástupcovia FORNETTI SLOVAKIA – konateľ Ing. František Ambrovics a obchodný riaditeľ Ing. Richard Vajda.

12.05.2014 08:00
pravda1 480x360 ZSE inzercia Foto:

Fornetti sú obľúbenou pochúťkou mnohých Slovákov. Prezradíte nám tajomstvo úspechu lahodných koláčikov a chrumkavého pečiva?
„S myšlienkou predávať na Slovensku mrazené pekárenské výrobky sme prišli ako prví. Celá pointa je aj v tom, že priamo pred očami zákazníka vzniká čerstvý výrobok. Ako prví sme tiež začali predávať pekárenské výrobky tohto druhu na váhu. Zákazník teda nemusí kúpiť jeden veľký výrobok, ale len to, čo skutočne potrebuje a na čo má chuť. Možno to je dôvod, prečo sú všetky malé pekárenské výrobky spontánne nazývané fornettky,“ prezrádza Ing. František Ambrovics.

Pôsobíte na Slovensku už 15 rokov. Čo všetko sa zmenilo v porovnaní s obdobím, keď ste začínali?
„Zmenili sa výrobky, obchodné podmienky, zákazníci a tiež systém predaja. Aj celý proces prípravy pekárenského výrobku prešiel rastom. Jedna zo základných zmien, ktorá u nás nastala, bolo to, že celý proces kysnutia prebieha už 8 rokov u nás. Úlohou partnera je dať výrobok do pece a upiecť ho. Veľký posun nastal aj v oblasti technológie. Kedysi bolo treba na pieckach manuálne nastaviť teplotu, dĺžku pečenia a zaparovanie. Teraz používame automatické pece, ktoré dajú signál, kedy sa majú výrobky vložiť a vybrať,“ vysvetľuje Ing. Richard Vajda.

V súčasnosti máte v ponuke viac ako 100 druhov výrobkov. Na aké novinky sa môžu milovníci „fornettiek“ v najbližšom období tešiť?
„Zákazníci sa môžu tešiť na tvarovo a aj chuťovo nové výrobky. Za posledné 4 mesiace sme spustili výrobu točených výrobkov, tzv. croissantov, a zákazníci na ne reagujú veľmi pozitívne,“ informuje Ing. Vajda, obchodný riaditeľ.

pravda2 480x360 ZSE inzercia

S vašimi výrobkami sa môžeme denne stretnúť v rámci obchodných sietí, v stánkoch a máte aj vlastný predajný koncept Fresh Food Bar MINUTE. Vidíte ešte priestor na vyplnenie ďalších medzier na trhu? „Priestor je vždy. Napríklad v koncepte MINUTE už neponúkame len fornettky, ale aj bagety, chlieb a ďalšie naše pekárenské výrobky. Cieľom je vybudovať sieť vo všetkých krajských mestách. Doteraz máme dve prevádzky v Bratislave, jedna nová je v Žiline,“ hovorí obchodný riaditeľ. „Zriadiť takúto predajňu je však náročná práca. Staráme sa o zabezpečenie prevádzok, počnúc technologickým zariadením, tovarom či školeniami pracovníkov. Keďže ide o veľkú investíciu, najväčší dôraz kladieme na výber vhodného partnera. Pretože môžete mať špičkové zariadenie a dobré miesto, ale keď nemáte spoľahlivého partnera, nemáte ani šancu uspieť,“ tvrdí konateľ spoločnosti.

Je chvályhodné, že dnes, keď mnohé spoločnosti redukujú počty zamestnancov a k inováciám pristupujú veľmi opatrne, vy naopak investujete do nových technológií a zvyšujete počty ľudí. Ako sa vám to darí? „Začať inovovať v čase, keď už je dopyt na trhu, je neskoro. Treba inovovať a vyvíjať nové veci v období, keď trh o vaše výrobky nemá záujem, len tak môžete získať náskok. V súčasnosti potrebujeme viac ľudí a nové technológie aj preto, lebo naše predajné výsledky sú lepšie,“ približuje Ing. Ambrovics. „Je to špecifické aj v tom, že za posledných 6 rokov nám pribudla automatická a poloautomatická linka, čo by logicky smerovalo k nižšiemu počtu pracovníkov. Stále však produkujeme výrobky, ktoré vyžadujú ľudskú prácu. Typickým príkladom je vianočka a ťahaná štrúdľa, ktoré robíme tradičným spôsobom. A to sú špecifiká, vďaka ktorým nám pribúdajú nielen noví ľudia, ale aj technológie,“ dodáva Ing. Vajda.

Podpísali sa moderné technológie aj na zníženej spotrebe energií?
„Na začiatku sme používali manuálne riadené piecky, takže o efektivite sa nedalo veľa hovoriť. Stávalo sa, že pracovníci zabudli vypnúť piecku, keď ju nepotrebovali. Teraz máme vo všetkých prevádzkach digitálne ovládané zariadenia, ktoré nastavíme u nás v centrále. Partner už len stlačí gombík s požadovaným programom. Tu dochádza k výraznej úspore energií, pretože po skončení pečenia sa piecka automaticky vypne,“ špecifikuje Ing. Ambrovics.

pravda3 480x360 ZSE inzercia

Patríte k veľkoodberateľom elektriny. Keďže slovenský trh s energiami sa pred 7 rokmi liberalizoval, na stôl sa vám iste dostalo niekoľko ponúk od nových dodávateľov energií. Vy ste aj napriek tomu ostali verní svojmu pôvodnému dodávateľovi elektriny. Prečo?
„ZSE sa rýchlo prispôsobilo novým podmienkam. Príchod nových hráčov, služieb a cien neznamenal pre túto spoločnosť stagnáciu, ale vnútornú zmenu, vďaka ktorej sa stala konkurencieschopná. So ZSE osobne spolupracujem už 23 rokov a Fornetti 15 rokov. Je to pre mňa osvedčený dodávateľ elektriny, a preto nemám najmenší dôvod uvažovať nad zmenou,“ hovorí Ing. Ambrovics, konateľ Fornetti.

Pán Ambrovics, ako skúsený podnikateľ máte určite nemalé skúsenosti aj s realizáciou energetického auditu. Odporučili by ste takúto investíciu aj ostatným podnikateľom?
Energetický audit je dôležitý, lebo poskytuje spätnú väzbu o tom, ako využívame rôzne druhy energií. Dôkladne sme prehodnotili odporúčania, ktoré z auditu vyplynuli, a jedným z nich bolo napríklad už spomínané riadenie chodu pecí. Preto realizujeme projekt, v rámci ktorého prenášame informácie o činnosti pecí na jedno miesto. Potom údaje vyhodnocujeme a v prípade, že piecka nie je určitý čas v prevádzke, počítač ju automaticky vypne.“

A čo obnoviteľné zdroje energie. Využívate ich?
Využívame odpadové teplo z pecí, tzv. rekuperáciu. V zimnom období využívame tento systém na kúrenie a na ohrev úžitkovej vody. Cez leto využívame rekuperáciu na výrobu teplej vody,“ tvrdí konateľ Fornetti.

Fornetti sú inovatívna spoločnosť a nie tak dávno ste mali možnosť vyskúšať elektromobil. Bolo by pre vás zaujímavé stať sa aj napríklad v spolupráci so ZSE súčasťou budovania novej infraštruktúry nabíjacích staníc pre ekologickú dopravu?
„Som za rozvoj elektromobility na Slovensku. Keď bude cena elektromobilov akceptovateľná, rád by som sa zapojil aj do budovania infraštruktúry pre tieto dopravné prostriedky. Myslím si, že je to program, ktorý by mal v prvom rade podporovať štát. Verím, že v dohľadnom čase sa nájdu prostriedky na vybudovanie nabíjacích staníc a na rozvoj ekologickej dopravy. Jedno je isté, keď sme mali nedávno od ZSE požičaný elektromobil, bol oň doslova boj,“ s úsmevom dodáva Ing. František Ambrovics.

chyba