Nezisková organizácia PROJEKT DOM.ov má ambíciu meniť komunity

09.05.2023 00:00
projekt domov, pr, nepouzivat Foto:

Projekt DOM.ov je neziskovka pôsobiaca od r. 2016 v oblasti podpory prístupu k primeranému bývaniu ľudí žijúcich v marginalizovaných rómskych komunitách. Organizácia rozvíja program svojpomocnej výstavby rodinných domov, ktorý je založený na prístupe „housing ready“. Znamená to, že záujemca skôr ako získa nové bývanie, musí byť pripravený ho financovať, svojpomocne stavať a následne aj užívať. Rodiny zapojené do programu prechádzajú procesom pravidelného 1-ročného sporenia, v prípade exekúcií oddlžovaním a intenzívnym vzdelávaním v oblasti finančnej gramotnosti. Hlavnými partnermi Projektu DOM.ov sú obce, ich úlohou je pripraviť stavebné pozemky a zabezpečiť technickú infraštruktúru. Ďalším dôležitým partnerom je banka Slovenská sporiteľňa, ktorá v rámci sociálnej banky poskytuje pripraveným rodinám úver na kúpu stavebného materiálu. Stavebné pozemky si rodiny odkupujú zo svojich našetrených financií od obce do osobného vlastníctva prípadne dlhodobo prenajímajú a z úveru svojpomocne stavajú dom. Pri výstavbe domu stavebníkom pomáha stavebný učiteľ, učí ich jednotlivé stavebné postupy a dozoruje správnosť výstavby.

Foto: Ľuboš Míček
projekt domov, pr, nepouzivat

V Košickom kraji organizácia od r. 2021 implementuje projekt s názvom Inkluzívne susedstvá. Do projektu bolo vybraných 5 obcí z Košického samosprávneho kraja- Kecerovce, Vtáčkovce, Bačkov, Bôrka a Veľká Ida. Každá z týchto obcí disponuje početnou rómskou komunitou s problémom dostupnosti legálneho a primeraného bývania. Nadstavbou k programu svojpomocnej výstavbe je v tomto projekte poskytovanie pracovného poradenstva a pomoc pri zamestnávaní stavebníkov na trhu práce a tiež prepojenie s OZ Cesta von, ktorá zameriava svoju činnosť na deti v ranom veku. Tým sa vytvára synergia smerujúca k zmocňovaniu rodín vo všetkých dôležitých životných oblastiach.

Foto: Ľuboš Míček
projekt domov, pr, nepouzivat

Projekt Inkluzívne susedstvá je podporený v rámci grantovej výzvy Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu v programe Miestny rozvoj, odstraňovanie chudoby a inklúzia Rómov.

projekt domov, pr, nepouzivat
chyba