Preteky, ktoré odbežíte po boku Maroša Molnára a Lenky Debnárovej?

Ešte ste sa nezaregistrovali na Wings for Life World Run? Či už ste bežec, alebo skôr kaviarenský vysedávač, pri tomto behu je kondička skutočne druhoradá! Totižto jediné, čo na beh skutočne potrebujete, je chuť pomôcť.

03.05.2023 00:00
Wings For Life, pr, nepouzivat Foto:

Bežecké podujatie, ktoré navyše tento rok oslávi svoje okrúhle 10. výročie, sa koná každý rok s tým istým cieľom: získať peniaze na výskum liečby poranenej chrbtice a miechy. Do nadácie putuje celá suma získaného štartovného. Tak toto naozaj nemôžete zmeškať!

Viac informácií o behu nájdete na www.wingsforlifeworldrun.com

Nie ste športový tip, no pomoc druhým vám robí radosť?

Nadácia Wings for Life, založená v roku 2004, každoročne zbiera finančné prostriedky prostredníctvom bežeckého podujatia Wings for Life World Run. V jeden deň sa tak na celom svete bežci aj nebežci, mladí aj starí, jednotlivci či tímy, dokonca aj samotní vozíčkari, spoja pre tých, ktorí bežať nemôžu. Tento rok sa ale môžete tešiť na niečo naozaj špeciálne!

Celým behom vás cez aplikáciu bude sprevádzať a motivovať Lenka Debnárová, moderátorka a televízna osobnosť, a tréner a motivátor Maroš Molnár. No dobre, ale ako to bude celé fungovať?

Foto: Wings For Life
Wings For Life, pr, nepouzivat

Na trati s Marošom a Lenkou

Keďže sa beží cez appku, vaša lokalita vôbec nehrá rolu a je tak len na vás, či sa pretekov zúčastníte individuálne alebo pobežíte na jednom z organizovaných app-runov. Tie sa tento rok konajú v Bratislave, Senici, Piešťanoch, Žiline, Banskej Bystrici a Vysokých Tatrách. Z organizovaných app-runov si okrem dobrého pocitu odnesiete domov aj účastnícku medailu, do pamäte sa vám zapíše vaše štartové číslo a podstatným bonusom sú aj občerstvovačky, na ktorých budete môcť doplniť energiu.

Či už spolu alebo individuálne, virtuálne Catcher Car raz dobehne všetkých, a rovnako tak všetkých vás bude poháňať aj Lenka s Marošom. Maroš bude ten „zlý“ Catcher Car a Lenka vás naopak bude hnať vpred. Nezabudnite si teda v deň pretekov v sekcii účet – nastavenia – nastavenia zvuku zvoliť slovenskú audio stopu.

Lenka navyše tento rok zažije na Wings for Life World Run svoju premiéru. „Veľmi rada behám na takýchto podujatiach, ale ešte som tam nikdy nebola. Bála som sa, že ma Catcher Car predbehne príliš rýchlo,“ prezradila so smiechom Lenka.

„K behaniu ma dostalo moje pracovné vyťaženie. Keď som mala v živote pocit, že nestíham nič iné iba prácu, ktorá ma síce baví a milujem ju, začala som v Bratislave behávať. Povedala som si, že možno tých 5 kilometrov by som zvládla, a moje bežecké ambície postupne rástli,“ dodala Lenka, ktorá si už život bez behu ani nevie predstaviť. Akú motiváciu v sebe nájdete vy?

Naopak stálicou pretekov sa stal Maroš Molnár, ktorého väčšina ľudí pozná ako kondičného trénera a motivátora z televíznej šou Extrémne premeny. Čo však o ňom možno neviete, je, že kedysi sa aktívne venoval behu na dráhe. „Boli to hlavne šprinty na 60–100–200, možno trochu 400 m, ale dlhé behy som vôbec nemal v obľube,“ prezrádza. Jedným dúškom však dodáva, že mal okolo seba výbornú partiu a práve to bol dôvod, prečo dokázal celé víkendy stráviť v kopcoch, v parku v Žiare nad Hronom či v okolí Šibeničného vrchu.

„Bol to pre nás akýsi sociálny relax. Zabehali sme si, pobavili sa, súťažili sme a robili srandičky. A zrazu sme behali dve hodiny, a keď sme skončili, človek bol v dobrej nálade a mal za sebou super sobotu.“

Možno aj preto má aj dnes pre Maroša beh stále významné miesto a preto podujatie, ktoré si každý rok neodpustí, je charitatívny beh Wings for Life World Run.

„Podstata behu Wings for Life World Run nie je lámanie bežeckých rekordov. Je v tom, že chceš niekomu pomôcť. Bežíš pre dobrú vec. Je jedno, koľko kilometrov odbehneš, nikto ťa za nič nepokutuje. Prihlásiš sa s presvedčením, že chceš niekomu pomôcť. A vieš, že aj ten kúsok, čo zabehneš, sa ráta,“ vysvetľuje Maroš.

Tento rok už Maroš nebude bežať sám, ale vďaka aplikácií pobeží s každým jedným z vás. „30 minút po tom, čo vybehneš, za tebou vyštartujem. A keď ťa dobehnem, preteky sa pre teba končia!“ uzatvára úsmevne Maroš.
+1

História Wings for Life Worl Run

Rok čo rok sa počas týchto unikátnych pretekov píše história na celom svete. Píše ju napríklad Nina Zarina z USA, ktorá vyhrala štyri z deviatich svetových behov. Alebo Aron Anderson zo Švédska, ktorý sa na svojom invalidnom vozíku dostal na zoznam víťazov najmenej trikrát a nechal všetkých bežcov za sebou.

K dnešnému dňu sa vyzbieralo celkovo 38,3 milióna eur, pričom celý výťažok putuje rovno do výskumu. Samotný Wings for Life World Run 2022 priniesol vďaka štartovnému príspevok vo výške 4,7 milióna eur, a to všetko vďaka 161 892 účastníkom zo 192 krajín. Ako hovorí Anita Gerhardter: „Čím viac peňazí vyzbierame, tým viac štúdií môžeme pomôcť financovať – a tým rýchlejšie dosiahneme náš celkový cieľ.“ Stanete sa účastníkom číslo 161 893 práve vy? Už túto nedeľu, 7. mája spolu opäť prepíšeme históriu.

chyba