Po ťažkom zápale pľúc som zavolala Plamienok

Plamienok n.o. je detský mobilný domáci hospic, ktorý pomáha ťažko, chronicky chorým deťom, aby mohli byť doma, nie v nemocnici. Pomohol aj Lucke.

14.04.2023 00:00
Plamienok, pr, nepouzivat Foto:

Lucka je dievčatko s vážnym chronickým ochorením. Keď sa jej stav zhoršil, lekári z Plamienka sa o ňu starali doma, aby nemusela byť opakovane v nemocnici. Lucka sa po ťažkom zápale pľúc zotavila a vďaka starostlivosti Plamienka sa jej doma zlepšili aj dlhodobé ťažkosti so zahlienením a opakovanými infekciami. Keď sa Lucke polepšilo, jej mama Mária napísala tímu Plamienka list.

Netušili sme, že budeme potrebovať pomoc

„Myšlienka Plamienka nás od začiatku veľmi oslovila. V rámci našich finančných možností sme Vám pravidelne zasielali menší príspevok. Ešte sme netušili, že raz aj my budeme potrebovať pomoc Plamienka. Keď mala Lucka asi päť rokov, dozvedeli sme sa, že Plamienok pomáha nielen deťom s onkologickým ochorením vo fáze, keď sa choroba nedá vyliečiť, ale na prechodnú dobu aj deťom s vážnym zdravotným postihnutím. Pomáhate, aby deti mohli zostať doma čo najdlhšie a nemuseli sa často vracať do nemocnice,“ píše Mária. V roku 2019, po operácii Luckiných bedrových kĺbov v Brne, ešte z nemocnice zavolala do Plamienka a konzultovala s nimi ich situáciu. „Dohodli sme sa, že v prípade ťažkostí po príchode z nemocnice sa ohlásim. Bála som sa, že Lucka bude dlho ležať, s čím sa u nej vždy spájalo aj zahlienenie a iné komplikácie. Našťastie to bolo koncom júna a leto Lucka ľahšie zvláda, nemáva veľa infekcií,“ píše mama.

Foto: Plamienok
Plamienok, pr, nepouzivat

Pocit istoty je neoceniteľný Keď však Lucka prekonala ťažký zápal pľúc, jej mama sa rozhodla Plamienok osloviť na začiatku jesene, ktorá je pre ňu náročnejším obdobím. „Požiadala som o konzultáciu. Prebrali sme Luckine ťažkosti a ponúkli nám prevzatie do dočasnej starostlivosti. O Lucku som sa naučila starať sama. Bola som rada, že to zrazu môžem konzultovať s odborníkmi. Hneď nám pomohli zvládnuť začínajúcu infekciu dýchacích ciest, našťastie sme do nemocnice nemuseli ísť. Na ich podnet sme s Luckou začali robiť dôkladnejšiu pravidelnú hygienu dýchacích ciest, a pomáha jej to. Lucka nebola chorá od jesene minulého roka,“ tvrdí Mária. Aj počas Vianoc mohli konzultovať prípadné zhoršenie stavu s lekármi z Plamienka. „S Luckou nerada chodím na pohotovosť, lekári ju nepoznajú a ich prístup je „neistý“. Cez sviatky bola našťastie zdravá, ale pre mňa bolo neoceniteľné, že sa mám na koho obrátiť a nepošlú nás hneď do nemocnice. Ďakujem zdravotníkom z Plamienka za ich ľudský prístup a záujem. Aj za ich komunikáciu s Luckou, ktorá sa na prvý pohľad môže javiť, že málo vníma okolie, ale nie je to tak,“ píše Luckina mama v liste.

Rodinám s ťažko chorými deťmi, ktoré sa možno obávajú požiadať Plamienok o pomoc, by odporučila skúsiť konzultáciu. „Je to príjemný rozhovor a rodičia môžu pri stretnutí zistiť, v čom by im Plamienok mohol pomôcť. Nám pomohli byť spolu doma a Lucke vyliečiť sa z ťažkej infekcie. Ešte raz im zo srdca ďakujeme,“ uzatvára Mária.

Plamienok, pr, nepouzivat

Darujte Plamienku n.o. aj tento rok 2 percentá z daní, aby sme mohli bezplatne pomáhať ťažko, nevyliečiteľne chorým deťom byť doma.

chyba