Škola 3D tlače spojila seniorov s vnúčatami

S najnovšími technológiami sa dnes stretávame doslova na každom kroku. Pomáhajú nám s každodennými potrebami, uľahčujú nám život a pomáhajú nám byť v spojení s našimi najbližšími.

12.12.2022 00:00
Telekom, pr Foto:

Vzdelávanie seniorov v oblasti digitálnych technológií stále zostáva na chvoste záujmu spoločnosti. Zmeniť sa to pokúsila aj škola 3D tlače, ktorú toto leto zorganizovalo OZ Ženský inštitút tvorivosti z Rimavskej Soboty. Počas nej vnuci pod vedením skúseného garanta zasvätili svojich starých rodičov do tajov tejto technológie budúcnosti.

Letná škola tlače vznikla vďaka grantu z vlaňajšej grantovej výzvy Nadačného fondu Telekom pri Nadácii Pontis Zrelí na dobu digitálnu, do ktorej sa prihlásilo až 85 subjektov. Z nich komisia vybrala 17 úspešných, medzi ktorých rozdelili podporu vo výške 50-tisíc eur.

Spolu s letnou školou podporu získalo aj mesto Komárno, ktoré v rámci projektu vybavilo klub dôchodcov základnou technikou a odštartovalo kurzy komunikácie cez počítač so zameraním na bezpečnosť a rozvoj kritického myslenia.

Ďalší z podporených projektov bola Hontiansko-novohradská knižnica A. H. Škultétyho vo Veľkom Krtíši, ktorá pre seniorov zorganizovala sériu vzdelávacích kurzov od základných až po pokročilé používanie počítača a internetu. Navyše, každý senior získal vlastného mentora z radov študentov miestnej SOŠ.

„Služby sa postupne čoraz viac presúvajú do digitálneho prostredia, zároveň však 50 % ľudí nad 65 rokov deklaruje, že nemajú žiadne digitálne zručnosti. Naším cieľom je pomôcť im, aby sa moderných technológií nebáli, a naučiť ich, ako im technológie môžu uľahčiť a skvalitniť každodenný život,“ uviedla Tatiana Švrčková z Nadačného fondu Telekom.

„Edukácia seniorom pomôže aj ľahšie sa brániť voči rôznym podvodom a pred ľuďmi, ktorí chcú využiť ich zraniteľnosť, čoho sme, žiaľ, často svedkami,“ dopĺňa.

Grantová výzva aj tento rok

Nadačný fond Telekom v Nadácii Pontis sa preto grantovú výzvu rozhodol zopakovať a vyhlásil v poradí už druhú grantovú výzvu Zrelí na dobu digitálnu. V nej podporí také organizácie a ich aktivity, ktoré zlepšia vzťah starších ľudí (65+) k digitálnym technológiám, podporia rozvoj ich digitálnych zručností a kritické myslenie s dôrazom na prepájanie generácií a aktívne zapájanie seniorov.

Projekty je možné prihlásiť do 18. decembra 2022. Žiadosti o grant budú vyhodnotené v priebehu januára 2023.

NA ČO VŠETKO SA MÔŽE ZAMERIAVAŤ PRIHLÁSENÝ PROJEKT?

Organizácie sa môžu v rámci predloženého projektu zamerať napríklad na:

  • zlepšovanie komunikačných zručností seniorov v digitálnom svete celkovo, ale aj tematicky
  • zameraných napr. na boj proti podvodom, hoaxom
  • zvyšovanie kvalifikácie seniorov v digitálnom svete (školenia práce s textom, tabuľkou, mailom, sociálnymi sieťami, fotografiami atď.)
  • zmapovanie existujúcich iniciatív v SR aj v zahraničí, ktoré riešia tému digitálnej inklúzie seniorov, spolu s návrhom odporúčaní
  • vytvorenie návrhu aplikácií, ktoré pomáhajú seniorom pri denných aktivitách (napr. lieky, knihy, weby…)
  • prinesenie/vyt­vorenie/otesto­vanie modelu medzigeneračného prepájania v téme digitálnych zručností seniorov

Viac informácií a presné podmienky žiadostí o grant nájdete na webe nadacnyfondte­lekom.sk.

chyba