Ukrajinci sa môžu bezplatne učiť slovenčinu s aplikáciou LangBee

Ukrajinskí občania, ktorí z dôvodu aktuálnej situácie vo svojej krajine prišli na Slovensko, sa môžu bezplatne učiť slovenčinu prostredníctvom jazykovej aplikácie LangBee.

15.04.2022 00:00
Lang Bee SK, pr, nepouzivat

Aplikácia im umožní učiť sa jazyk veľmi efektívne bez návštevy kurzov na mobile, tablete alebo počítači. Online kurzy slovenčiny pre Ukrajincov v LangBee vytvorila ukrajinská študentka Univerzity Komenského v Bratislave Dana Gorbunová. Aktuálne sú v aplikácii dostupné kurzy pre začiatočníkov a ďalšie budú postupne pribúdať.

LangBee (www.langbee.app) je webová aplikácia na učenie cudzích jazykov, ktorú začiatkom roka 2021 vytvoril slovenský programátor Michal Ošvát. Odvtedy si tento efektívny spôsob učenia sa jazyka obľúbili tisícky používateľov. LangBee vychádza z partnerskej aplikácie WocaBee určenej pre školy od rovnakého autora, ktorú už vyskúšalo viac ako 300 000 použí­vateľov z 9 európskych krajín.

Jazykové kurzy v LangBee obsahujú slovíčka, frázy, gramatiku aj učenie výslovnosti. Slovnú zásobu si používateľ v aplikácii precvičuje prostredníctvom 8 rôznych precvičovacích metód a umelá inteligencia učenie individuálne prispôsobuje každému používateľovi. Na precvičovanie ponúka častejšie tie slovíčka, v ktorých robí používateľ chyby. Učenie sa s LangBee je hravé, efektívne a vhodné pre všetky vekové skupiny – od školákov až po dôchodcov.

Od začiatku apríla je aplikácia dostupná aj v ukrajinskom jazyku a k dispozícii sú bezplatné kurzy slovenského jazyka pre Ukrajincov pre začiatočníkov. Každý kurz obsahuje približne 150 slovíčok/fráz rozdelených do balíkov. Balíky sa postupne odomykajú – až po úspešnom absolvovaní testu môže používateľ postúpiť o úroveň vyššie. Každý týždeň zároveň dostane do e-mailu report o svojom postupe v učení.

Michal Ošvát, autor aplikácie LangBee a WocaBee hovorí: „Aj nás situácia na Ukrajine ľudsky veľmi zasiahla a ihneď sme sa rozhodli v rámci našich možností pomôcť. Prvým krokom bolo sprístupnenie našej aplikácie WocaBee školám na výučbu slovenského jazyka pre ukrajinských žiakov. V týchto dňoch uvádzame prvé ucelené kurzy slovenského jazyka určené aj pre jednotlivcov v aplikácii LangBee.“

Kurzy slovenčiny pre LangBee vytvorila ukrajinská študentka Univerzity Komenského v Bratislave Dana Gorbunová, ktorá pomáha pripravovať aj ukrajinské spravodajstvo pre televíziu TA3. „Kurzy som sa snažila vytvoriť tak, aby mojim krajanom pomohli čo najlepšie sa integrovať do bežného života na Slovensku. S aplikáciou sa pracuje veľmi jednoducho a vďaka LangBee sa môžu učiť kedykoľek a kdekoľvek,“ hovorí D. Gorbunová, ktorá pre ukrajinských používateľov vytvorila aj krátke video v rodnom jazyku.

Ako postupovať

Aplikáciu LangBee nie je potrebné inštalovať, funguje online na akomkoľvek zariadení – mobil, tablet alebo počítač. V ponuke jazykov na www.langbee.app si Ukrajinci zvolia ukrajinčinu, vďaka čomu bude používateľské rozhranie v rodnom jazyku. Po registrácii do aplikácie prostredníctvom svojho e-mailu si v ponuke e-shopu zvolia kurzy slovenčiny pre Ukrajincov. Tieto kurzy sú aj budú bezplatné a v najbližších týždňoch k nim budú pribúdať ďalšie.

chyba