Okrem materiálnej pomoci je dôležitý najmä súcit a pochopenie

Od začiatku marca dobrovoľníci z radov zamestnancov banky VÚB zabezpečujú svojim ukrajinským kolegom odvoz z hraníc, ubytovanie, pomáhajú sprostredkovať zdravotnú starostlivosť, finančnú pomoc a materiálne zabezpečenie.

14.04.2022 00:00
VUB, pr, nepouzivat

Zamestnanci VÚB pomáhajú ukrajinským rodinám

„Každá rodina, ktorá prišla na Slovensko má svoj neľahký osobný príbeh, ale to čo majú spoločné, je potreba nájsť súcit, pochopenie v ťažkej životnej situácii a pocit bezpečia. Naši zamestnanci robia maximum, aby práve tieto istoty svojim kolegom a ich rodinám z našej sesterskej ukrajinskej banky PRAVEX BANK poskytli. Pomáhajú s ich dopravou do bezpečia, ubytovaním, zabezpečením základných potrieb – lekárskej, psychologickej, veterinárnej starostlivosti, finančnej podpory a materiálnej pomoci,“ povedala Dragana Smolovic, HR riaditeľka VÚB.

Nonstop pohotovostná linka v ukrajinčine, bezpečný domov na Slovensku a v Taliansku

Banka zriadila pre svojich ukrajinských kolegov špeciálnu linku v ich rodnom jazyku, aby mohla koordinovať zabezpečenie konkrétnej pomoci – od dopravy až po zabezpečenie ubytovania. O každú rodinu sa stará dobrovoľník z radov zamestnancov, ktorý sa snaží svojim zverencom poskytnúť praktickú pomoc a možnosť čo najlepšie sa zorientovať v novom prostredí. Zamestnanci banky, ktorí mali tú možnosť, ubytovali rodiny kolegov z Ukrajiny u seba doma.

VUB, pr, nepouzivat

„Zrealizovali sme zamestnaneckú finančnú a taktiež adresnú materiálnu zbierku. Zorganizovali sme stretnutie ukrajinských rodín, ktorým na Slovensku pomáhame, aby sme ich informovali o štátnej pomoci, zdravotnej starostlivosti, či možnostiach získania prechodného pobytu a prípadného zamestnania. Zabezpečili sme psychologické poradenstvo, ale najmä šancu spoločne sa stretnúť, vymeniť si skúsenosti a nadviazať kontakty,“ dodáva Dragana Smolovic.

Väčšine rodín poskytla možnosť ubytovania materská spoločnosť Banca Intesa Sanpaolo v Bergame. Časť z nich už VÚB bezpečne dopravila do nového domova v Taliansku.

Finančný dar a zbierka pomocou bankomatov VÚB pre humanitárne organizácie

VÚB prostredníctvom svojej Nadácie prispela sumou 50-tisíc eur pre dve organizácie. Prvou je Človek v ohrození a druhou WellGiving, ktorá zastrešuje podporu Červeného kríža v Bratislave a v Snine. Takisto pomáha obciam v blízkosti slovensko-ukrajinskej hranice a podieľa sa na zabezpečení nákupu priamej materiálnej pomoci. Finančne prispieť umožnila aj verejnosti a klientom banky cez VÚB bankomaty, prostredníctvom ktorých sa podarilo vyzbierať už takmer 80-tisíc eur. Takto vyzbierané peniaze sú venované pre podporu činnosti mimovládnej neziskovej organizácie Človek v ohrození.

VUB, pr, nepouzivat

Pomoc mestám a obciam, ktoré pomáhajú ľuďom z Ukrajiny

Banka na pomoc mestám a obciam ponúka bezplatné zriadenie a vedenie transparentných účtov, ktoré môžu využiť na rôzne formy finančných zbierok na pomoc Ukrajine. Ich zoznam nájdete tu. V registračných centrách v Humennom a Michalovciach nainštalovala banka bankomaty.

VUB, pr, nepouzivat

Pomoc Ukrajine

  • Zjednodušený proces otvorenia si bezplatných bežných účtov
  • Materiály so základnými informáciami o účtoch a možnostiach prístupu k účtu a svojim peniazom v ukrajinskom ja­zyku
  • Okamžité vydanie platobnej karty v pobočke a sprostredkovanie služby elektronického bankovníctva
  • Platby na Ukrajinu sú bez poplatkov
  • Úľavy na poplatkoch
chyba