Ako sa môžete zapojiť do #GivingTuesday? Prinášame vám 10 tipov

Sviatok štedrosti a darovania #GivingTuesday je o obyčajných ľuďoch, ktorí spolu dokážu neobyčajné veci. Tento rok vychádza na 30. novembra a stať sa jeho súčasťou je veľmi jednoduché – stačí urobiť akýkoľvek dobrý skutok. Ak chcete aj vy pomáhať, ale ešte neviete ako, inšpirujte sa týmito 10 tipmi.

26.11.2021 00:00
giving tuasday, PR, nepouzivat Foto:

1. Prispejte svojej obľúbenej neziskovke a urýchlite dobro.

Najjednoduchším spôsobom zapojenia sa do #GivingTuesday je venovať finančný dar niektorej z neziskoviek, ktoré v tomto období hľadajú pomoc. Ak máte svoju obľúbenú, pozrite sa, či má na vlastnom webe zverejnenú platobnú bránu alebo číslo účtu, cez ktoré ju môžete podporiť hoci len pár drobnými eurami. V prípade, že nie, kontaktujte ju. Ak žiadnu neziskovku vybratú nemáte, ale chceli by ste niekomu takto pomôcť, pozrite sa na stránku #GivingTuesday Slovensko, kde nájdete tzv. Urýchľovač dobra – nástroj, ktorý vám pomôže vybrať si organizáciu podľa zamerania, kraja či úplne náhodne.

2. Darujte materiálnu pomoc tam, kde sa zíde.

Ak sa chcete zapojiť iným spôsobom, môžete napríklad venovať rôzne veci. Oblečenie, ktoré vám už roky sedí v skrini, môže pomôcť ľuďom bez domova. Nečítané knihy sa potešia novému záujmu v miestnej knižnici. A starý nábytok sa zíde pri zariaďovaní priestorov krízových centier. Kontaktujte miestne organizácie venujúce sa ľuďom bez domova, krízovým centrám, domovom sociálnych služieb a zistite, aké veci by im najviac pomohli. Ak neviete, koho kontaktovať, v Urýchľovači dobra si môžete ľahko vyfiltrovať organizácie, ktorým chýba materiálna pomoc.

3. Venujte svoj čas a urobte dobrý skutok.

Keď chcete pomôcť trochu osobnejšie, skvelou formou je venovať svoj čas tam, kde sa pomocná ruka zíde. Kontaktujte miestny útulok a pomôžte vyvenčiť psíkov, prípadne im vyčistiť výbehy. Strávte deň s klientami domovov sociálnych služieb, niektorým chýba najviac práve ľudský kontakt. Ozvite sa organizáciám a zistite, či by sa im zišla manuálna pomoc, napríklad s renováciou priestorov. Spôsobov je naozaj mnoho. Ak si neviete vybrať, pozrite sa na stránke #GivingTuesday Slovensko, ktoré organizácie zužitkujú práve váš čas.

4. Pripravte balíčky na Mikuláša či Vianoce.

Mnohé rodiny si nemôžu dovoliť štedré Vianoce, prípadne sa ocitli v neželanej situácii. Niektoré deti žiaľ vyrastajú bez rodičov. Môžete prispieť k tomu, aby sa počas sviatočného obdobia aj títo ľudia cítili trochu lepšie. Pripravte im mikulášske alebo vianočné balíčky. Ozvite sa miestnemu krízovému centru alebo detskému domovu a zistite, čo by pre nich bolo najlepšie.

Viac na: www.instagram.com

odkaz
GIVINGTUESDAY, PR, nepouzivat

5. Ak ste predajca, venujte časť zisku na dobrú vec.

Vyrábate niečo, čo ďalej predávate, alebo vlastníte obchod? Venujte časť dennej alebo týždennej tržby na dobrú vec. Vyberte si organizáciu a takto ju podporte. Dôležité je samozrejme o tejto svojej aktivite hovoriť, aby vaši zákazníci vedeli, že svojím nákupom podporujú dobrú myšlienku. Ako skvelý príklad slúžia príbehy z minulých ročníkov #GivingTuesday.

Influencerka Surová dcérka takto darovala 50 % z denného zisku z predaja svojej knihy organizácii OZ Topoľčianske pac­ky.

Martina Šedlbauer zase venovala na dražbu svoje 4 obrazy a zisk venovala organizáciám z Dobrej Krajiny.

6. Pomôžte z pohodlia vášho domova a vyskúšajte virtuálne dobrovoľníctvo.

Čoraz väčšej obľube sa tešia virtuálne a expertné dobrovoľníctvo. Ste v niečom dobrí a máte know-how? Robíte účtovníctvo, viete dobre jazyky, marketing, venujete sa dizajnu alebo programujete? Tieto aj mnohé iné expertízy ocení nejedna organizácia, ktorá by práve takúto pomoc prijala najviac. Drvivú väčšinu týchto činností a „učenia“ viete vykonať cez počítač z pohodlia vášho domova. Ozvite sa svojej obľúbenej neziskovke a spýtajte sa, či nepotrebuje vašu pomoc, prípadne sa pozrite na náš web a venujte svoje know-how.

7. Pomôžte susedom a upevnite svoju komunitu.

Pomoc sa určite zíde aj vašim susedom. Benefit takejto podpory je budovanie komunity a vzájomnosti na tej najosobnejšej úrovni. Vyveste v bráne oznam, že ponúkate pomoc. Oslovte starších susedov, že im pomôžete s nákupom, prípadne s nimi strávite deň. Napečte koláč a obíďte s ním susedov, urobíte tým mnohým ich deň krajší.

8. Vytvorte skrinku na zdieľanie.

Komunitu viete podporiť aj vytvorením skrinky na zdieľanie, kde môžete uložiť knihy alebo trvanlivé potraviny. Taktiež môžete zorganizovať komunitnú chladničku a venovať tak potraviny tým, ktorí to potrebujú. Tejto téme sa venuje napríklad organizácia Helpi, ktorá vie takéto skrinky zabezpečiť a nainštalovať, ak sa vy postaráte o jej každodennú údržbu.

9. Rozšírte povedomie o #GivingTuesday.

Myšlienka #GivingTuesday je naozaj jednoduchá, no veľmi chytľavá a zarezonuje v mnohých ľuďoch. Čím viac ľudí bude o #GivingTuesday vedieť, tým viac dobrých skutkov sa počas tohto sviatku udeje. Keďže sviatok vznikol ako experiment na sociálnych sieťach, práve tam funguje najlepšie. Zdieľajte svoje dobré skutky na Facebooku či Instagrame a nezabudnite na heštegy #GivingTuesday a #MozemPomozem a označenie @givingtuesdaysk.

10. Aj drobná láskavosť môže mať veľký efekt.

Niekedy nemáme čas alebo kapacitu vymyslieť a zorganizovať väčšiu pomoc. #GivingTuesday je však aj o malých dobrých skutkoch. Pochváľte niekoho, podporte sa, poďakujte sa. Aj vyčarením úsmevu konáte dobro. Láskavosť a ochota sú neodmysliteľnou súčasťou našich životov, poďme ich spolu osláviť.

GivingTuesday oslavujeme na Slovensku už po piaty raz. Sviatok dobra vznikol v roku 2012 v USA a jeho ambasádorom v našej krajine je Nadácia Pontis.

chyba