Krokuj, Slovensko: Pri chôdzi spálite rovnaký počet kalórii ako pri behu

Chôdza je najprirodzenejšia pohybová aktivita a patrí medzi základné lokomócie, teda pohybovanie sa či premiestňovanie sa z bodu A do bodu B. Každý človek dostal chôdzu do genetickej informácie. Je dostupná pre každého.

15.06.2021 00:00
Krokuj Slovensko, PR článok, reklama, nepoužívať

Chôdza je prospešná pre našu fyzickú kondíciu, psychiku a je vhodná aj ako prevencia pred rôznymi chorobami. Podľa viacerých štúdií pravidelná chôdza dokáže predĺžiť život človeka o niekoľko rokov a dokonca spúšťa aj omladzovacie procesy v tele. Odporúča sa denne chodiť aspoň 10-tisíc krokov, aj keď väčšina populácie ich urobí približne 4000. Najmä vyťažení ľudia, ktorí tvrdia, že nič nestíhajú, podceňujú význam chôdze.

Slovenský olympijský a športový výbor v spolupráci so svojím partnerom BILLA Slovensko pre veľmi vyťažených i menej vyťažených ľudí pripravili špeciálny projekt Krokuj, Slovensko, aby urobili niečo pre svoje vlastné zdravie.

Krokuj Slovensko, PR článok, reklama, nepoužívať

„Chôdza je najlepšia voľba akéhokoľvek pohybu pri dostatočnom prísune kyslíka, počas nej dokážeme uvoľňovať energiu najmä z tukových zásob,“ hovorí kondičný tréner Dominik Hopjak.

Chôdza je ideálna pohybová aktivita pre kĺby, ktoré šetrí. Aktívny pohyb je dôležitý pri predchádzaní civilizačným chorobám.

„Náš pohybový aparát, ktorý sa skladá z kostí, kĺbov, šliach či chrupaviek nedostáva pri chodení až tak zabrať ako pri behu. Telo nemusí tlmiť veľké otrasy, nemusí čeliť veľkému stresu. Ak by sme porovnali päťkilometrový beh a päťkilometrovú chôdzu, z energetického hľadiska by sme spálili približne rovnaké množstvo kalórií. Rozdiel je v tom, že pri behu by sme spaľovali či resyntetizovali viac cez cukry, pri chôdzi by tieto kalórie naskakovali viac cez tuky,“ vysvetľuje Hopjak.

Nasta krokuj Slovensko, PR článok, reklama, nepoužívať

Pri chôdzi je dôležitá aj intenzita. Ak človek nedosiahne veľkú tepovú intenzitu, veľké zmeny nemôže očakávať. Každé telo je nastavené na veľkú záťaž. Ak človek dokáže vyjsť zo svojej komfortnej zóny, bude preňho chôdza veľmi prospešná. Zlepšuje metabolizmus, látkovú výmenu, posilňuje dýchacie svalstvo, znižuje o 40 percent riziko srdcového infarktu.

„Chôdzu by som si zvolil aj preto, že je prospešná pre mentálny status, respiračný systém, kardiovaskulárny systém i metabolizmus samotný. Správna technika chôdze je dôležitá aj z hľadiska prevencie zranení pohybového aparátu,“ dopĺňa Dominik Hopjak.

Slováci dokopy v rámci iniciatívy Krokuj, Slovensko nachodili už stovky tisíc kilometrov. Slovenský olympijský a športový výbor a BILLA vyzývajú aj ďalších ľudí, aby sa pridali a začali krokovať pre svoje zdravie. Na stránke krokujslovensko.sk ponúkajú aj rôzne tipy ako začať či aká je na chôdzu vhodná obuv. Ku krokovaniu vyzýva aj olympijská víťazka v biatlone Anastasia Kuzminová: „Pre lepšie zdravie stačí urobiť málo. Venujte sa chôdzi a rozkrokujme Slovensko. Pridajte sa ku mne, nech nám to spolu chodí.“

V rámci výzvy Krokuj Slovensko, ktorú prináša Slovenský olympijský a športový výbor spoločne s partnerom BILLA Slovensko, môžete krokovaním získať rôzne vecné ceny pre väčšiu motiváciu.

Kliknite na www.krokujslovensko.sk a krokujte!

chyba