Svetielko nádeje pomohlo v minulom roku rekordnému počtu detských onkopacientov

Úspešnosť liečby detskej rakoviny dosahuje na Slovensku 80 % vyliečených pacientov. Za týmto úspechom je okrem priamej medicínskej liečby tiež podporná starostlivosť, ktorú aj počas ťažkých pandemických podmienok poskytuje občianske združenie Svetielko nádeje.

24.03.2021 00:00
svetielko nadeje, PR článok, reklama, nepoužívať

Rakovina je náročný súper

„V športe aj v živote vznikajú situácie, keď natrafíme na súpera, ktorý spočiatku vyzerá neporaziteľne. Obdiv si zaslúži každý, kto sa ani vtedy nevzdáva. Presne také sú deti, ktoré bojujú s rakovinou. Nie sú to vrcholoví športovci, ale sú to malí – veľkí hrdinovia,” hovorí olympijská víťazka v biatlone Nasťa Kuzminová, ktorá dlhodobo podporuje občianske združenie Svetielko nádeje a vždy, keď je možnosť, navštívi deti na onkologickom oddelení v Banskej Bystrici, pre ktoré je veľkým povzbudením.

svetielko nadeje, PR článok, reklama, nepoužívať

Fakty o detskej rakovine

Na túto zákernú chorobu vo svete ochorie ročne vyše 300 000 detí. Na Slovensku je to okolo 200. Úspešnosť liečby u nás dosahuje úroveň najvyspelejších krajín a je na úrovni vyše 80 % vyliečených pacientov. Najčastejším typom ochorení sú leukémia, nádory mozgu, lymfómy a solídne nádory, ako je napríklad neuroblastóm a Wilmsov nádor. Pri včasnom zachytení ochorenia má dnes detský pacient veľkú šancu na vyliečenie.

Pandémia a deti s rakovinou

Posledný rok života s pandémiou poznamenal aj proces liečenia detí chorých na rakovinu. „Pre deti s rakovinou je bežné to, čo dnes zažívame všetci. Sú izolované kvôli imunite, ale teraz je to pre ne zasa o čosi ťažšie. U nás prebieha rekonštrukcia kliniky, detská onkológia je dočasne umiestnená v ešte náročnejších podmienkach a kvôli pandémii musia deti tráviť čas len na izbách,” uviedol predseda Svetielka nádeje MUDr. Pavel Bician.

svetielko nadeje, PR článok, reklama, nepoužívať

Čo potrebujú deti choré na rakovinu a ich rodiny?

V tejto mimoriadne náročnej dobe viac ako kedykoľvek predtým cítime, aká dôležitá je pomoc rodinám, v ktorých dieťa ochorelo na onkologické alebo iné vážne ochorenie. Uvedomujeme si, že takto zasiahnuté rodiny nemôžu zostať osamotené. A práve takýmto rodinám Svetielko nádeje už 18 rokov poskytuje kvalifikovanú a bezplatnú pomoc. „Vo Svetielku nádeje veľmi citlivo vnímame, že pre liečebný proces je dôležitý nielen medicínsky účinok, ale aj pozitívne nastavenie a nádej,” dodáva MUDr. Bician.

Liečba rakoviny býva často náročná po všetkých stránkach: zdravotnej, psychickej, sociálnej aj finančnej. Pre deti a ich rodiny je nevyhnutná pomoc vo všetkých týchto oblastiach, aby bola liečba úspešná. V uplynulom roku 2020 pomohol tím odborníkov Svetielka nádeje 63 novým detským onkologickým pacientom a ich rodinám, čo je najviac v histórii združenia. V rámci prepravnej služby najazdili 84 042 km a uskutočnili 362 prepráv, poskytli bezplatné ubytovanie pre rodiny počas návštev pri dlhodobej liečbe – túto službu využilo 50 rodín, v detskom mobilnom hospici sa postarali o 13 detí. Čo je pre mnohé rodiny veľká pomoc, uhradili im doplatky za lieky 22 849,31 € a v rámci hospicovej starostlivosti lieky vo výške 9 040,26 €, t.j. spolu 31 889,57 €. V spolupráci so združením Physio Canis stihlo Svetielko nádeje minulý rok zrealizovať 20 kanisterapií, na ktorých sa zúčastnilo 87 detí v celkovej dĺžke trvania 60 hodín. Dobrovoľníci odpracovali desiatky hodín počas návštev na oddelení, na akciách Svetielka nádeje ako aj v rámci pomoci s nákupmi pre hospitalizované rodiny počas pandemických opatrení.

svetielko nadeje, PR článok, reklama, nepoužívať

Občianske združenie Svetielko nádeje pôsobí pri Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici už 18 rokov. Zameriava sa na zlepšovanie a skvalitňovanie života detí a mladistvých s onkologickým alebo iným vážnym ochorením a ich rodín. Okrem toho sa usiluje pozitívne vplývať na verejnosť, aby ostatní ľudia dokázali citlivo vnímať situáciu týchto detí a rodín a vytvárali pre nich prostredie porozumenia, prijatia a pomoci.

www.svetielkonadeje.sk

chyba