Vysaďme si zelenú budúcnosť

15.12.2020 00:00
pravda pr foto, nepouzivat

Spolu 60-tisíc eur rozdelí Slovnaft v spolupráci s Nadáciou Ekopolis na tvorbu nových zelených oáz. Pätnásta grantová výzva má heslo Sadíme budúcnosť.

O grant sa môžu uchádzať neziskové organizácie, komunitné centrá, školy, mestá či obce. S podporou Slovnaftu môžu vybudovať krajší a zelenší priestor vo svojom okolí. Hlavnou témou aktuálneho ročníka je výsadba vhodných a užitočných druhov zelene, najmä drevín, a zároveň zabezpečenie správnej starostlivosti. Program reaguje na zmeny biodiverzity v mestách a chce motivovať ľudí k výsadbe živej zelene pre zdravšie a krajšie prostredie.

„Stupeň zastavania mestského prostredia je neúmerný v porovnaní so zeleňou, ktorá pri novo budovaných zastavaných priestoroch mesta vzniká. Preto podporíme nadšencov a lokálnych patriotov, ktorí chcú zazeleniť svoje okolie a spraviť niečo prospešné pre mesto,“ hovorí programový manažér programu z Nadácie Ekopolis Milan Hronec.

Výzva na podávanie projektov je otvorená od 7. decembra 2020 do 18. januára 2021 na www.oazy.sk. Najlepšie návrhy projektov vybrané odbornou komisiou získajú finančnú podporu. Z každého kraja zároveň komisia vyberie minimálne ďalšie dva projekty, o ktorých podpore rozhodne verejnosť v online hlasovaní. Vybrané projekty sa budú môcť realizovať už na jar 2021.

„Program Zelené oázy za štrnásť rokov podporil na Slovensku už takmer 350 zelených projektov. Nové alebo obnovené zelené miesta plnia svoju úlohu nielen z pohľadu životného prostredia, ale aj z pohľadu budovania vzťahov medzi lokálnymi komunitami, ktoré sa pričinili o ich vznik či revitalizáciu. Aj tento rok chceme podporiť zelené projekty slúžiace širokej verejnosti,“ uvádza Anton Molnár, riaditeľ Komunikácie SLOVNAFT, a.s.

chyba