Julián s mamou dostali od Plamienka najväčší dar: čas spolu

Julián chcel byť lekárom a postarať sa raz o mamu i o sestru. Nemal však čas. No aj vďaka darcom Plamienka dostal všetko ostatné.

30.10.2019 00:00
Foto: PR servis
Digiline, Plamienok, PR článok, nepoužívať

Na Juliána okolie spomína ako na statočného chalana. "Zvládol bolestivé operácie, ťažké chemoterapie. Veľa o svojej chorobe vedel, chcel byť lekárom,“ hovorí jeho mama Oľga. Juliánovi zistili zhubný nádor v kolene, keď mal 13 rokov. Ochorenie na liečbu nereagovalo. Oľga tvrdí, že bez neziskovej organizácie Plamienok, ktorá sa stará o nevyliečiteľne choré deti, by domácu starostlivosť o syna v posledných týždňoch nezvládli. „Všetko nám poskytli bez poplatkov. Lekári a sestry z Plamienka boli stále na telefóne. Ak to bolo nutné, prišli z Bratislavy autom 200 kilometrov. Posledné tri týždne Juli len ležal. Hoci mi pomáhala rodina, všetci sme mali čo robiť,“ hovorí Oľga.

Najväčší dar, ktorý jej syn od Plamienka dostal, bol čas s mamou. „Štyri roky som riešila starostlivosť o Juliho sama s pomocou mojej mamy. Otec sa o deti nezaujímal, musela som zarábať, z čoho by sme platili účty? Z Plamienka mi ponúkli, že mi budú počas posledného obdobia, keď bol Juli v ich starostlivosti, uhrádzať časť môjho platu. Mohla som zostať doma so synom,“ hovorí Oľga. Juliánovu reakciu si zapamätá navždy. „Oči sa mu zaplnili slzami a povedal – to bol môj sen.„ Spoločné týždne si užívali čo najviac. „Neplakala som pred ním, skôr sme sa smiali. Boli sme šťastní, že nemusíme byť v nemocnici,“ spomína Oľga s láskou.

Je vďačná darcom Plamienka, ktorí pravidelne prispievajú na starostlivosť o nevyliečiteľne choré deti v rodinách, hoci aj malými sumami. Spoločne strávený posledný čas má totiž svoju cenu. Je to cena liekov, obväzov, matracov, benzínu, prístrojov, telefonátov a ďalších položiek v starostlivosti o rodinu pred smrťou dieťaťa i po nej. No pre rodičov i deti, ktoré odchádzajú, má ten čas nevyčísliteľnú hodnotu.

Darcovstvo obohacuje všetkých. Darujte aj Vy nevyliečiteľne chorým deťom čas doma.

chyba