Odkedy je Dominik v starostlivosti Plamienka, ani raz sme neboli v nemocnici

Dominik má ťažké metabolické ochorenie. Do štyroch rokov vyzeral ako zdravé dieťa. Dnes má 17 rokov, nechodí, nerozpráva, má tracheostómiu aj PEG na prijímanie potravy. Posledné dva roky bol kvôli častým zápalom pľúc takmer ustavične v nemocnici. Dnes vďaka Plamienku môže tráviť svoje dni doma.

25.03.2019 08:20

Dominikova mama Stanka drží na rukách malého ročného Tobiaska. Pri Dominikovi je zatiaľ jej priateľ Miroslav, pred jeho odchodom do práce si užívajú pokojné doobedie. „Posledné dva roky bol Dominik takmer ustavične v nemocnici. Stav sa mu zhoršil a dostával jeden zápal pľúc za druhým. Väčšinou som tam chodila s ním, keď som však dojčila Tobiasa, nebolo to možné. Bolo to pre nás ťažké, sme za tie roky jeden na druhého zvyknutí,“ pohladí mama staršieho syna po hlave. Dominik je v starostlivosti Plamienka už šesť mesiacov. „Doteraz našťastie nedostal ani jednu infekciu, už nemusíme byť v nemocnici. Môžeme byť spolu doma. Z Plamienka nám pre Dominika požičali vibračnú vestu, ktorá mu pomáha, aby sa nezahlieňoval. Máme od nich aj výkonnú odsávačku, oveľa lepšie sa mu teraz dýcha,“ hovorí Dominikova mama.

Foto: PR servis
Plamienok, PR článok, nepoužívať

V Bratislave na detskej chirurgii im vlani navrhli, že by sa o ich syna mohol starať Plamienok. Dominik tam ležal po operácii ruky, ktorú si zlomil pri jednom z epileptických záchvatov. „Už som o Plamienku rozmýšľala v minulosti. Myslela som si však, že bývame priďaleko od Bratislavy. Keď som zistila, že spĺňame vzdialenostný limit, povedala som si – vyskúšame to, každá zmena môže priniesť pre Dominika niečo dobré. Dlho som bola s ním sama a nebránim sa pomoci. Aj dnes sa o syna staráme viacerí, ja aj môj priateľ, pomáha nám moja mama, navštevujú nás kamaráti. Aj tak však veľa času trávime iba sami doma. Preto som rada, keď nás navštívia lekár a zdravotné sestry či iní odborníci Plamienka. Okrem toho, že Dominikovi pomáhajú zdravotne, môžem sa s nimi o jeho stave porozprávať, pretože rozumejú jeho diagnóze,“ hovorí Stanka.

Foto: PR servis
Plamienok, PR článok, nepoužívať

Sama sa snaží pomáhať iným ženám v okolí, ktoré sa tiež starajú o deti s telesným postihnutím. „Mnohí sa pýtali, ako chcem zvládnuť bábätko popri starostlivosti o Dominika. Minule som tu však mala aj kamarátkinu dcéru na vozíku, a zvládli sme to. Život uteká a netreba sa báť žiť. Radi sa stretávame s ľuďmi. Na výlety sa dostaneme málokedy, chodíme však s priateľom na plesy, na návštevy. Aj vďaka Plamienku môžeme žiť ako rodina. A zároveň byť s Dominikom.“

Plamienok bezplatne vyplnil od roku 2002 prianie viac ako 300 nevyliečiteľne chorým deťom byť a žiť doma. Darujte týmto deťom aj Vy viac života a menej bolesti a možnosť tráviť vzácny čas, ktorý im zostáva, s ich najbližšími. Darujte neziskovej organizácii Plamienok 2 percentá z vašich daní.

Ďakujeme.

chyba