Prepravná služba pomáha pri zdravotných komplikáciách a znižuje aj sociálnu izoláciu

Spoločnosť Kaufland a Slovenský Červený kríž (SČK) spolupracujú už niekoľko rokov na mnohých zaujímavých projektoch. Jedným z nich je aj projekt S našimi značkami je pomoc na ceste, počas ktorého mohli zákazníci Kauflandu pomáhať kúpou výrobkov privátnych značiek K-Classic, K-Purland, K-Bio a K-take it veggie a spoločnosť Kaufland prispela na nákup nových vozidiel pre SČK. Dnes sa odovzdalo ďalších päť nových špeciálnych áut zástupcom SČK do užívania.

16.11.2018 06:00
PB 18-11-14 import 0006
PB 18-11-14 import 0082-min

Minulý rok sa taktiež vďaka tomuto projektu podarilo zakúpiť rovnako päť nových vozidiel a v súčasnosti sa tak postupne buduje menšia sieť po Slovensku, vďaka ktorej sa prepravná služba stáva čoraz atraktívnejšou. „Sme veľmi radi, že v tomto ročníku môžeme opäť prispieť 5-timi novými vozidlami. Vďaka nim sa podarí rozbehnúť túto sociálnu terénnu službu SČK v Žiline a Bratislave, a zároveň rozšíriť už existujúcu službu v Banskej Bystrici, Poprade a Leviciach,“ hovorí Lucia Langová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland Slovensko.

PB 18-11-14 import

Prepravná služba je sociálna terénna služba, vďaka ktorej SČK prispieva k znižovaniu izolácie ľudí, ktorí inak nemajú možnosť vyjsť z domu a pomáha im v tom, aby boli opäť spoločensky aktívni. Častokrát uľahčuje rodinným príslušníkom starostlivosť o nevládneho staršieho člena rodiny, či aj mladšiu osobu so zdravotným postihnutím. „Táto služba nie je len o pomoci chorým, ale pomáha vyriešiť aj zdanlivo jednoduché situácie – napríklad pomoc pre členov rodiny, ktorí sú zamestnaní a nie vždy si vedia zobrať dovolenku či vybaviť pre rodinného príslušníka prevoz tam, kam potrebuje alebo pomoc mamičkám s chorými deťmi. V regiónoch, v ktorých je prepravná služba dostupná, si ju ľudia nevedia vynachváliť, najmä keď objavia, aké široké je spektrum pomoci, ktoré poskytuje,“ vysvetľuje benefity terénnych sociálnych služieb Zuzana Rosiarová, generálna sekretárka SČK.

PB_18-11-14_import_0317

Aktuálne je prepravná služba aktívna v 10 spolkoch SČK a pokrýva potreby cca 3 800 klientov. Najčastejšie je služba využívaná na prevoz k lekárom, pravidelné rehabilitácie, masáže, prevoz do kúpeľov či na prevoz onkologických pacientov. „Sú to však naozaj aj bežné úkony, ako napríklad odvoz na nákup, návšteva notára, úradu práce či kaderníka. Mladí ľudia na vozíku sú za podobné služby taktiež veľmi vďační, pretože vďaka nim sa dostanú na kultúrne podujatia, prípadne do školy. Využívajú ju aj ľudia z obcí, kde je veľmi nepravidelná mestská doprava, prípadne zlé cesty a kopcovitý terén, či starší ľudia alebo občania na vozíku, bez auta a rodinných príslušníkov, ktorí nie sú schopní využívať pre svoje potreby iné dopravné prostriedky,“ dopĺňa Zuzana Rosiarová.

PB 18-11-14 import 0143

Prepravnú službu si klienti SČK hradia, nie je bezplatná, no často je spolufinancovaná mestom, obcou, či zazmluvnenými zariadeniami sociálnych služieb.

Viac informácií o projekte S našimi značkami je pomoc na ceste získatejte tu

KL nove logo
LOGO BIELE POZADIE
chyba