Daruj úsmev dvakrát

Viete, čo vyčarí úsmev na tvári dieťaťa každý deň v predvianočnom čase? Predsa adventný kalendár. Dávame ich deťom, aby sme im skrátili čas čakania do Vianoc a za každým okienkom sa preto skrýva malá odmena. Tento rok však môžete darovať úsmev až dvakrát.

27.09.2018 08:00
KL 2018 03 advent FOTKA
KL_Adventny_Kalendar.indd
Kaufland totiž prináša v spolupráci so Spoločnosťou priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar nový rovnomenný projekt „Daruj úsmev dvakrát“. Kúpou adventného kalendára s motívom vtáčika Kiwiho urobíte radosť hneď dvakrát, a to nielen svojmu vlastnému dieťaťu, ale ešte jednému – z detského domova. Výťažok z predaja bude venovaný práve na pomoc deťom z detských domovov.

V slovenských detských domovoch je stále veľa detí, ktoré často nie sú pripravené na bežný život, stať sa zodpovednými partnermi a rodičmi. „Chýbajú im návyky bežných zručností v domácnosti ako je napríklad varenie, narábanie s peniazmi, efektívne nakupovanie. Stáva sa, že nie sú dostatočne samostatní,“ vymenúva základné problémy, s ktorými sa potýkajú Mária Soboličová, manažérka pre fundrasing občianskeho združenia Úsmev ako dar. Mnohé deti majú preto neskôr problémy zaradiť sa do „dospeláckeho“ života a vytvoriť skutočný domov.

Hľadajú svoj domov

Ústredným motívom adventného kalendára z Kauflandu je vtáčik Kiwi, ktorý sa stratil a hľadá svoj domov. Na internetovej stránke www.kaufland.sk/kiwihladadomov bude postupne (každú adventnú nedeľu) na pokračovanie zverejňovaný jeho príbeh pod názvom „Kiwiho vianočné dobrodružstvo“. „Týmto projektom chceme podporiť občianske združenie Úsmev ako dar, ktoré už 35 rokov pomáha deťom z detského domova nájsť skutočný domov a aj pri vytváraní svojho vlastného domova,“ vysvetľuje Lucia Langová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland.

Odjakživa sladká odmena

Vedeli ste, že tak ako Kaufland, má svoj pôvod v Nemecku aj adventný kalendár? Jeho autorom je Gerhard Lang, ktorý ako malý chlapec dostával od mamy 24 cukríkov pripevnených na kartóne a každý deň mohol jeden zjesť. Túto myšlienku v dospelosti oživil a prvý tlačený kalendár vyšiel v roku 1908. Mal dve časti – jedna s políčkami s básničkou autora a druhá bola obrázková. Deti si mohli vystrihovať obrázky a lepiť ich do políčok. Dnes si pod pojmom adventný kalendár predstavíme hlavne papierové okienka a čokoládky, ktoré často záhadne zmiznú už pred Štedrým dňom. Neváhajte preto ani vy a darujte deťom úsmev – dvakrát!

chyba