Zažite dovolenku v Raji

Dnes Vám chceme priblížiť Rajeckú dolinu v rozhovore s predsedom Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rajecká dolina p. Petrom Slyškom.

09.06.2023 00:00
rajec, pr nepouzivat
Čičmany

Skúste našim čitateľom priblížiť Rajeckú dolinu

Rajecká dolina je čarovná kotlinka, rozprestierajúca sa medzi pohorím Lučanskej Malej Fatry a Strážovských vrchov. Je to malebné miesto s očarujúcou prírodou, ktoré ponúka množstvo prírodných úkazov, turistických chodníkov a panoramatických vyhliadok, ktoré sme v rámci Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rajecká dolina obohatili o tzv. fotopointy na zaujímavých miestach, kde sme vytvorili fotoprodukty, ktorými môže návštevník obohatiť svoje potulky po Rajeckej doline. Z takých prírodných miest stojí určite za spomenutie Zbyňovský budzogáň, ktorý je prírodným skalným úkazom nachádzajúcim sa v Rajeckej doline, ďalej medzi tieto miesta patria Skalky, ako veľmi dostupná turistika nad Rajeckými Teplicami s krásnymi panoramatickými pohľadmi, 400-ročná lipa v obci Ďurčiná, majestátny vrch Kľak a množstvo ďalších prírodných atraktivít. Okrem prírodných a turistických atraktivít sa Rajecká dolina môže pýšiť ponukou historických či voľnočasových aktivít. Srdcom Rajeckej doliny sú nepochybne Rajecké Teplice ako kúpeľné miestečko s liečebnými termálnymi prameňmi, ktoré dopĺňa celkový produkt na zážitok v doline.

Zbyňovský budzogáň
rajec, pr nepouzivat Zbyňovský budzogáň

Čo považujete za hlavné lákadlá pre turistov v Rajeckej doline?

Jedným z našich nosných produktov v Rajeckej doline je cyklistika a cykloturistika. Vytvorili sme produkt Cykloraj, vďaka ktorému majú návštevníci možnosť vychutnať si krásu Rajeckej doliny na dvoch kolesách. Vyznačili a zrevitalizovali sme viac ako 150 km trás, ktoré máme aktuálne v Rajeckej doline. Vďaka tomu si môžu cykloturisti vychutnávať krásu Rajeckej doliny. Všetky cyklotrasy sú dotvorené infraštruktúrou máp, cyklomobiliárov, cyklomontážnymi stojanmi a cyklopoludníkmi. Taktiež ponuka cykloturistiky a turistiky je veľmi zaujímavá v Rajeckej doline. Navyše, cyklotrasy prechádzajú hlavnými atraktivitami doliny. Turisti a cykloturisti tak majú možnosť vychutnať si celú Rajeckú dolinu.

Lietavský hrad
rajec, pr nepouzivat Lietavský hrad

Hoci je Rajecká dolina malou dolinou, je veľmi bohatá na históriu ako napr. Hrad Lietava, obec Čičmany ako naše ľudové kultúrne bohatstvo Slovenska, drevený pohyblivý Slovenský betlehem v Rajeckej Lesnej, mesto Rajec, udalosti SNP v obci Kunerad alebo osobnosť Jozefa Gabčíka či vzácne české korunovačné klenoty, ktoré boli v Rajeckých Tepliciach počas Protektorátu ukryté. Toto historické bohatstvo môžu návštevníci Rajeckej doliny zažiť popri turistike či cykloturistike.

Výhľad z majestátneho Kriváňa (obec Fačkov) Foto: Simon Trnka
rajec, pr nepouzivat Výhľad z majestátneho Kriváňa (obec Fačkov)

Aká sezóna čaká Rajeckú dolinu po náročných covidových rokoch?

Posledné roky boli pre turizmus a cestovný ruch veľmi náročné, či už to boli roky poznačené pandémiou alebo následne súčasná energetická kríza, pretože obe výrazne vplývajú na cestovný ruch. Veríme, že po týchto neľahkých rokoch bude táto sezóna silná, očakávame istý reštart a rok 2023 by mal byť silný aj na základe štatistík. Pripravujeme sa v súčasnosti na prichádzajúcu letnú sezónu, ktorá dúfame, že bude minimálne v takej rovine ako v čase pred pandémiou. Tomu pomáha aj podpora dovolenky na Slovensku a domáceho cestovného ruchu, čo ma veľmi teší, že Ministerstvo dopravy SR pokračuje v tejto aktivite, pretože je veľmi dôležité, aby sme naštartovaný produkt Dovolenka na Slovensku naozaj aj naďalej podporovali. Jedným z pozitívov pandémie bolo práve to, že ľudia sa naučili spoznávať krásy, ktoré máme priamo doma na Slovensku. Zisťujeme, že nielen vo svete je veľa nádherného, ale že aj my doma máme čo ponúknuť a máme možnosť tráviť dovolenku aj na krásnych miestach rodného Slovenska.

Výhľad Babice (obec Zbyňov)
rajec, pr nepouzivat Výhľad Babice (obec Zbyňov)

Čo by ste vyzdvihli v Rajeckej doline, aké atrakcie, kultúrne pamiatky či zaujímavosti? Možno aj také menej známe?

Rajecká dolina napriek tomu, že je malou dolinou ponúka produkty v rámci turistiky a cykloturistiky, prírody, ale aj histórie. Top atraktivity, ktoré treba v našej doline navštíviť je určite rázovitá malebná obec Čičmany s kultúrnym národným dedičstvom, ktoré v tejto obci nájdete stojí určite za osobnú návštevu. Taktiež je to Lietavský hrad, ktorý je stále obnovovaný a rekonštruovaný Združením na záchranu Lietavského hradu. Určite netreba opomenúť Rajeckú Lesnú a jej drevený betlehem majstra Jozefa Pekaru. Rajecká dolina ponúka taktiež množstvo cyklotrás a turistických trás s panoramatickými výhľadmi a fotopointami. Určite by návštevníci nemali vynechať vyhliadkovú vežu Dubová a návštevu pozostatkov Rajeckého hradu. Po náročnom dni spoznávania histórie a prírody Rajeckej doliny veľmi dobre padne oddych a relax v Spa Aphrodite Rajecké Teplice, kde môžu návštevníci načerpať energiu a zregenerovať telo i ducha.

Spa Aphrodite Foto: Peter Prochazka
rajec, pr nepouzivat Spa Aphrodite

Čo pripravuje Oblastná organizácia cestovného ruchu Rajecká dolina v roku 2023 pre návštevníkov?

Aj v tomto roku sa návštevníci Rajeckej doliny môžu tešiť na množstvo noviniek či už je to doplnenie cykloinfraštruk­túry, cyklomobiliáre, nové fotomiesta, novú mapu Rajeckej doliny, nový produkt cyklosprievodcu po Rajeckej doline, projekt, ktorý sa chystáme spustiť v lete. Je to možnosť využiť cyklosprievodcu v doline po jednotlivých cyklookruhoch po jednotlivých cyklotrasách, aby bola cykloturistika pre návštevníka obohatená o čo najviac zážitkov. Cyklosprievodca je v Rajeckej doline veľmi žiadaná forma produktu, pretože sa nám stáva, že navštívime krásne miesta, ale tie naj lákadlá si ani nevšimneme. Vďaka cyklosprievodcovi sa nemusíte sústrediť na to, či idete správne, ale užívate si krásy regiónu. A na konci dňa zažijete to najkrajšie z Rajeckej doliny.

Okno do Rajeckej doliny, predseda OOCR Rajecká...
rajec, pr nepouzivat Okno do Rajeckej doliny, predseda OOCR Rajecká dolina Peter Slyško

V roku 2023 začíname ako Oblastná organizácia cestovného ruchu Rajecká dolina pracovať na Koncepcii historického turizmu. Ide o zakomponovanie historických elementov Rajeckej doliny do produktov cestovného ruchu. Bude to spojenie turistiky, cykloturistiky a historického turizmu pre návštevníkov Rajeckej doliny, kde cieľom je vyzdvihnúť najdôležitejšie historické udalosti Rajeckej doliny, aby sa návštevníci okrem relaxu aj niečo o našej histórii dozvedeli.

Rovnako nás tento rok čaká množstvo kultúrnych akcií ako napríklad 15.júna otvorenie letnej sezóny, 17. júna vínna cesta Raj vína v Rajeckých Tepliciach, 12.augusta 40. ročník Rajeckého maratónu, 26. augusta Oslavy SNP v obci Kunerad a mnohé ďalšie, ktoré nájdete na našom webe www.rajeckadolina.sk či keď navštívite našu FB stránku.

rajec-logo, pr nepouzivat

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.

rajec-logo, pr nepouzivat
logo, slovakia travel
chyba