Vyťahujete po zime bicykel? Toto si nezabudnite skontrolovať

Bicyklovanie na jar nielen prevetrá hlavu, nabije slnečnými lúčmi, ale je tiež ideálnou formou, ako si do leta zlepšiť kondičku aj postavu. Chystáte sa s príchodom teplejších dní tráviť opäť viac času na dvoch kolesách a bicykel ste mali dlhší čas odložený? Oplatí sa urobiť si rýchlu previerku, či ste na cyklistickú sezónu 2023 pripravení. Prinášame vám stručný prehľad, na čo nezabudnúť.

24.04.2023 00:00
kooperativa, pr nepouzivat Foto: ,
Na jar je treba skontrolovať technický stav vášho bicykla a doplniť či obnoviť aj svoju cyklistickú výbavu.

Či už máte horský, cestný, mestský alebo elektrický bicykel, hlavne na jar po zimnej prestávke je treba skontrolovať technický stav vášho tátoša a doplniť či obnoviť aj svoju cyklistickú výbavu. Ak dávate svojmu bicyklu riadne zabrať, alebo si na kontrolu netrúfate sami, najlepšie bude vyhľadať odborný servis.

Svetlá, brzdy, plášte

Ak sa na kontrolu podujmete sami, po tom, ako bicykel riadne vyčistíte, nemali by ste zabudnúť na niekoľko hlavných bodov. Fungujú vám svetlá, máte stále všetky odrazové sklá? Skontrolujte všetky skrutky na bicykli a tie uvoľnené dotiahnite. Kolesá nielen dofúkajte, ale ak máte zodratý dezén, nepodceňujte to a plášte si dajte radšej vymeniť. V neposlednom rade nezabudnite pozrieť na to, v akom stave máte brzdové komponenty, lanká, reťaz a premažte ložiská. Ak jazdíte v lete bez blatníkov, v období upršanej jari sa odporúča ich namontovať.

Od minulého roku platí niekoľko úprav v zákone... Foto: pixabay
kooperativa, pr nepouzivat Od minulého roku platí niekoľko úprav v zákone o cestnej premávke zohľadňujúcich cyklistov.

Ako vyzerá vaša výbava? Pozor hlavne na bezpečnosť

Povinná prilba na cestách je samozrejmosť. Ak ste však po minulé sezóny nepoužívali na dlhšie jazdy rukavice, chrániče či špeciálne cyklistické okuliare, teraz je dobrý čas si svoju výbavu doplniť. Pomôžete si tak v prípade kolízie na ceste či nepríjemného pádu. Pre tento prípad si treba skontrolovať aj svoju príručnú lekárničku. Chýbať by v nej nemala určite dezinfekcia, obväzy a leukoplasty. Ak vás to ťahá na dlhšie cyklovýlety do prírody, nezabúdajte ani na základné náradie, hustilku, rezervnú dušu a lepenie. Na opravu defektu by mal byť pripravený každý aktívnejší cyklista. Ak však nechcete nič nechávať na náhodu, extra „poistku“ pre prípad defektu alebo úrazu počas cyklovýletu prinášajú už aj nové asistenčné služby, ktoré sa dajú zabezpečiť cez poisťovňu. Príkladom je cykloasistencia v telefóne od poisťovne KOOPERATIVA, ktorú môžete ako súčasť domáceho cestovného poistenia využiť, kedykoľvek sa ocitnete s vaším bicyklom na cestách v nepríjemnostiach.

Navigácia, aplikácie a oblečenie do každého počasia

Telefón je už neodmysliteľný nástroj cyklistov – nielen vďaka navigácii, ale aj aplikáciám – či už tým, ktoré ukazujú trasu, merajú váš výkon či predpovedajú, aké bude vo vašej lokalite počasie. To je zvlášť v čase premenlivej jari veľká výhoda. Nespoliehajte sa však iba na navigáciu v mobile. V zložitejších terénoch a v oblastiach s horším pokrytím sa vám zíde mať počas horskej cyklistiky po ruke aj klasickú mapu a ideálne aj kompas. Uvažujete nad novým cyklistickým batohom? Zvoľte na jazdu čo najpevnejší a zároveň najľahší. Keďže počas jarných výletov treba počítať s vrstvením oblečenia, ktoré budete priebežne vyzliekať a zas obliekať, zídu sa vám aj postranné držiaky s taškami. Tie zaťažte vždy rovnomerne. Čo sa revízie vášho cyklo-šatníka týka, pamätajte hlavne na stále zateplené funkčné oblečenie, ktoré neobmedzuje v pohybe, je nepremokavé, rýchlo schne a má reflexné prvky. Z tohto hľadiska oceníte aj návleky na nohy, ruky, nákrčník, prípadne doplnkovú čelenku pod prilbu.

Cykloasistenciu v telefóne od poisťovne... Foto: freepik
kooperativa, pr nepouzivat Cykloasistenciu v telefóne od poisťovne KOOPERATIVA môžete využiť, kedykoľvek sa ocitnete s vaším bicyklom v nepríjemnostiach.

Máte prehľad v aktuálnych pravidlách pre cyklistov?

Od minulého roku platí niekoľko úprav v zákone o cestnej premávke zohľadňujúcich cyklistov. Vodiči auta sú povinní pri obiehaní udržať od cyklistov odstup najmenej 1 m pri rýchlosti 50 km/h, pri vyššej aspoň 1,5 m. Zákon zmenil aj prednosť v jazde pre cyklistov. Ak idete priamo po cyklochodníku, ktorý je oddelený od cesty, už máte prednosť pred autom, ktoré z danej cesty odbočuje a križuje cyklochodník. Novela zákona tiež umožňuje jazdiť dvom cyklistom vedľa seba. Podmienka však je, aby ste išli na bicykli naraz minimálne šiesti.

Cyklistom sa oplatí domáce cestovné poistenie

Celodenné cyklovýlety po cyklotrasách či trailoch v lesoch, túry do jarnej prírody a ďalšie športové zážitky vonku počas víkendov či po práci vďaka predlžujúcim sa dňom prinášajú so sebou aj určité riziká. „Potenciálne úrazy a nehody by nemali nikoho odradiť od aktívneho a zdravého trávenia svojich voľných chvíľ a užívania si slovenskej prírody. Je však potrebné s nimi počítať a úlohou poisťovní je prinášať aj v tejto oblasti neustále inovácie, ktoré uľahčujú život,“ uvádza hovorkyňa poisťovne KOOPERATIVA Silvia Nosková Illášová.

Jedna z najdlhšie fungujúcich poisťovní na Slovensku uviedla ako prvá unikátne riešenie cestovného poistenia, ktoré je určené pre milovníkov domácej turistiky, cykloturistiky a športových aktivít vo voľnom čase. Špeciálne pripoistenia v rámci cestovného poistenia Objavuj Slovensko pokrývajú oveľa viac možností než len výjazd horskej služby, ktorý je už v poisťovni KOOPERATIVA štandardnou súčasťou poistenia na hory. Domáce cestovné poistenie kryje aj ďalšie, bežne vylúčené rizikové športy, vrátane súťažných a zabezpečuje aj cykloasistenciu v telefóne. „Toto pripoistenie odporúčame všetkým, ktorých koníčkom je bicykel. Ak dostanú cyklisti počas jazdy defekt, niekto im poškodí dušu či plášť alebo zažijú nehodu, naša cykloasitencia problém na mieste vyrieši, prípadne zabezpečí odvoz bicykla či prepravu klienta z miesta nehody. Zároveň uhradíme náklady za opravu, spotrebný materiál a prepravu,“ vysvetľuje Silvia Nosková Illášová a dopĺňa, že samozrejmosťou, na ktorú majú klienti pri cestovom poistení Objavuj Slovensko v prípade nepríjemných situácií nárok, je aj krytie úrazu, straty či ukradnutia batožiny, zodpovednosti za škodu alebo storna zájazdu.

chyba