Viete, čo treba robiť, ak sa vám v zahraničí prihodil úraz?

31.01.2023 00:00
batozina, cestovanie Foto:

Viete, čo treba robiť, ak sa vám v zahraničí prihodil úraz?

Cestovanie je tým správnym korením života. Spoznávanie nových miest, kultúr, zvykov a ľudí predstavuje pre človeka jednu z najlepších škôl. Dánsky prozaik a rozprávkar Hans Christian Andersen povedal, že cestovanie je život. Dalajláma zasa odporúčal: “Aspoň jedenkrát za rok navštívte miesto, kde ste ešte nikdy predtým neboli.” Títo múdri muži vedeli, čo hovoria.

Milujete cestovanie? V tom prípade viete, že so sebou prináša množstvo famóznych zážitkov, avšak aj určité riziká. Samozrejme, vždy je potrebné pozitívne sa naladiť a prípadné nebezpečenstvá, ako napríklad úraz, eliminovať. To znamená, že cestovné poistenie pri cestovaní do zahraničia by malo byť samozrejmosťou.

Cestovné poistenie a dovolenka či pracovná cesta v zahraničí

Cestovanie do zahraničia je o nových zážitkoch, priateľstvách, skúsenostiach i vedomostiach. Každý z nás miluje slobodu, ktorá je spojená s cestovaním do neznámych kútov sveta. Avšak sloboda je aj o zodpovednosti voči sebe, svojmu zdraviu i svojim blízkym, pretože cestovné poistenie kryje viaceré prípadné riziká súvisiace so spoznávaním nových krajín, vrátane úrazov.

Ak sa chystáte na dovolenku, využite možnosť krátkodobého cestovného poistenia. Cestujete často alebo na dlhšie obdobia? Uzatvorte si cestovné poistenie online na celý rok. Budete sa cítiť bezpečne, kdekoľvek na svete sa budete nachádzať a navyše nemusíte opakovane uzatvárať krátkodobé cestovné poistenie. Samozrejme, týmto spôsobom aj ušetríte.

Ako postupovať pri úraze v zahraničí?

Vďaka uzatvoreniu cestovného poistenia máte k dispozícii 24 hodín denne a 7 dní v týždni asistenčnú službu. V rámci nej vám skúsení odborníci poradia v prípade, že sa vám stane poistná udalosť, ako je aj zranenie či úraz, a neviete, ako postupovať. Čo je dôležité?

Majte poruke číslo asistenčnej služby a poistnej zmluvy

V rámci asistenčnej služby získate informácie, napríklad o najbližšom zdravotníckom zariadení alebo za vás vyriešia, ako realizovať platbu za ošetrenie v zahraničí a podobne. Samozrejme, ideálne je mať číslo uložené tak, aby ste kontakt vedeli nájsť okamžite.

Nezabudnite na kartičku s číslom poistnej zmluvy a vaše kontaktné údaje. Ešte keď uzatvárate online poistenie z pohodlia domova, hneď si ju vytlačte a odložte, napríklad medzi doklady, alebo odfoťte do mobilu.

Nechajte si poradiť

V prípade úrazu v zahraničí, pokiaľ to situácia dovoľuje, je vhodné kontaktovať asistenčnú službu a riadiť sa pokynmi, ktoré dostanete. Ak si sami vyberiete drahú súkromnú kliniku, poisťovňa vám náklady nemusí preplatiť a zbytočne si skomplikujete už aj tak nepríjemnú situáciu.

Dokladom o uzatvorenom cestovnom poistení sa preukážte aj v nemocnici

V každej krajine funguje zdravotníctvo na iných princípoch. V niektorých štátoch je bežné, že občania si za zdravotnú starostlivosť platia zo svojho vrecka alebo na svojich pleciach nesú určitú finančnú spoluúčasť. Napríklad 50 percent zdravotného ošetrenia je hradeného z verejného zdravotného poistenia a zvyšných 50 percent si hradí pacient sám.

Európsky preukaz poistenca vám zaručuje, že dostanete zdravotnú starostlivosť za takých podmienok, ako občania krajiny, v ktorej sa nachádzate. Z tohto dôvodu je dôležité preukázať sa pri ošetrení v nemocnici alebo zdravotníckom zariadení dokladom o uzatvorení cestovného poistenia.

Od ošetrujúceho lekára si vypýtajte potrebné dokumenty v origináloch, ako napríklad lekárske záznamy. Nevyhnutnosťou je mať doklad o zaplatení v prípade, že ste za ošetrenie platili v hotovosti.

Kontaktujte poisťovňu

Poisťovňa náklady za ošetrenie úrazu preplatí za predpokladu, že poistnú udalosť včas nahlásite a všetky odovzdané dokumenty sú v poriadku. Poistnú udalosť môžete nahlásiť osobne, telefonicky alebo online.

chyba