Aké riziká vás čakajú na dovolenke pri mori bez cestovného poistenia?

28.02.2023 00:00
cestovanie ,lietadlo Foto:

Aké riziká vás čakajú na dovolenke pri mori bez cestovného poistenia?

Opaľovanie sa na horúcom slnku, plávanie a vodné športy, voľný čas strávený poznávaním prímorských mestečiek či prírodných krás robí chvíle oddychu pri vode jedinečnými a nezabudnuteľnými.

Dovolenka pri mori so sebou prináša množstvo fascinujúcich zážitkov, ale aj napriek snahe o maximálnu bezpečnosť môže byť spojená s určitými rizikami. Cestovné poistenie je preto v tomto smere nevyhnutnosťou. Samozrejme, nikto vás nemôže donútiť uzatvoriť ho, avšak ísť na dovolenku bez neho, je riziko.

Čo je cestovné poistenie do zahraničia

Cestovné poistenie do zahraničia je určené na krytie rizík spojených s liečbou v zahraničí, úrazom, škodou spôsobenou tretej strane či stratou batožiny. Poisťovňa Union ponúka aj krytie asistenčných služieb v situácii, keď sa vám pokazí auto. Môžete si tiež pripoistiť domáce zviera či domácnosť. Samozrejmosťou je asistenčná služba, ktorú máte k dispozícii 24 hodín denne a 7 dní v týždni.

Cestovné poistenie online je výhodné v tom, že ho môžete uzatvoriť z pohodlia domova pred odchodom na dovolenku k moru. To znamená, žiadne cestovanie na pobočku či čakanie v rade. Všetko zvládnete rýchlo, jednoducho a čo je dôležité, rozsah poistenia si volíte podľa svojich potrieb.

Riziká, ktoré hrozia pri mori bez cestovného poistenia

S cestovným poistením sa budete cítiť bezpečnejšie, kdekoľvek v zahraničí sa nachádzate. Navyše v prípade zdravotných problémov či úrazu sú ošetrenie či liečba hradené poisťovňou, čím ušetríte nemalé finančné prostriedky. Samozrejme, cestovné poistenie nie je povinnosťou. Aké riziká podstupujete, keď pôjdete na dovolenku k moru bez neho?

Úhrada ošetrenia úrazu a liečebných nákladov z vlastného vrecka

Stačí podvrtnutý členok, boľavý zub či otrava jedlom a letná dovolenka pri mori sa stane nočnou morou. Treba si uvedomiť, že v jednotlivých krajinách Európskej únie či sveta funguje zdravotníctvo na rozličných princípoch.

Niekde občania platia za ošetrenie či pobyt v nemocnici z vlastného vrecka, inde je stanovená určitá finančná spoluúčasť. Čiže sa nespoliehajte na európsky preukaz poistenca v tom, že vás automaticky ošetria zadarmo.

Ak nemáte cestovné poistenie, zrejme si budete musieť zdravotné ošetrenie zaplatiť z vlastného vrecka, čo môžu byť v niektorých prípadoch naozaj závratné sumy. Ak by ste cestovné poistenie mali, jednoducho doklad o jeho uzatvorení predložíte v zdravotníckom zariadení pri ošetrení spolu s európskym preukazom poistenca.

Online poistenie pred dovolenkou sa teda oplatí uzatvoriť aj na poslednú chvíľu pred odchodom, pretože máte k dispozícii, okrem iného, aj neobmedzené krytie liečebných nákladov.

Žiadne profesionálne rady v ťažkých situáciách

K cestovnému poisteniu sa vzťahujú služby asistenčnej služby, ktorá je k dispozícii nonstop. Ak ho nemáte, budete si musieť v náročných situáciách v zahraničí poradiť sami, kontaktovať príbuzných, či hľadať iné riešenia. To platí aj pre úraz či akútnu chorobu.

Zničená batožina alebo stratené doklady bez finančnej kompenzácie

Cestovné poistenie v poisťovni Union je flexibilné, čiže si môžete vybrať pripoistenia podľa svojich preferencií. Tie sa vzťahujú, napríklad na batožinu do limitu 4000 eur, ktorá bola poškodená či zničená. Ďalej na cestovné doklady do výšky 500 eur, škodu na zdraví spôsobenú tretej osobe neúmyselným konaním a tak ďalej.

V prípade, že cestovné poistenie s konkrétnymi pripoisteniami nemáte, nesiete prípadné riziká a ich krytie na vlastných pleciach, pričom sumy sa môžu v niektorých prípadoch vyšplhať do závratných výšok, v dôsledku čoho prídete o úspory, alebo sa budete musieť zadĺžiť.

chyba