Hory zážitkov na Východnej Morave

Na Východnej Morave vládne každý rok rozprávkovo biela zima. Preto si tu užijete krásnu dovolenku. Kopcovitá krajina láka na zimné športy a prechádzky, v luxusných wellness hoteloch a kúpeľoch si zas odpočiniete. Celý zážitok podčiarkne výborná miestna gastronómia.

23.12.2022 00:00
zimna dovolenka, pr, nepouzivat Foto:

Región Východnej Moravy je rajom horalov v lete aj zime. Kto ste sa v lete prechádzali po Pustevnách a Radhošti, tak ich v tomto období môžete navštíviť na bežkách alebo si vyraziť na peší výlet po zasneženej krajine. Bežkárska magistrála sa rozkladá po celej dĺžke Beskýd.

Za pekným zjazdom sa vydajte aj do Javorníkov. Nájdete tu zjazdovky rozprestierajúce sa okolo Velkých Karlovíc, Hornej Bečvy a v Ski areáli Karolinka s jediným snowparkom na Východnej Morave. V tomto roku si ako novinku môžete kúpiť spoločný skipas pre 7 areálov v Beskydách a Javorníkoch. Lyžovať naň môžete 4 dni, ale platí v rozmedzí 8 dní. Vyberiete si, v ktoré dni sa na lyže vydáte.

Pozadu nezostanú ani skialpinisti. Resort Valachy im v tomto roku prepožičal svoju zjazdovku Razulu na výstupy a zjazdy. Nemáte výbavu ani skúsenosti? Požičajte si skialpy a zaplaťte si výučbu skialpiningu od Lyžiarskej školy Razulák.

Ďalšiu unikátnu službu v rovnakej oblasti ponúka Wellness hotel Horal. Ubytovaným hosťom požičiava bezplatne bežky Yoko. Velké Karlovice sú totiž slávnym bežkárskym rajom. Na 50-kilometrovej sieti stôp v nenáročnom teréne si zajazdia bežkári všetkých úrovní vrátane začiatočníkov. Ak ste na bežkách v živote nestáli a neviete, ako začať, neďaleké lyžiarske školy ponúkajú aj lekcie výučby bežkovania.

Foto: Archív CCRVM
Vychodna Moarava, pr, nepouzivat

Nie je nič lepšie, ako sa po celom dni strávenom radovánkami v snehu prehriať a zrelaxovať. Na Valašsku si vyskúšajte Wellness Horal. Vplávajte do jedného z troch termálnych bazénov so slanou vodou, nahrejte sa v saunovom svete a nakoniec si odpočiňte v jednom z dvoch whirlpoolov. To všetko si vychutnáte s výhľadom na zasnežené okolie.

Ak sa chcete nechať len rozmaznávať, navštívte Luhačovice, najväčšie moravské kúpele. Preslávili ich liečivé pramene. Kto by nepoznal Vincentku, všeliek na väčšinu neduhov? Prejdite sa po známej kolonáde lemovanej stavbami Dušana Jurkoviča a zájdite si do jedného z kúpeľných domov na masáž či siričitý kúpeľ. Objednajte sa na konkrétne procedúry alebo si kúpte celý balíček s wellness pobytom.

A aká by to bola poriadna dovolenka bez dobrého jedla? Východná Morava je známa svojou gastronómiou. Pochutnajte si na miestnych haluškách, kyselici či čučoriedkových knedličkách z čučoriedok z okolitých lesov. V kontraste stojí moderná kuchyňa známych podnikov, napríklad Hotela Lanterna. Ten pozýva na steaky z mäsa od farmy Rudimov. Pre originálny zážitok, ktorý poteší všetky vaše chuťové poháriky, si objednajte šesťchodové menu snúbené s moravskými vínami z reštaurácie Vyhlídka.

Článok je hradený z dotácie Zlínskeho kraja.

logo Východní Morava, pr, nepouzivat
chyba